Doe waar je goed in bent

Doe waar je goed in bent Het lijkt zo vanzelfsprekend, ‘doen waar je goed in bent’, toch is de praktijk anders. We worden allemaal geboren met een set kwaliteiten en in de loop der jaren krijgen de meeste mensen de mogelijkheid deze set te ontwikkelen. Behalve dat niet iedereen hier gebruik van maakt, heb je ook nog een groep mensen die hier op een verkeerde manier mee omgaat. Hoe zit dat?

Je set kwaliteiten

Iedereen wordt geboren met een set kwaliteiten, maar wat er in zit komt er - heel plastisch gesproken – niet als vanzelf uit. Het is in de ontwikkeling van een kind van belang om voldoende spelingsruimte te krijgen om te ontdekken en te leren. Enerzijds omdat dit sowieso goed voor de ontwikkeling is en anderzijds om er zo achter te komen waar die kwaliteiten exact liggen. Daarmee niet gezegd dat ze als een duiveltje uit een doosje komen, maar je kunt bepaalde kwaliteiten als je goed observeert al op jonge leeftijd detecteren. De Amerikaanse professor Finder legde het eerder weinig fijntjes uit als “opvoeden is meer dan het kind een onderdak en te eten geven”. Dat proces van opvoeden en ontwikkelen duurt zo’n 20 jaar en als je het goed wilt doen, is dat heel intensief.”

Bron: Eigen neefje en nichtje - AnnastaalBron: Eigen neefje en nichtje - Annastaal
Ontdekken
Waar menig ouder/opvoeder naar de school verwijst om een kind te bekwamen, komen veel kwaliteiten of wellicht wel meer nog búiten de schoolmuren tot stand. Als voorbeeld is de jongen of het meisje wat leiders skills in de set kwaliteiten meegekregen heeft, vaak degene die op jonge leeftijd al een voortrekkersrol vervult. De aanjager, de starter en degene die mensen mee krijgt en dat kan al tijdens het spelen met vriendjes tot uiting komen. Maar ook degene die van nature organisatorisch sterk is, kan zomaar als vanzelfsprekend het regelen van een uitje op zich nemen, zorgen dat dingen geregeld worden etc. Dit soort kwaliteiten komen, er vanuit gaande dat iemand een normale jeugd heeft, vaak al op jonge leeftijd naar voren.
Maar ook als er iets ingrijpends in het jonge leven gebeurt, bijvoorbeeld het overlijden van een ouder. Er moeten dan zaken gedaan worden die de overleden ouder in het verleden deed en niet zelden nemen kinderen als vanzelfsprekend taken over. Je ontdekt dan snel waar de kwaliteiten liggen. Dit zijn vaak geen bewuste processen, maar gaat in een natuurlijke flow en als vanzelfsprekend.

Benutten

Dan komt enig moment in beeld waar je goed in bent en waar je relatief weinig moeite voor hoeft te doen. Daarbij is het overigens niet als vanzelfsprekend dat je niets meer doet, wat je meer tijd en energie kost. Immers, een opleiding kent altijd een aantal vakken welke niet zo dicht bij je staan, maar voor de algemene vorming is het wel goed dat ze in het leerpakket zitten.
Toch is het invulling geven aan je kwaliteiten in iedere levensfase van belang. Immers de student die goed is om het woord in schrijft om te zetten, kan zich bijvoorbeeld bij de schoolkrant verder bekwamen. Degene die uitermate secuur is en iets met sport heeft, kan bij bijvoorbeeld atletiekwedstrijden de uitslagen vastleggen. De veelheid aan onderdelen en deelnemers, maken dit soort uitslagen tot een uiterst secuur werk. Of degene die met de handen kan wat de ogen zien en techniek leuk vindt, kan mogelijk op jonge leeftijd én zonder opleiding problemen met de brommer opsporen en oplossen of moeilijk technisch speelgoed als kinderspel zien. De lijst met voorbeelden is eindeloos, maar daar is wel ruimte in de opvoeding voor nodig om die stappen te kunnen zetten.

In de praktijk toepassen

Maar als je dan toch aan de slag gaat, en dan maar hopen dat je de juiste opleiding gevolgd hebt, begint het eigenlijk pas. Overigens is de groep mensen die niet in het werk terecht komt waar voor gestudeerd is, nog steeds groot (meting buiten periode economische recessie). Slecht zo’n 28% van de mensen gaat aan de slag met werk wat in het verlengde ligt van de studie.

Het toepassen in de praktijk kan, ook als je ander werk doet, goed uitpakken. De organisatorische kwaliteiten van een secretaresse kunnen ook in een heel andere baan tot uiting komen. Net zoals de creatieve kwaliteiten die tot uiting kunnen komen in een management functie. In dit soort gevallen gaat het vaak niet eens via een bewust proces, maar als je je als mens compleet ontwikkelt en niet vanuit bijvoorbeeld angst of achterdocht handelt, komen je kwaliteiten vanzelf bovendrijven en geef je er wellicht op een andere manier invulling aan. Een van de redenen dat steeds meer mensen op latere leeftijd switchen qua professie, heeft ook met dit proces te maken.

Bron: Clker Free Vector Images, PixabayBron: Clker Free Vector Images, Pixabay
Verkeerde afslag
Hoewel gelukkig veel dingen goed gaan, gaan er soms ook wel eens zaken fout. Zo zie je bij relatief veel zelfstandig ondernemers dat ze denken alles zelf te moeten doen. Behalve dat je nooit in alles goed kunt zijn, moet je je ook bedenken waarom je zelfstandig ondernemer geworden bent. Je liefde voor een bepaald iets kan en mogelijk zal je getrokken hebben en dit vanuit een eigen onderneming vormgeven kan dan het mooiste zijn om te doen. Als een vis in het water … totdat de administratie of boekhouding om de hoek komt, het ordenen van je files of schrijven van je websiteteksten.
Geld besparen kan een reden zijn, maar als je de benodigde tijd omzet naar geld, zou je met datgene wat je graag en goed doet, meer geld kunnen verdienen dan het besparen op iets wat je niet zo goed en snel kunt. Met andere woorden … laat ieder doen waar hij of zij goed in is Bovendien voorkomt het ook een hoop ergernis. Bedenk dit soort zaken op voorhand, want anders kan het je plezier ontnemen.

Een andere minder gelukkige keuze kan ook een veilige keuze zijn. Immers, als je leeft voor slechts het veilige dan kan een baan die iets meer zekerheid geeft dan waar je kwaliteiten liggen, je ook frustreren (na verloop van tijd). Of meer veiligheid dan uiteindelijke de juiste keuze is, moet je je wellicht op dat moment af gaan vragen. Het ontneemt je immers ook een veel levensplezier. Veiligheid is niet truttig of oubollig, het is slechts een keuze. Alleen wel een keuze waar ook consequenties aan verbonden zijn. Je op voorhand je te realiseren welke stap je gaat maken, kan erger of spijt voorkomen.

Tot slot

Uiteindelijk is wel aangetoond dat degene die zijn of haar kwaliteiten goed benut, beter uit de verf komt en gelukkiger is. Het leven lijkt dan net allemaal iets gemakkelijker te gaan, wat het omgaan met tegenslagen (daar ontkomt bijna niemand aan) ook weer kan helpen. Je moet in je jeugd de kans krijgen en als je ouder wordt de kans nemen. Het gaat immers om je eigen leven en daar ben je alleen zelf eigenaar van.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van kinderenDe ontwikkeling van kinderenDe ontwikkeling van een kind kan iets heel fascinerends zijn. Veel ouders vinden het belangrijk om te weten hoe hun kind…
Wat is ontwikkelingsgericht onderwijsWat is ontwikkelingsgericht onderwijsOntwikkelingsgericht onderwijs is een visie op onderwijs in het basisonderwijs. Maar wat houdt het eigenlijk in? Hoe wor…
Waarom spelen kinderen?Kinderen en spelen, een combinatie die niet zonder elkaar kan. Niet alleen kinderen, maar ook jonge dieren spelen. Waaro…
Het sandwichkindHet sandwichkindHet middelste kind heeft een speciale positie in het gezin. Is het een gemakkelijke plek? Hoe gedragen middelste kindere…

Wat is situatieve arbeidsongeschiktheid?Wat is situatieve arbeidsongeschiktheid?Soms zit een werknemer thuis vanwege lichamelijke of psychische problemen, die niet op zouden treden als hij ergens ande…
Voorbeeld van een CV in WordVoorbeeld van een CV in WordWil je een nieuwe baan, dan is de kans groot dat je hiervoor eerst moet solliciteren, waarbij het aanleveren van een Cur…
Bronnen en referenties
  • Professor Finder - Emeritus hoogleraar
  • Afbeelding bron 1: Eigen neefje en nichtje - Annastaal
  • Afbeelding bron 2: Clker Free Vector Images, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.