Carrières en banen in de financiële sector

Carrières en banen in de financiële sector Voor mensen die in de financiële wereld willen werken hebben veel verschillende banen om uit te kiezen. De carrière die je kiest moet goed bij je passen, denk dus goed na over je toekomst. Om het makkelijker te maken is hieronder een overzicht van verschillende banen in de financiële industrie.

Banen

In de financiële sector zijn veel verschillende banen. Veel vergen veel discipline en werklust, het zijn vaak banen die veel tijd in beslag nemen en niet veelzijdig zijn. Daar tegenover staat vaak wel een hoog salaris. Hieronder een overzicht van een aantal banen in de financiële sector.

Actuaris

Als een actuaris werk je meestal voor een verzekeringsmaatschappij, pensioenfondsen, banken en bij de overheid. De baan houdt in het statistisch berekenen van de waarschijnlijkheid of risico's van bepaalde zaken zoals ongelukken, overlijden, ziektes en het verliezen van spullen. Als actuaris is het jouw taak om te zorgen dat de kosten van een werknemer zo klein mogelijk zijn bij deze voorvallen. Sterk zijn op wiskundig en economisch gebied is een vereiste voor deze baan. Een diploma Actuariële Wetenschappen geeft je de mogelijkheid aan het werk te kunnen als Actuaris. Het salaris is boven modaal.

Financieel planner

Een financieel planner of adviseur geeft zijn klant een duidelijk overzicht over zijn of haar financiële situatie van het heden en de toekomst. Ook geeft hij advies over hoe deze financiële situatie verbeterd kan worden. Advies kan over verschillende zaken gevraagd worden zoals het kopen van een huis, leningen, pensioenen, erfenissen en ga zo maar door. Een bachelor is vereist. Als financieel planner of adviseur heb je een bovenmodaal inkomen en er is ook veel aanbod op de arbeidsmarkt.

Belastinginspecteur

Als belastinginspecteur bepaal je belastingverplichtingen en zorg je ervoor dat mensen en bedrijven hun belasting betalen. Een belastinginspecteur werkt voor de overheid en belastingbureaus. Het is een baan met veel verantwoordelijkheid en wiskundig en economisch inzicht is vereist. Het salaris van een belastinginspecteur is meestal modaal.

Notaris

Een notaris stel akten op waarin de wet hem die bevoegdheid toekent en een partij die van hem verlangt. De studie die hiervoor nodig is, is de studie Notarieel recht die vier jaar duurt. Bij bijvoorbeeld het opstellen van een akte na het overlijden van een bepaald persoon wordt een notaris opgeroepen. Een heel ander voorbeeld is weer een akte opstellen voor een naamloos vennootschap (VN), maar ook hierbij word een notariële akte opgesteld. Het salaris van een notaris is boven modaal.

Accountant

Als account controleer je jaarrekeningen, maak je jaarrekeningen en doe je andere financiële administratie. Een account moet geen fouten maken en secuur werken. Je kan werken voor particulieren, maar ook voor grote bedrijven. Het salaris van een accountant is bovenmodaal.
© 2011 - 2024 Sfinx, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werken als administratief medewerkerWerken als administratief medewerkerEr zijn steeds minder administratieve banen. Dat komt omdat steeds meer processen worden geautomatiseerd. Daar komt bij…
Werken in de maritieme sectorWerken in de maritieme sectorEr is veel werk te vinden in de maritieme sector van Nederland. Het is een van de sectoren die maar beperkt is getroffen…
Werken als logopedistWerken als logopedistWerken als logopedist is een aantrekkelijk beroep. Er is voldoende werkgelegenheid en mensen die voor het beroep kiezen…
Toezichthouders binnen de financiële sectorIn Nederland wordt door een aantal instellingen toezicht gehouden op de financiële sector. Elk van deze toezichthouders…

Loopbaanbegeleiding: betaald, maar ook gratisLoopbaanbegeleiding: betaald, maar ook gratisLoopbaanbegeleiding. Het roept associaties op met mannen in pakken die nóg een stapje hogerop willen. In realiteit is lo…
Jong, gehandicapt en vol ambitieDe problemen waar jongeren met een functiebeperking tegenaan lopen lijken eindeloos. Van een gebrek aan sociale contacte…
Sfinx (51 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.