Hoe kies ik een goede basisschool voor mijn kind?
Voor elke ouder komt het moment dat zijn kleine peutertje kleuter zal worden op de basisschool. Je wilt natuurlijk dat jouw kind een goede start krijgt op een goede basisschool die het liefst ook nog eens aansluit op jouw opvoedingsideeën. Maar hoe kies je een goede basisschool voor je kind.
Om tot een goede vergelijking van diverse scholen voor je kind te kunnen komen is het allereerst handig om na te gaan welke scholen eigenlijk tot de mogelijkheid behoren. Kijk dus gewoon eens welke scholen er binnen redelijke reisafstand van huis bereikbaar zijn. Zeker in grotere steden kan het je nog verbazen hoeveel scholen er verborgen zijn in straatjes waar je anders nooit komt. Uiteraard is deze situatie in een dorp, waar soms maar 1 school aanwezig is, geheel anders. Kijk dan toch om je heen, misschien ligt er dan toch nog een school in de buurt van het werk zodat je een vergelijking kunt maken tussen verschillende scholen. Overigens is het, als het enigszins tot de mogelijkheden behoort, wel prettig een school te zoeken in de buurt omdat uw kind zo ook meer contact krijgt en houdt met de buurkinderen.
De kwaliteit van de basisschool:
Via Internet is redelijk eenvoudig na te gaan hoe een bepaalde school scoort met het onderwijs. Op www.onderwijsinspectie.nl kunt u alvast nagaan hoe de onderwijsinspectie de door u gekozen scholen beoordeeld. Het geeft echter alleen een algemeen beeld. Er zal nooit worden gesteld dat de school goed of slecht is en er worden slechts een aantal aspecten van het onderwijs beoordeeld en niet alle.
Ook de uitkomsten van de Citotoets kunnen dienen als graadmeter van het onderwijs maar laat u zich hier niet helemaal door leiden. Doordat op een bepaalde school kinderen met een bepaalde achtergrond zitten die gemiddeld minder presteren dan andere scholen kan een school een lage score behalen, dit hoeft echter in het geheel niet te zeggen dat de school niet een geweldig onderwijsbeleid heeft en juist bij die kinderen een zeer goed resultaat heeft gehaald. Ook voor een kind met een andere achtergrond kan die school dus veel betekenen.
Bovendien blijken scholen nog wel eens te trainen op oude Citotoetsen om zodoende een hoger resultaat te behalen op de toets. Er zijn zelfs scholen die kinderen, waarbij al vaststaat dat deze zullen doorstromen naar het VMBO uitsluiten van de Citotoets. Ook dit zal van invloed zijn op de uitkomst van de toets dus laat u zich hier niet alleen door leiden.
Het type basisschool:
Er zijn tegenwoordig vele keuzemogelijkheden als het om soort onderwijs gaat, Montesori, Jenaplan, Dalton, de vrije school en iederwijs. Indien u wenst te kiezen voor een van deze soorten onderwijs is het belangrijk u zich van tevoren goed te verdiepen in deze systemen. Daarna is het van belang een schoolsoort te kiezen die aansluit bij hetgeen u zelf belangrijk vind (parate kennis of creatieve en sociale vaardigheden), uw eigen manier van opvoeden (streng of soepel) en uiteraard natuurlijk uw kind (zelfstandig en dus een individuele aanpak of een sloddervosje dat gebaat is bij de structuur van een klassikaal systeem)
Openbaar of een bijzondere school
Vanuit het verleden is er de verdeling tussen openbare en bijzondere scholen. Ongeveer eenderde van alle scholen is openbaar en tweederde is bijzonder onderwijs. Een openbare school valt onder verantwoordelijkheid van de gemeente gemeentebestuur en het onderwijs is niet gestoeld op een godsdienstige of levensbeschouwelijke overtuiging. Dit wil echter niet zeggen dat er geen aandacht wordt besteed aan religie, het wordt dan echter niet verkondigd vanuit een bepaalde achtergrond. Openbare scholen mogen geen kinderen weigeren op basis van geloofsovertuiging.
Bijzondere scholen (denk aan Protestantse, Katholieke, Joodse, Islamitische of Humanistische scholen, etc.) Deze scholen mogen leerlingen weigeren op basis van geloofsovertuiging, maar ook op bijzondere scholen zijn tegenwoordig kinderen welkom met andere geloofsovertuigingen. Op deze scholen wordt juist wel aandacht besteed aan het geloof, meestal vanuit de eigen achtergrond maar er zijn tegenwoordig ook genoeg bijzondere scholen die aandacht besteden aan andere geloven en bijvoorbeeld de feestdagen. Indien dit op een juiste manier gebeurt, en dit is totaal afhankelijk van de school zelf en niet de geloofsovertuiging, kan dit ook voor een kind dat uit een gezin komt zonder religieuze achtergrond een verrijking zijn. Om er achter te komen hoe streng een school is in zijn geloofsovertuiging zult u toch echt rekening moeten houden met andere tips. Het is echter onzin om elke bijzondere school bij voorbaat af te schrijven omdat u zelf geen geloofsovertuiging heeft.
Omvang van de school
Wat in ieder geval vast staat is dat de omvang van de school en de klassen van belang is voor uw kind. Hoe kleiner de school of klas hoe meer individuele aandacht uw kind zal krijgen. Ook zal de rest van de leraren op school uw kind eerder herkennen en kennen wat ook weer kan bijdragen aan de opleiding van het kind.
De leerkrachten en de gebruikte lesmethode
Het gehele onderwijs, in welke vorm dan ook staat of valt met de leraar. Op zich is het geen nadeel als uw kind met verschillende leraren in een week te maken krijgt. Elke leraar heeft zijn eigen voorkeuren voor kinderen en door verschillende leraren zullen deze voorkeuren minder plaats krijgen in de klas. Om er achter te komen hoe het lerarenteam van een school in zijn geheel is kunt u een praatje maken met de leraren van de school. Hieruit kunt u opmaken hoe zij denken over onderwijs en kinderen en of zij openstaan voor kritiek.
De leraar moet de lesstof systematisch en ik kleine stapjes aanbieden en zoveel mogelijk op maat voor uw kind. De meeste nieuwe lesmethoden zijn afgestemd op de laatste pedagogische inzichten waardoor het ook voor de leraar eenvoudiger wordt om de stof op de juiste manier voor alle kinderen aan te bieden. Ook de scholen waar de klassikale methode wordt gebruikt en die gebruik maken van de nieuwe lesmethoden gebruiken tegenwoordig herhalingsstof voor kinderen die wat herhaling nodig hebben en verrijkingsstof voor kinderen die juist wat voorlopen op hun leeftijdsgenoten. Vraag dus ook rustig bij de school van welke lesmethode zij gebruik maken en welke mogelijkheden dit biedt. Een en ander staat overigens ook uitvoerig beschreven in de schoolgids dus bestudeer deze goed.
De meest praktische tips zijn echter de volgende
- Kijk eens op een normale dag naar binnen in een klas, hoe is de sfeer en de manier van lesgeven ?
- Ga eens naar het schoolplein. Hier kunt u zien welk soort kinderen er op de school zitten, of uw kind hiertussen zou passen en hoe de sfeer op de school is.
- Een kijkje op het schoolplein geeft u gelijk de mogelijkheid om met andere ouders een praatje te maken. Wat vinden zij van de school?
- Op welke manier rapporteert men aan de ouders; is dat dezelfde vorm als aan het kind? En hoe zijn de oudercontacten georganiseerd? Alleen n.a.v. de rapporten en verder incidenteel? Regelmatig een spreekavond? Komt de leerkracht bij elk kind op huisbezoek? Hoe regelt men huiswerk?
- Welke buitenschoolse activiteiten kent de school? Hoe staat het met schoolreisjes, een schoolkamp en dergelijke?
- Hoe staat het met buitenschoolse opvang indien u een werkende ouder bent. Ook het feit of de school een zogenaamd continue rooster kent, waarbij alle kinderen tussen de middag op school eten, kan doorslaggevend zijn in uw beslissing voor deze school.
- Gaan de kleuters meteen hele dagen naar school of hebben zij de mogelijkheid om te wennen.
- Wat verwacht de school van ouders? Een vaak onderschat punt, sommige scholen vragen veel in de medewerking van ouders. Is dit voor u ook te combineren met uw overige werkzaamheden.