Bachelor Diergeneeskunde

De Diergeneeskunde bachelor is de eerste stap richting jou droombaan als dierenarts. Er is echter een zware lotingsprocedure die je zal moeten doorlopen om toegelaten te worden. Voor zij die hun carrière zien in de landbouwhuisdieren is er ook een decentrale selectie. De opleiding is leuk maar intensief en je zal na je bachelor nog een 3 jarige master moeten afronden voor je jezelf dierenarts mag noemen.

Bachelor Diergeneeskunde

Deze bachelor is voor iedereen die altijd al met dieren heeft willen werken en geïnteresseerd is in de medische hulpverlening. Deze bachelor is in Nederland alleen in de ultieme studentenstad Utrecht te vinden.

Toelatingseisen

  • VWO diploma van de vernieuwde 2e fase met :
    • Profiel Natuur en Gezondheid met als verplichte vakken, scheikunde, biologie, wiskunde A of B en als keuzevak natuurkunde
    • Profiel Natuur en Techniek met als verplichte vakken scheikunde, natuurkunde, wiskunde B en als keuze vak biologie
  • Een oud type VWO diploma:
    • Profiel Natuur en Gezondheid, met als verplichte vakken natuurkunde 1, scheikunde 1, biologie 1-2 en wiskunde b1
    • Profiel Natuur en Techniek, met als verplichte vakken Natuurkunde, scheikunde, wiskunde b, en als keuzevak biologie 1-2
  • Een universitair propedeutisch diploma, universitair doctoraal- of ingenieursdiploma. Hierbij moet echter kunnen worden aangetoond dat de middelbare school vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde zijn afgerond op VWO niveau.
  • Een propedeutisch- of einddiploma van een hbo-opleiding. Ook hierbij moet kunnen worden aangetoond dat de middelbare school vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde zijn afgerond op VWO niveau.

De lotingsprocedure en decentrale selectie

Echter, voldoen aan deze eisen wil niet zeggen dat je automatisch word binnengelaten op de opleiding. Er zijn jaarlijks 4 keer meer aanmeldingen dan dat er plaatsen beschikbaar zijn. Er geld dus voor toelating een lotingsprocedure. Hierbij is de kans dat je word ingeloot hoger naar mate je gemiddelde eindexamen cijfer hoger is.

Naast de gewone lotingsprocedure geld er voor de diergeneeskunde bachelor ook een decentrale selectie. Deze decentrale selectie is voor die mensen die bij de aanvang van de studie al weten dat hun carrière ligt in de richting van de landbouwhuisdieren of de veterinaire volksgezondheid. Op het moment dat je via de decentrale selectie word aangenomen bij de diergeneeskunde bachelor, ben je dan ook verplicht deze studie richting te kiezen. De procedure voor de decentrale selectie omvat een uitgebreid interview door een docent, dierenarts en een student. Je zult worden getest op je motivatie, affiniteit met het vakgebied, besluitvaardigheid, integriteit, visie, organisatiebewustzijn en algemene geschiktheid. Als je word geselecteerd krijg je hier in mei bericht van, en als je niet bent geselecteerd, krijg je bericht en zul je automatisch mee doen in de gewone loting. Je kunt maar een keer deelnemen aan de decentrale selectie.

Wat je zoal leert tijdens de bachelor

Als jij onder de 225 gelukkigen valt die is toegelaten tot het eerste jaar diergeneeskunde zul je de kans krijgen je droom te verwezenlijken. Echter is de diergeneeskunde bachelor, naast erg interessant, ook erg hard werken. In het eerste jaar begint met vakken waarin je enige algemene biologische kennis op doet. Je leert hoe cellen werken, hoe een bevrucht eicel zich ontwikkelt tot een functionerend dier en hoe de genen van de dieren zorgen dat alles functioneert zoals het hoort. Daarna wordt er ingegaan op algemene orgaansystemen en leer je tot in detail hoe de stofwisseling functioneert. In het tweede en derde jaar zal hier op worden voortgeborduurd en passeren een voor een alle orgaansystemen de revue. Naast alle theoretische vakken zul je ook de practicumzaal in gaan om te leren hoe de anatomie van een dier nou eigenlijk in elkaar steekt. Ook zul je leren hoe je een dier onderzoekt en en hoe je de bevindingen van een klinisch onderzoek verwerkt tot een diagnose.

Je bent dus tijdens de bachelor hard aan het werk met het opnemen van alle harde feiten. En ondertussen leer je de praktische handelingen die je later nodig zal hebben bij het uitoefenen van het vak. Natuurlijk word tijdens de opleiding ook aandacht geschonken aan je professioneel gedrag en wetenschappelijke vorming. Je zult groepsprojecten gaan doen, waarbij de samenwerking bijna even belangrijk is als de kennis doe je opdoet.

Na de bachelor

De 3 jarige bachelor op zich zul je in het bedrijfsleven nog weinig mee kunnen. Nadat je de bachelor hebt afgerond moet je nog een, eveneens 3 jarige, master opleiding voltooien. Pas na de master zul je jezelf een dierenarts mogen noemen.
© 2011 - 2025 Airborn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studentenleven: LotingEr zijn altijd veel onduidelijkheden over lotingstudies. Hoe gaat dat nou precies in zijn werk en welke studies zijn eig…
Decentrale selectie voor geneeskunde: informatie & tipsDecentrale selectie voor geneeskunde: informatie & tipsElk jaar zijn er weer duizenden mensen die zich in Nederland inschrijven voor de studie geneeskunde. De studie is zo pop…
Lotingstudies, lotingsklassen & kans op inlotingHoe groot is de kans op inloting bij een lotingstudie? Een aantal HBO en WO-opleidingen zijn zogenaamde “lotingstudies”,…

Studentenwoningen in DelftStudentenwoningen in DelftJe hebt je havo of VWO-diploma binnen en wilt in Delft gaan studeren. Om het echte studentenleven te leren kenen moet je…
Aan het werk na VMBO en MBO: feiten, cijfers en tipsAan het werk na VMBO en MBO: feiten, cijfers en tipsNederland telt meer dan een miljoen VMBO- en MBO-opgeleide werknemers. Vreemd dus dat in onderzoeken en artikelen vaak z…
Bronnen en referenties
  • http://www.uu.nl/university/bachelors/NL/diergeneeskunde/Pages/default.aspx
Airborn (10 artikelen)
Gepubliceerd: 03-06-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.