Werken bij de Marine

Werken bij de Marine Overal om je heen wordt reclame gemaakt voor werken bij de marine. Allemaal leuk en aardig, maar wat moet je je daar nu precies bij voorstellen? Met een grote boot rondvaren op de Noordzee? Nee, er is meer, veel meer te doen bij de marine.

De Koninklijke Marine

De Koninklijke Marine is het oudste onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht, naast de landmacht en defensie. Met behulp van schepen, vliegtuigen, voertuigen en vele werknemers werken zij hard om hun motto "Wereldwijd veiligheid op een vanuit zee" te realiseren. Deze eenheden kunnen de politiek ondersteunen bij conflicten en het beschermen van de maritieme handelswegen. De Koninklijke Marine voert ook controles uit op zee op de naleving van de wet. Tevens kan de Koninklijke Marine ingezet worden bij rampen of humanitaire nood.

Opleiding

Jaarlijks neemt de Koninklijke Marine zo'n 1450 mannen en vrouwen aan personeel aan. Een groot aantal van deze mensen worden geworven via reclamecampagnes, waardoor mensen zich aanmelden bij de opleiding van de Koninklijke Marine.

Vooropleiding en eisen

Om toegelaten te worden tot de vooropleiding moet je over één van de volgende vooropleidingen beschikken:
  • VMBO/VBO/MAVO
  • HAVO
  • MBO
  • VWO
  • HBO/WO

Je precieze vereiste vooropleiding is sterk afhankelijk van de functie die je uit wilt gaan oefenen. Tenslotte worden er nog bepaalde eisen gesteld aan mensen die marinier, matroos, onderofficier of officier willen worden.

Mogelijkheden

Allereerst wordt je opgeleid tot militair. Vervolgens kan je je desgewenst verder ontwikkelen door een vakopleiding te volgen, zoals een marinier opleiding.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je treedt in dienst bij een militaire organisatie. Een gevolg is dat je een basiskennis moet hebben van militaire zaken. Je leert onder andere marcheren, de rangen en standen, vanalles over schepen, onderhoud, knopen leggen en noodgevallen. Sport is ook een belangrijk onderdeel.

Salaris

Hoeveel je precies gaat verdienen, is onder meer afhankelijk van je opleiding, functie, leeftijd en aantal dienstjaren. Een matroos die 2 jaar in dienst is van 22 jaar verdient zo'n €1603 bruto per maand, om een voorbeeld te geven. Het maximum salaris is €4973 bruto per maand. Tijdens de opleiding krijg je ook al salaris. Naast het vaststaande salaris kan je allerlei toelagen krijgen, zoals vakantiegeld, studiekosten, kledingkosten, toelages voor dagen je op zee bent of op oefening bent en toelages voor het aan boord zijn van een onderzeeër.

Werkzaamheden

Verdediging van het grondgebied

De Koninklijke Marine werkt samen met andere krijgsmachten aan de veiligheid van Nederland en het buitenland. Dit doen zij op en vanuit zee. Je kan hierbij denken aan mensensmokkel, wapensmokkel, piraterij en nog veel meer.

Drugsbestrijding

De Koninklijke Marine is ook inzetbaar bij de drugsbestrijding. Men werkt hierbij vaak samen met de kustwachten van het desbetreffende land om opvallende boten in de gaten te houden en desnoods te controleren.

Mijnenbestrijding

Er zijn nog een heleboel mijnen die resteren uit de Tweede Wereldoorlog. De Koninklijke Marine spoort deze op en brengt ze veilig tot ontploffing.

Humanitaire hulp/rampenbestrijding

Bij een ramp kan de Koninklijke Marine mensen in nood evacueren of onbereikbare gebieden voorzien van voedsel en andere levensmiddelen.

Search and rescue

Iedere dag komen er mensen op zee in een noodsituatie terecht. Dit kunnen surfers zijn, maar ook scheepslieden met problemen. De Koninklijke Marine staat 24 uur per dag klaar om mensen te redden.

Vredesmissies

De Koninklijke Marine kan ook ingezet worden bij vredesmissies. Onlangs heeft men bijvoorbeeld nog geholpen bij de oorlogen in Irak en Afghanistan. Men kan de vrede proberen te bewaren of juist terugwinnen.

Overige functies

Naast alle bovenstaande functies zijn ook tandartsen, wassers, geneeskundingen, koks, schoonmakers, technici en bestuurders van de schepen van groot belang.

Werkzaamheden op het land

Naast al de functies op de zee zijn er ook tal van functies op het land. Zo is er een Korps Mariniers, waar men muzikale kwaliteiten kan gebruiken. Ook moeten er breinen zijn die de verantwoordelijkheid voor de administratie en bevoorrading van de schepen op zich nemen. En niet onbelangrijk: de schepen moeten ook onderhouden worden.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is defensie?De Nederlandse defensie zet zich in voor de vrede en veiligheid. Hiermee levert Nederland een bijdrage aan de stabilitei…
Nederlands Korps MariniersBijna elke kleine jongen droomt ervan: bij de politie, brandweer of het leger gaan. In ieder geval een held zijn: gevaar…
Werken in de maritieme sectorWerken in de maritieme sectorEr is veel werk te vinden in de maritieme sector van Nederland. Het is een van de sectoren die maar beperkt is getroffen…

Hoe kies ik een goede basisschool voor mijn kind?Voor elke ouder komt het moment dat zijn kleine peutertje kleuter zal worden op de basisschool. Je wilt natuurlijk dat j…
Thuisstudie: de voordelen en nadelenThuisstudie: de voordelen en nadelenEen goede opleiding is tegenwoordig een waardevol bezit. Helaas beschikt niet iedereen over de mogelijkheid, tijd en/of…
Bronnen en referenties
  • http://www.marine.nl/index.html
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 02-06-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.