Wonen in een hospitakamer
Als je op zoek bent naar een studentenkamer, maar er niet van houdt om alles met iedereen te delen en geen zin hebt om te hospiteren, dan is een hospitakamer wel een goed alternatief. Dit is een kamer bij een particulier in huis. Wat is een hospitakamer en wat zijn de voordelen en nadelen? En hoe zit het met huurbescherming?
Wat is een hospitakamer?
Je hebt vast wel eens gehoord van een hospitakamer. Is dat niet zo'n kamer bij een negentigjarig vrouwtje in huis? Dat is niet altijd het geval, er zijn ook genoeg gezinnen of alleenstaande werkenden die een studentenkamer beschikbaar stellen. De extra inkomsten zijn vaak meer dan welkom. Een hospitakamer is een kamer bij een particulier in huis. Je woont dus bij iemand in en deelt vaak keuken, douche en toilet. Maar het kan ook zijn dat je deze voorzieningen met niemand hoeft te delen. Omdat je bij iemand in huis woont, is het belangrijk om goede afspraken te maken over het gebruik van gemeenschappelijke ruimtes, zoals de keuken en de douche.
Hospitakamer: voorwaarden huurcontract
Sommige hospita's kunnen afspraken opstellen in het huurcontract die misschien wat vreemd op je overkomen. Denk bijvoorbeeld aan het verbod om in de weekends op je kamer te blijven. Veel verhuurders willen dan het huis voor zichzelf hebben en geen student om zich heen. Ook een verbod op huisdieren is gangbaar. Soms geldt er ook een verbod om iemand van het andere geslacht te laten logeren in de kamer. Lees daarom het huurcontract goed door en bedenk of je akkoord wilt gaan met deze voorwaarden. Als je meer op je vrijheid gesteld bent, is een hospitakamer misschien niet de beste optie.
Verder gelden er regels als je een hospitakamer huurt, ook aan de kant van de huisbaas. Ook al woon je bij iemand in, je hebt wel recht op privacy. Zo is het verplicht dat je kamer een deur heeft die dicht kan of het liefst kan worden afgesloten. De verhuurder mag niet zonder jouw toestemming de kamer betreden.
Gemeubileerde kamer
Een hospitakamer is vaak gemeubileerd, maar dat is niet altijd het geval. Meestal wordt er een borgsom in rekening gebracht, die je terug krijgt als je de kamer in haar oorspronkelijke staat achterlaat.
Huurbescherming hospitakamer
De huurbescherming bij een hospitakamer verschilt van die van een reguliere studentenkamer in een studentenhuis. Een belangrijk verschil is de proeftijd, die bij een hospitakamer negen maanden bedraagt. Binnen de eerste negen maanden van de huurovereenkomst mag de hospita het contract verbreken, zonder opgave van reden. Daarbij geldt wel een opzegtermijn van drie maanden. Na de proeftijd geldt de normale huurbescherming, zoals die geldt voor alle kamers.
Hospitakamer: voordelen & nadelen
Het is belangrijk om een goede afweging te maken. Bedenk of je niet liever in een studentenhuis woont, waar je contact hebt met meerdere leeftijdsgenoten. Daarom: de voordelen en nadelen op een rijtje.
Voordelen
- Je hoeft de voorzieningen, zoals douche en toilet, alleen maar met de hospita te delen.
- Je kunt elke avond je eigen prakje koken en bent niet afhankelijk van de belabberde kookkunsten van eventuele huisgenoten.
- De rust. Hospita's zijn vaak op zoek naar een rustig persoon. Je wordt niet uit je slaap gehouden door feestjes of luidruchtige huisgenoten. Dat is in een studentenhuis wel even anders.
- Hospitakamers zijn vaak, maar niet altijd gemeubileerd. Dat heeft als voordeel dat je kosten bespaart: je hoeft niet een hele inventaris aan te schaffen. Ook het verhuizen is daardoor makkelijker.
Nadelen
- In het huurcontract staan soms 'rare' voorwaarden opgenomen, zoals het verbod om in de weekend aanwezig te zijn. Bedenk of je dat wilt.
- Je hebt minder het idee dat je het eigen kamer is, omdat het een kamer is bij mensen thuis. Zeker als de kamer ook nog gemeubileerd is.
- Er zijn geen huisgenoten om een praatje mee te maken. Sommige studenten ervaren daardoor eenzaamheid.