Leuke ideeën voor een personeelsfeest

Leuke ideeën voor een personeelsfeest Wie een personeelsfeest gaat organiseren, bijvoorbeeld samen met collega's, doet er goed aan om eerst een brainstormsessie te houden. Want welke ideeën voor een personeelsfeest zijn wel geschikt voor een groep werknemers, en welke juist niet? Dit artikel kan je op weg helpen bij het organiseren van een personeelsfeest.

Budget en groepsgrootte

Voordat je kunt gaan nadenken over de invulling van een personeelsfeest is het zaak om een budget vast te stellen. Meestal doe je dit in overleg met een manager van het bedrijf en eventueel een penningmeester(es). Spreek een prijs per persoon af wanneer je nog niet precies weet hoeveel personen mee zullen gaan naar het personeelsfeest. Het is handig om ook een beetje geld van het budget voor onvoorziene zaken aan de kant te zetten; er zijn soms nog kosten die over het hoofd gezien worden (bijvoorbeeld voor borg of vervoer). Om het precieze budget vast te stellen, is het handig om te weten welke personeelsleden meegaan naar het feest. Worden partners bijvoorbeeld ook uitgenodigd, dan is de groep een stuk groter dan wanneer deze niet meegaan. Probeer een schatting van de groepsgrootte te maken; dit is handig bij het kiezen van een invulling voor de dag en bijvoorbeeld voor de keuze voor een locatie.

Eten en drinken

Gezellig met elkaar eten en drinken is meestal een belangrijk onderdeel van een personeelsfeest. Een lopend buffet of een uitgebreide lunch mogen eigenlijk niet ontbreken aan een personeelsfeest. Tijdens een maaltijd gaan personeelsleden met elkaar in gesprek en zo kunnen ze elkaar beter leren kennen. Ook voor managers is een maaltijd een goede manier om eens ongedwongen met bijvoorbeeld een werknemer in gesprek te gaan. In Nederland zijn talloze restaurants en cateringsbedrijven te vinden die een goede maaltijd (vaak een buffet) kunnen realiseren voor een leuke prijs. Soms kun je een arrangement afspreken waarbij drank en eten all-inclusive worden aangeboden. Het is handig om te informeren onder de personeelsleden of er leden met een allergie/dieet zijn waardoor zij bepaalde dingen niet kunnen eten. Heb je als bedrijf niet veel geld te besteden aan eten en drinken? Een barbeque of koud buffet kan een leuk alternatief zijn. Wil je helemaal low budget gaan dan kun je personeelsleden zelf vragen een gerecht/drank te bereiden en mee te nemen. Je hoeft dan alleen nog voor bedienend personeel te zorgen.

Actie

Een hele middag/avond in een kringetje op een stoel zitten gaat snel vervelen. Samen iets leuks doen, bijvoorbeeld in de open lucht, werkt samenbindend en is bovendien vaak erg gezellig. De groepsgrootte zal bepalen of een activiteit te doen is met een groep of niet. Een aantal suggesties:
 • GPS-tocht (met navigatiewijzer)
 • spooktocht
 • solex-rijden
 • boswandeling met opdrachten
 • mountainbiken
 • survivalen
 • kanoën
 • koetstocht
 • rondvaart op een boot/schip
 • quiz of spel
 • lasergamen
 • quadrijden
 • workshop
 • bezoek aan een attractiepark

Er zijn nog eindeloos veel dingen meer te bedenken die je tijdens een personeelsfeest kunt doen. Het is natuurlijk leuk om origineel te zijn, maar vaak is een leuke maar eenvoudige activiteit voor een groep mensen al goed genoeg om sfeer in de groep te brengen. Misschien zijn er onder de personeelsleden mensen met een beperking of handicap. Probeer rekening met hen te houden bij de keuze van een activiteit.

Vermaak

In de avond is het leuk om iets van vermaak te regelen op een personeelsfeest. Zorg bijvoorbeeld voor muziek waarop gedanst kan worden, of vraag een artiest om op te treden. Een aantal suggesties:
 • dj
 • cabaretier
 • (bekende) artiest
 • (bekende) spreker
 • muziekband
 • orkest
 • theater

Probeer een vorm van vermaak te kiezen die bij veel personeelsleden goed zal vallen. Niet iedereen houdt bijvoorbeeld van harde dansmuziek of het luisteren naar een spreker. Soms is het handig om vermaak te regelen op dezelfde locatie waar je hebt gelunched of gedineerd. Sommige restaurants/bedrijven bieden zelfs een all-in arrangement aan.

Overige zaken

Organiseer een personeelsfeest stap voor stap en laat je niet ontmoedigen wanneer het feest niet meteen helemaal rond is. Zeker bij grote groepen kan het organiseren een tijdrovende klus zijn. Spreek met elkaar af om binnen een bepaalde tijd ideeën aan te dragen en neem vervolgens beslissingen. Probeer niet op beslissingen terug te komen. Denk ook aan het regelen van bijvoorbeeld vervoer en een (afscheids)cadeautje. En misschien wil iemand nog een woordje spreken tijdens het feest? Stel op tijd een datum vast en laat personeelsleden zich op tijd aan- of afmelden. Dit voorkomt stress.
© 2010 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Motiveer je personeel, en maak ze echte MEDEwerkersMotiveer je personeel, en maak ze echte MEDEwerkersGoed en verstandig omgaan met personeel is een must, zodat je optimaal van je vakbekwame mensen kunt profiteren. Als je…
Waardevolle bijdrage in afscheidsalbum of jubileumboekWaardevolle bijdrage in afscheidsalbum of jubileumboekJe komt op een jubileumfeest waar een collega wordt gehuldigd die 25 jaar bij de zaak is. Of je gaat naar de afscheidsre…
Dierenpark Amersfoort, meer dan alleen een dierentuinDierenpark Amersfoort, meer dan alleen een dierentuinAan de rand van Amersfoort bevindt zich Dierenpark Amersfoort. Deze dierentuin heeft bezoekers veel te bieden. Zo heeft…
Frietfeestje PotatoPartyFrietfeestje PotatoPartyIn het tweede decenium van de eenentwigste eeuw lijkt een nieuwe rage geboren die Frietparty of Frietfeestje wordt genoe…

Mogelijkheden van een opleiding financieel managementMogelijkheden van een opleiding financieel managementHet financieel management van een onderneming of organisatie is een van de belangrijke onderdelen die ondersteuning bied…
Nederlands Korps MariniersBijna elke kleine jongen droomt ervan: bij de politie, brandweer of het leger gaan. In ieder geval een held zijn: gevaar…
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 28-09-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.