De 'gouden' baan na VMBO of MBO: onderzoek en cijfers
Wat is de 'gouden' baan na MBO of VMBO? Moet het een glamourbaan zijn? Is geld belangrijk? Secundaire arbeidsvoorwaarden? En worden we veel liever callcentermedewerker dan lijkenwasser? Hoe populair is een baan als personal assistant? Wat zijn de minst populaire banen? En wil er eigenlijk nog iemand koning(in) worden? Lees verder voor opmerkelijk onderzoek van De Telefoongids BV...
Wat is de aantrekkelijkste baan voor (V)MBO-ers? Met die leuke insteek deed De Telefoongids BV onderzoek, met opmerkelijke resultaten. Wie zou hebben gedacht dat een baan als privéchauffeur voor de meeste ondervraagde (V)MBO-ers het aantrekkelijkste is? Voor niet minder dan 27% is dit 'de gouden baan'! Op afstand volgt dan het beroep van dierenverzorger, dat met 17% op de tweede plaats komt. Ook het beroep van fotograaf scoort relatief hoog, en wel 14%. Dat betekent een derde plek op de ranglijst van aantrekkelijkste banen voor middelbaar opgeleide Nederlanders...
Glamour? La maar...
Ook heel opvallend is, dat de ondervraagde middelbaar opgeleiden lekker met de voetjes op de grond blijven staan. Na je opleiding de glamourwereld in? Nou nee, niet echt een heel favoriete optie. Ook werken als Personal Assistant krijgt geen grote voorkeur. Dat is niet zo heel gek. Maar dat vanouds zo populaire beroepen als steward(ess) of het relatief nieuwe beroep weddingplanner geen positie als favoriet beroep veroveren? Ook dat zou je niet verwachten.
Wie en wat?
Het besproken onderzoek werd in opdracht van De Telefoongids BV uitgevoerd onder VMBO en MBO opgeleide Nederlanders. Aanleiding voor het onderzoek was de lancering van de nieuwe vacaturesite www.GoudenGidsBanen.nl. En wat is dan wel de definitie van de besproken ‘gouden baan?’ Allereerst natuurlijk dat je er met plezier naartoe gaat. Maar ook is een gouden baan er één die misschien niet 'goud' maar tenminste wel 'goed' betaalt. Bij de definitie van de gouden baan hoort ook, dat je niet langer dan een half uur hoeft te reizen om op je werkplek te komen.
Wil er nog iemand koningin worden?
Als je dan toch de politiek in gaat, dan is de gouden baan volgens de VMBO-ers en MBO-ers uit het onderzoek wel die van... Koningin Beatrix. En al scoort de showbizz niet zo heel hoog bij de ondervraagde Nederlanders, als je het hebt over de 'gouden' showbizz-baan is dat wel die van Linda de Mol. Een persoon die voor de ondervraagden de 'gouden' baan in de zakenwereld vertegenwoordigt is niet veraf: dat is Linda's broer John de Mol. En wat is dan de gouden sportbaan? Er zijn mensen die Bert van Marwijk als bondscoach van het Nederlands elftal de bezitter van een gouden baan noemen. Maar de baan - of misschien eerder alle banen - van Johan Cruijff krijgt/krijgen ook de nodige vermeldingen.
Lijkenwasser? Nee, dank u
Het is niet zo heel verbazend dat de VMBO-ers en MBO-ers niet als eerste voorkeur een baan als lijkenwasser willen. Sterker nog, 63% ziet dat niet zitten. Slachthuismedewerker of putjesschepper is ook niet per se het eerste waar mensen aan denken, en dat blijkt wel: respectievelijk 60% en 44% bedankt liever voor de eer. Maar de baan van callcentermedewerker is een opvallende hekkensluiter in datzelfde lijstje van ongewenste banen. 35% ziet dat werk toch echt niet zitten, en daarmee scoort deze baan niet eens zo gek veel 'hoger' dan werken als putjesschepper.
Wat maakt werken (extra) leuk?
Wat werken extra leuk maakt? We laten dat vanzelfsprekende goede salaris plus dito arbeidsvoorwaarden even buiten beschouwing. Dan is de grote favoriet een vrij bescheiden wens(je): een jaarlijks kerstpakket, vindt 40% van de deelnemers aan het onderzoek. Zelfs gratis koffie en thee komt in vergelijking op de tweede plaats met 37%.
Samen sfeer maken
Wat voor werk je ook doet, mensen zijn altijd heel belangrijk. Volgens de ondervraagde VMBO- en MBO-ers wordt de sfeer allereerst bepaald door elkaar helpen (76%), maar ook een gezellig praatje maken (73%) en saamhorigheidsgevoel (56%) scoren hoog. Iets meer dan de helft noemt een fijne en ruime werkplek. Nog altijd de helft van de VMBO en MBO opgeleide Nederlanders vindt een compliment van de baas belangrijk voor een goede sfeer. Trouwens, de ondervraagden vinden zelf ook dat ze dat best verdienen: de ondervraagde mensen geven zichzelf gemiddeld een 7,7 als collega en een 7,8 als werknemer. Maar de baas krijgt een krappere voldoende, met een 6,8.
Niet te lang in auto, trein of bus
Zoals ook uit eerdere onderzoeken bleek, is reistijd een belangrijke factor. Websites als GoudenGidsBanen.nl hebben dan ook een punt in het voordeel van mensen die een baan zoeken, omdat je op locatie kunt zoeken.
Het onderzoek: wie en wat?
Het online onderzoek naar banen en de “gouden baan” werd verzorgd door Stadspeil in opdracht van De Telefoongids BV. Het onderzoek vond plaats via een representatieve steekproef onder de VMBO en MBO opgeleide Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder, met een betaalde baan nu, of in het recente verleden. In totaal hebben 1.068 respondenten deelgenomen. De aanleiding is de oprichting van de website GoudenGidsBanen.nl. Via deze site wil De Telefoongids BV de VMBO en MBO opgeleide Nederlanders de 'gouden baan in de buurt' bieden. Vrij uniek is dat de site zich met name richt op VMBO en MBO opgeleiden. Wie werkzoekende is, gebruikt de website gratis.