Loopbaanbegeleiding: betaald, maar ook gratis
Loopbaanbegeleiding. Het roept associaties op met mannen in pakken die nóg een stapje hogerop willen. In realiteit is loopbaanbegeleiding juist een belangrijk hulpmiddel voor starters op de arbeidsmarkt. Het helpt je vragen beantwoorden rondom je talenten én je mogelijkheden. Er zijn betaalde bureaus die hun diensten aanbieden. Veel minder bekend is dat opleiders zoals de universiteit hun studenten heel wat gratis diensten aanbieden op dit vlak. En: ook van professionele kwaliteit.
Tijdens de studie lijkt het doel helder: afstuderen! Maar eenmaal op de stoep staand met je diploma, kan het zijn dat je opeens met vragen wordt overvallen. Wat is nu de exacte richting die ik uitwil? Of: hoe past mijn toekomstdoel bij dat wat werkgevers aanbieden? Er zit dus nog een flinke mogelijke drempel tussen dat wat je tijdens het studeren al weet van je toekomstdroom, en de realiteit waar je jezelf in moet zien te passen. Gelukkig is er de loopbaanbegeleider. Al denk je al snel aan een 'man in pak' die nóg een stapje op de carrièreladder wil zetten, dat beeld klopt niet. Ook voor de eerste stap op de arbeidsmarkt óf voor het veranderen van koers, is de loopbaanbegeleider een goed aanspreekpunt. Het thema is zelfs al actueel voor mensen die de eindfase van hun studie nog maar net ingaan. Hoe en wat? Lees verder.
De betaalde loopbaanadviseur
Betaald loopbaanadvies kun je 'halen' bij gespecialiseerde bureaus. Een mogelijke werkwijze is: je doet een vaardighedentest, en dan krijg je een gesprek met een gediplomeerd en gespecialiseerd loopbaanadviseur. Daarin komen mogelijke concrete matches tussen jou en je toekomstige beroepsmogelijkheden aan bod. Alles wat verteld is, wordt gewoonlijk op schrift gesteld en meegegeven, zodat je het op je gemak na kunt lezen.
De gratis loopbaanbegeleider
Lang niet elke student aan de hogeschool of universiteit is zich ervan bewust, dat er vaak een gratis dienst wordt aangeboden door de onderwijsinstelling: een relatief uitgebreid advies c.q. begeleiding bij het zetten van de eerste stap op de arbeidsmarkt in de richting die jij hebt gekozen. Een organisatie als de Universiteit van Utrecht levert een mooi model op van de diensten die verleend worden. Ten eerste biedt de universiteit een inloopspreekuur voor studenten bij een loopbaanadviseur. Je kunt hier je plannen bespreken, mogelijkheden openen én toetsen.
Bezoek aan universitaire loopbaanadviseur:
welke onderwerpen zijn denkbaar?
- Beroepskeuzetest
- Inschatten van geschikte functies en werkgevers
- Bespreken van drijfveren, kwaliteiten en interesses
- Manieren om meer informatie te krijgen over functies en organisaties
- Hindernissen bij je arbeidsmarktoriëntatie in beeld brengen
- Checken van je cv en sollicitatiebrief
(bron: Universiteit van Utrecht)
Studiebijeenkomsten
Naast deze dienstverlening, organiseren onderwijsinstellingen als de Universiteit van Utrecht ook periodieke startbijeenkomsten, waar studenten die de eindfase van hun studie naderen zich kunnen oriënteren op de arbeidsmarkt. Een bezoekje is ook aan te raden als je nog niet echt weet waar je wensen en exacte vaardigheden liggen. Ook hier is een ervaren loopbaanadviseur beschikbaar. Naast de kans om vragen te stellen, kun je ook online een beroepskeuzetest maken, informatie vergaren én tips krijgen over bijvoorbeeld het actuele gebruik van social media voor het vinden van een baan.
Wanneer naar wie?
Wanneer ga je nu naar welke dienstverlener? Feitelijk wordt die keuze al voor jou gemaakt. Studenten mogen gebruik maken van de gratis diensten van de loopbaanadviseurs binnen hun onderwijsinstelling. Weinig bekend is, dat je vaak nog een tamelijk ruime termijn hebt ná je afstuderen om alsnog aan te kloppen. Bij de genoemde Universiteit van Utrecht is dat zelfs een jaar. Als je eenmaal in het arbeidsproces zit, kom je eerder bij de gespecialiseerde bureaus terecht. Daar hangt een - soms stevig - prijskaartje aan. Maar wie bijvoorbeeld vanuit een uitkeringssituatie zint op - ander - werk, kan informeren naar een tegemoetkoming via de uitkeringsinstantie.