Werken bij de politie Info over de sollicitatieprocedure

Werken bij de politie  Info over de sollicitatieprocedure Werken bij de politie lijkt simpel. Maar het is niet zo makkelijk als veel mensen denken. Bij dit werk komt er nog veel meer kijken dan alleen bekeuringen uitschrijven. Om politie te worden moet je een studie volgen. Tijdens de studie leer je wat je als politiemedewerker in verschillende situaties moet doen. Mensen worden ook niet zomaar toegelaten tot de politie opleiding. Je moet ten eerste natuurlijk bij het korps solliciteren waar je wil gaan werken. Tijdens een intake gesprek wordt er gekeken of werken bij de politie echt iets voor jou is. Als je daarbij wordt goedgekeurd worden er verschillende testen gedaan om erachter te komen of je geschikt bent voor politiewerk.

De eerste testen die je moet doen

Voor je met de echte testen start zal je een aantal vragenlijsten krijgen. Je moet eerst een IQ-test en een taaltest doen. Je krijgt verder ook een vragenlijst over je persoonlijkheid. De volgende stap na het invullen van al deze lijsten is de sporttest.

De sporttest

Bij de sporttest wordt er naar je conditie gekeken. Als politie moet je natuurlijk in vorm zijn. Ze zoeken mensen met een goede conditie en met kracht. Een van de onderdelen van de sporttest is een hindernisbaan die je zo snel mogelijk moet doen. Mannen moeten die baan in 3:20 minuten lopen en vrouwen in 4:00 minuten. Wie bij de politie wil werken doet er goed aan om van tevoren goed te trainen voor deze sporttest.

Het invullen van de vragenlijsten en het afleggen van de sporttest behoren tot het eerste gedeelte van het toelatingsproces. Wie deze testen met succes doet, kan doorgaan met de testen die daarna volgen. Het resultaat wordt meestal aan het eind van de dag van de sporttest bekend gemaakt.

De psychologische test

De psychologische test wordt als streng beschouwd. Om bij de politie te kunnen werken moet je een bepaald karakter hebben. Bij de gesprekken wordt er gekeken of je wel bij de politie past. Er zijn een paar punten waarop men let. De ideale kandidaat moet met anderen kunnen samenwerken. Hij moet iemand zijn die niet snel in paniek raakt en hij moet met stresssituaties kunnen omgaan. Het is ook belangrijk dat hij niet agressief is en rustig kan blijven in bepaalde situaties. Ze zoeken iemand die flexibel is ingesteld. Hij moet kunnen omgaan met flexibiliteit, bijvoorbeeld in de werktijden. Deelnemers aan de psychologische test krijgen ook een praktijkproef om te kijken hoe ze in de praktijk reageren.

Gesprek met het korps

Van de psychologische test wordt er een rapport opgesteld. Aan de hand daarvan zal het korps je voor een gesprek uitnodigen. De resultaten van de test worden tijdens het gesprek besproken. Men kijkt dan of je bij het korps past. Wanneer ze jou geschikt vinden om te werken bij de politie, moet je nog twee testen doen voordat je tot de opleiding wordt toegelaten.

De medische test

De medische test die daarna volgt wordt meestal gedaan door een doktersassistent. De punten die gechekt worden zijn; lengte, gewicht, glucose, bloeddruk, gehoormeting, gezichtsveldbepaling, kleurentest, oogmeting.

Veiligheidsonderzoek

De laatste stap in het proces is het veiligheidsonderzoek. Je verleden wordt bij dat onderzoek nagegaan. Men zal dan kijken of je in het verleden met justitie of met de politie te maken hebt gehad. Dit aspect is ook heel belangrijk omdat er van iemand die bij de politie wil werken natuurlijk wordt verwacht dat hij ook de wetten naleeft.
© 2013 - 2024 Hyperinfoteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De bereden politie: de selectie voor de mensDe bereden politie: de selectie voor de mensHeel veel mensen op straat vinden de politie te paard maar wat stoer. In sommige situaties aaien ze het liefst de paarde…
Werken als recherchekundigeWerken als recherchekundigeDe politie wil het voor mensen met een hbo- of wo-diploma aantrekkelijker maken om bij de politie te komen werken. Daaro…
De Nationale politie: Wat is de Nationale politie?Volgens het kabinet Rutten (VVD en CDA) dat regeert met gedoogsteun van de PVV moet één nationale politie er vanaf 2012…

Een gesprek voorbereidenEen gesprek voorbereidenAls je een gesprek wilt gaan voeren met iemand, is het belangrijk dat je dit gesprek ook goed voorbereidt. Dit doe je om…
Rechten van een stagiairRechten van een stagiairBij veel opleidingen is het verplicht om stage te lopen. Een stagiair heeft ook bepaalde rechten. Zo heeft hij dezelfde…
Bronnen en referenties
  • Politieacademie.nl
Reactie

Wim de Ruiter, 25-09-2016
Mijn zoon (17 jaar) wil bij de politie, zijn gewicht is 54 kilo nu is mijn vraag: wat is het ideale gewicht voor toelating voor de politie?
Mvg Wim de Ruiter Reactie infoteur, 29-09-2016
Er wordt niet specifiek gezegd wat het gewicht moet zijn. Als eis wordt wel gesteld dat je een goede conditie moet hebben.

Hyperinfoteur (64 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.