Kiezen voor een studie of beroep met toekomstperspectief

Kiezen voor een studie of beroep met toekomstperspectief Je zit voor je eindexamen en je weet nog niet zeker welke studie of welk beroep je wilt kiezen. Je zoekt een interessant beroep of een uitdagende functie met doorgroeimogelijkheden en een goed en duurzaam inkomen. Na je opleiding wil je snel een, bij voorkeur leuk betaalde, maar in ieder geval passende baan vinden. Of je hebt besloten om je eigen baas te worden. Hoe kies je voor een beroep of studie met toekomst in een tijd van economische recessie? Wat betekent de economische teruggang voor je beroepskeuze? Waar let je op bij je keus voor een studie of beroep met toekomstperspectief?

Wat moet je beslist weten voordat je voor een bepaalde opleiding of beroep kiest?

Elk jaar weer staan massa's jonge mensen voor de vaak moeilijke keus een opleiding of beroep kiezen. Waarop let je voordat je de knoop doorhakt? Er zijn enkele aspecten waaraan je beslist aandacht moet schenken.

Het sobere regeringsbeleid en je beroepskeus

Op zoek naar een welvaartsvast beroep

Nu de sociale zekerheden onder grote druk staan en veel subsidieregelingen zijn of worden afgeschaft, wil je een 'welvaartsvast' beroep kiezen. Dat wil zeggen, een beroep waarmee je ook in economisch donkere tijden een goede kans maakt om je eigen brood te verdienen.

Vragen om aan jezelf te stellen

Je stelt jezelf een aantal vragen. Welke effecten heeft het beleid van de regering om te streven naar een kleinere overheid op de werkgelegenheid? Komen er op den duur minder ambtenaren, maar meer externe, ingehuurde krachten bij de overheid? Of gaat het om andere kwesties? Denk bijvoorbeeld aan afstoting van bepaalde taken die voortaan geheel aan de private markt worden overgelaten.

Kun je straks nog wel je brood verdienen in organisaties in de sociale of culturele sector als die (bijna) zonder subsidie komen te zitten? Verwacht je dat die organisaties in staat zullen zijn om langs andere wegen financiering te vinden?

Stel, je hebt belangstelling voor een baan in het onderwijs. Wat zijn de gevolgen van al die bezuinigingen? Werk je dan straks met overvolle klassen en krijg je als dank voor je werk droog brood in plaats van een normaal salaris?

Op bovengenoemde vragen over de gevolgen van het huidige regeringsbeleid bestaan helaas geen pasklare antwoorden. De trendvolgers op het gebied van werkgelegenheid ontwikkelen er allemaal hun eigen visie over en ook bij de beroepskeuzebureaus mag je kennis over en inschattingen van een en ander veronderstellen.

Bedenk vooral ook dat een visie op de veranderende werkgelegenheid als gevolg van het regeringsbeleid en de economische omstandigheden slechts een van de aspecten is die een rol spelen bij de keuze voor jouw beroep of studie.

Beroepen met toekomstperspectief

Economische en technische ontwikkelingen en de inhoud van een beroep

Bestaat er wel zoiets als een toekomstvast beroep? De wereld is namelijk voortdurend in ontwikkeling en dagelijks worden er nieuwe ontdekkingen en uitvindingen gedaan.

Voorbeeld: ontwikkelingen in het beroep van vertaler

De inhoud van een beroep verandert in de loop van de jaren met de economische en technische ontwikkelingen. Neem bijvoorbeeld het vertalersvak. Tot ongeveer een jaar of tien of vijftien geleden waren veel vertalers in loondienst. Ze werkten dan samen met hun collega's op de vertaalafdeling van een vaak wat groter bedrijf. Daar bladerden ze door papieren woordenboeken, speurden naar vaktermen in vakbibliotheken of stelden telefonisch vragen aan deskundigen of collega's, en ze typten hun werk op een elektrische schrijfmachine (die soms al van enkele geheugenregels was voorzien).

Tegenwoordig zijn de meeste vertalers freelancer (niet altijd uit vrije keus: veel bedrijven hebben hun vertaalafdelingen afgestoten). Hun opdrachtgevers zijn meestal vertaalbureaus die hun opdrachten van bedrijven krijgen. Veel moderne vertalers werken met computers en speciale vertaalhulpmiddelen (zoals Computer Assisted Translation (CAT)-tools), digitale woordenboeken en geavanceerde internetzoekstrategieën, en staan elkaar met raad en daad in allerlei digitale vertalersfora bij.

Dergelijke verstrekkende verschuivingen binnen de uitoefening van een vak of beroep komen ook vaak voor in andere beroepssectoren.

Studies met toekomstperspectief

Als toekomstig student verwacht je van een opleidingsinstituut meer dan alleen een gedegen voorbereiding op de uitoefening van een bepaald beroep. Waarschijnlijk wil je het liefst dat de studie van jouw keus je een behoorlijke basis verschaft om later in je beroep met de ontwikkelingen te blijven meegroeien. Een goede school of academie reikt je instrumenten aan om telkens nieuwe kansen te leren zien en daar beroepsmatig op in te spelen.

Welke opleidingen in een bepaalde sector een goede naam hebben, kun je uitzoeken door slim op het internet te googelen. Of je oriënteert je eens bij een instelling voor studie- of beroepskeuze.

Wat als je nu voor de keus staat tussen een baan en een opleiding?

Soms heb je kans op een bepaalde baan en twijfel je of je die baan wilt aanvaarden of dat je toch maar verder studeert.
In een aantal gevallen kun je werken en leren goed combineren. Veel bedrijven bieden faciliteiten als het dragen van een deel van de studiekosten tot een halve vrije dag per week.

Dagopleiding, avondopleiding of deeltijdopleiding?

Het is weliswaar een feit dat aanzienlijk meer studenten een dagopleiding dan een avondopleiding of deeltijdopleiding weten af te ronden, maar gezien de huidige moeilijke economische situatie lijkt het kiezen voor van een vast inkomen bijzonder aantrekkelijk. Als je ambitieus bent, heb je misschien een kans dat je binnen de organisatie van je huidige werkgever, naar een betere functie kunt doorgroeien.

Of toch maar een online opleiding?

In een aantal gevallen is het onpraktisch een avond- of deeltijdopleiding te volgen. In die gevallen zijn er tegenwoordig ook kwalitatief goede online opleidingen, variërend van een cursus tot een volledige HBO-opleiding of zelfs een universitaire opleiding.

Denk voor afstandsonderwijs bijvoorbeeld aan een online opleiding aan een gerenommeerd opleidingsinstituut zoals de LOI of de Open Universiteit. Er zijn er nog veel meer, maar onderzoek in alle gevallen of een bepaalde opleiding of cursus aan een bepaald opleidingsinstituut ook in de praktijk goed staat aangeschreven en of hun certificaten of diploma's erkend zijn. Vaak behoort ook toegang tot een soort online campus tot de opleiding. Er zijn ook studies waarbij je af en toe op een zaterdag een practicum kunt volgen.

Economische vooruitzichten, goede cijfers of je passie

Al is het handig en verstandig om rekening te houden met de economische vooruitzichten, toch zijn die niet allesbepalend voor je succes in een beroep of functie.

Soms blijken de economische verwachtingen bijvoorbeeld niet te kloppen. Als je verstandelijk in de eerste plaats voor een beroep kiest vanwege de verwachte werkgelegenheid, maar je houdt niet van de aard van de werkzaamheden, zul je niet met plezier werken en dat zal je in jouw loopbaan belemmeren. En wat als bovendien de banen in de door jouw gekozen richting niet voor het opscheppen blijken te liggen?

Het is buitengewoon belangrijk te kiezen voor een studie die of beroep dat goed bij jou past.
Soms denk je voor je carrière al in een zekere richting omdat je voor bepaalde schoolvakken altijd geweldige cijfers hebt behaald en je het huiswerk voor die vakken (bijna) voor je plezier hebt gemaakt.

In andere gevallen denk je misschien aan een terrein waarover je echt enthousiast bent. Maar je vraagt je af of het volgen van die passie wel een goed idee is, omdat je niet zeker weet of je over voldoende aanleg beschikt.

Zorg dat je goed weet wat een beroep of studie in de praktijk inhoudt

Wat een beroep of studie in de praktijk allemaal omvat, is niet altijd gemakkelijk te achterhalen. Gelukkig bestaan er veel boeken over beroepskeuze of studiemogelijkheden. Leen eens enkele publicaties uit de bibliotheek. Let daarbij er wel op dat die boeken inhoudelijk nog actueel.

Een gesprek met je school- of studentendecaan en/of een beroepskeuzeadviseur kan vaak een verkeerde beroepskeuze voorkomen en je in de richting helpen van een beroep dat beter bij jouw mogelijkheden en wensen past.

Probeer vooral ook in contact te komen met mensen die de studie die jij op het oog hebt, al volgen of gevolgd hebben of die het soort beroep hebben waarnaar jouw belangstelling gaat. Vraag hen bijvoorbeeld wat ze anders zouden doen als ze nu opnieuw voor de keuze zouden staan en of ze nog bijzondere tips voor je hebben.

Helaas leiden er geen vaste paden tot succes, maar ook in tijden van economische recessie is het van belang te kiezen voor een studie die of beroep dat goed aansluit op jouw wensen en mogelijkheden.

Lees verder

© 2011 - 2024 An_Schrijfstra, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opleiding medisch secretaresseOpleiding medisch secretaresseEen medisch secretaresse heeft een verantwoordelijke baan. Voor deze administratieve baan in de zorg heb je een goede op…
Help uw kind een verantwoorde beroepskeuze te makenHelp uw kind een verantwoorde beroepskeuze te makenEen goede beroepskeuze maken is niet gemakkelijk. Toch is dat nodig als men tenminste niet een paar maal wil wisselen va…
Wat doet een psycholoog?Wat doet een psycholoog?Psychologen bestuderen het menselijk gedrag. Ze proberen het gedrag te begrijpen, te verklaren en te voorspellen en daar…
Verzorgende individuele gezondheidszorgAls verzorgende IG heeft u vele mogelijkheden, de beroepskeuze is ruim en ook het aanbod qua banen. Het werk is afwissel…

Woon-werkverkeer: Nederlander zit met langste reistijdWoon-werkverkeer: Nederlander zit met langste reistijdNederlanders hebben een twijfelachtige eer: van alle Europeanen reizen wij het langst van en naar het werk. Een trend is…
Veiligheid in de agrarische sectorJaarlijks vinden in de agrarische sector enkele duizenden ongevallen plaats met lichamelijk letsel. Gevolg daarvan is oo…
An_Schrijfstra (49 artikelen)
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.