Goedkope alternatieven studie in het buitenland

Er zijn bezuinigingen op het onderwijs in aantocht. Langstudeerders moeten op termijn waarschijnlijk 3000 euro extra collegeld betalen. Daarom kan het interessant zijn om te overwegen in een ander Europees land te studeren waar de studiekosten lager zijn. Voor studenten die een groot risico lopen over twee jaar 3000 euro extra te moeten betalen, en toekomstige studenten die geen risico willen lopen, zet ik de kosten van studie in andere landen in dit artikel uit een.

Zuid-Europa

Zuid-Europa lijkt een aantrekkelijk alternatief om te studeren. Lekker genieten van de zon en een wijntje tijdens het studeren. Financieel gezien is Italie hier de minst aantrekkelijke optie. Het levensonderhoud is een stuk duurder dan in Nederland. Het collegegeld bedraagt 800 tot 1000 euro, goedkoper dan de Nederlandse 1800 euro die eventueel met 3000 euro wordt aangevuldt. Het collegegeld in Portugal is vergelijkbaar met dat in Italie, het levensonderhoud is hier echter stukken goedkoper. In Spanje betaal je per studiepunt. Het collegegeld is hier maximaal 1300 euro en het levensonderhoud is ook laag. Levensonderhoud in Frankrijk is iets duurder dan in Portugal en Spanje, maar het collegegeld bedraagt maar 300 euro. Financieel gezien lijkt Griekenland echter de beste optie. Het levensonderhoud is stukken lager dan in Nederland en het het volgen van een bachelor opleiding is gratis! Qua geld is Zuid-Europa dus een goede optie voor de Nederlandse student. Er kunnen echter wel taalproblemen optreden. Het aantal engelstalige opleidingen is erg beperkt.

Noord-Europa

Voor wie alleen het engels beheerst is Scandinavie misschien een betere optie. Het aanbod van engelstalige opleidingen is zeer ruim. Daarnaast staat het Scandinavische onderwijs erg hoog aangeschreven, Scandinavische universiteiten staan vaak hoog op internationale ranglijsten. Een nadeel is dat de kosten van levensonderhoud in Scandinavie net iets hoger liggen dan in Nederland. Daar staat tegenover dat er in Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland geen collegegeld wordt gevraagd. Een studie in Scandinavie lijkt dus een goed alternatief voor Nederlandse studenten.

Buurlanden

De ons omringende landen zijn natuurlijk ook het overwegen waard. Groot-Brittannie staat bekent om hoog aangeschrijven universiteiten zoals Oxford, Cambridge, University College London en The London School of Economics. Vanaf volgend jaar mogen engelse universiteiten tot wel 9000 pond, dat is meer dan 10000 euro, collegegeld vragen. Een betaalbaar alternatief is dat dus niet. Universiteiten in Schotland zijn van deze regeling echter uitgezonderd. Europese studenten hoeven hier geen collegegeld te betalen. Daarnaast zijn er enkele hoog aangeschreven universiteiten in Schotland. De kosten van levensonderhoud zijn echter wel hoger dan in Nederland. In Belgie en Duitsland zijn de kosten van levensonderhoud ongeveer hetzelfde als in Nederland. In Duitsland betaal je 1000 euro collegegeld, dus hier bespaar je ten opzichte van Nederland. Belgie is echter goedkoper. Hier betaal je maar 570 euro collegegeld. Daarnaast is er geen taalbarriere, onderwijs kun je hier gewoon in het Nederlandse volgen.
© 2011 - 2024 Jeag, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in het buitenland - Waar moet je aan denken?Veel studenten willen tegenwoordig hun studie een extra dimensie geven door te kiezen voor een tijdelijke studie of stag…
Studeren: in Nederland of in het buitenlandStuderen: in Nederland of in het buitenlandStuderen in het buitenland: goede studenten gaan liever naar een topuniversiteit in het buitenland dan dat ze hier in Ne…
Een beurs krijgen om te studeren in het buitenlandEen beurs krijgen om te studeren in het buitenlandStuderen in het buitenland is voor velen een droom, en niet iedereen zal het lukken om ook daadwerkelijk een studie te d…
Na het vwo studeren?Na het vwo studeren?Wat te doen na het vwo, ga je door naar de universiteit of ga je een jaartje werken om wat buffer in de financiele midde…

De 'gouden' baan na VMBO of MBO: onderzoek en cijfersDe 'gouden' baan na VMBO of MBO: onderzoek en cijfersWat is de 'gouden' baan na MBO of VMBO? Moet het een glamourbaan zijn? Is geld belangrijk? Secundaire arbeidsvoorwaarden…
Geld verdienen met een krantenwijkGeld verdienen met een krantenwijk is populair bij jongeren. Dit artikel gaat over de verdiensten van een krantenwijk: d…
Jeag (2 artikelen)
Gepubliceerd: 12-05-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.