Wonen in een hospitakamer

Als je op zoek bent naar een studentenkamer, maar er niet van houdt om alles met iedereen te delen en geen zin hebt om te hospiteren, dan is een hospitakamer wel een goed alternatief. Dit is een kamer bij een particulier in huis. Wat is een hospitakamer en wat zijn de voordelen en nadelen? En hoe zit het met huurbescherming?

Wat is een hospitakamer?

Je hebt vast wel eens gehoord van een hospitakamer. Is dat niet zo'n kamer bij een negentigjarig vrouwtje in huis? Dat is niet altijd het geval, er zijn ook genoeg gezinnen of alleenstaande werkenden die een studentenkamer beschikbaar stellen. De extra inkomsten zijn vaak meer dan welkom. Een hospitakamer is een kamer bij een particulier in huis. Je woont dus bij iemand in en deelt vaak keuken, douche en toilet. Maar het kan ook zijn dat je deze voorzieningen met niemand hoeft te delen. Omdat je bij iemand in huis woont, is het belangrijk om goede afspraken te maken over het gebruik van gemeenschappelijke ruimtes, zoals de keuken en de douche.

Hospitakamer: voorwaarden huurcontract

Sommige hospita's kunnen afspraken opstellen in het huurcontract die misschien wat vreemd op je overkomen. Denk bijvoorbeeld aan het verbod om in de weekends op je kamer te blijven. Veel verhuurders willen dan het huis voor zichzelf hebben en geen student om zich heen. Ook een verbod op huisdieren is gangbaar. Soms geldt er ook een verbod om iemand van het andere geslacht te laten logeren in de kamer. Lees daarom het huurcontract goed door en bedenk of je akkoord wilt gaan met deze voorwaarden. Als je meer op je vrijheid gesteld bent, is een hospitakamer misschien niet de beste optie.

Verder gelden er regels als je een hospitakamer huurt, ook aan de kant van de huisbaas. Ook al woon je bij iemand in, je hebt wel recht op privacy. Zo is het verplicht dat je kamer een deur heeft die dicht kan of het liefst kan worden afgesloten. De verhuurder mag niet zonder jouw toestemming de kamer betreden.

Gemeubileerde kamer

Een hospitakamer is vaak gemeubileerd, maar dat is niet altijd het geval. Meestal wordt er een borgsom in rekening gebracht, die je terug krijgt als je de kamer in haar oorspronkelijke staat achterlaat.

Huurbescherming hospitakamer

De huurbescherming bij een hospitakamer verschilt van die van een reguliere studentenkamer in een studentenhuis. Een belangrijk verschil is de proeftijd, die bij een hospitakamer negen maanden bedraagt. Binnen de eerste negen maanden van de huurovereenkomst mag de hospita het contract verbreken, zonder opgave van reden. Daarbij geldt wel een opzegtermijn van drie maanden. Na de proeftijd geldt de normale huurbescherming, zoals die geldt voor alle kamers.

Hospitakamer: voordelen & nadelen

Het is belangrijk om een goede afweging te maken. Bedenk of je niet liever in een studentenhuis woont, waar je contact hebt met meerdere leeftijdsgenoten. Daarom: de voordelen en nadelen op een rijtje.

Voordelen

  • Je hoeft de voorzieningen, zoals douche en toilet, alleen maar met de hospita te delen.
  • Je kunt elke avond je eigen prakje koken en bent niet afhankelijk van de belabberde kookkunsten van eventuele huisgenoten.
  • De rust. Hospita's zijn vaak op zoek naar een rustig persoon. Je wordt niet uit je slaap gehouden door feestjes of luidruchtige huisgenoten. Dat is in een studentenhuis wel even anders.
  • Hospitakamers zijn vaak, maar niet altijd gemeubileerd. Dat heeft als voordeel dat je kosten bespaart: je hoeft niet een hele inventaris aan te schaffen. Ook het verhuizen is daardoor makkelijker.

Nadelen

  • In het huurcontract staan soms 'rare' voorwaarden opgenomen, zoals het verbod om in de weekend aanwezig te zijn. Bedenk of je dat wilt.
  • Je hebt minder het idee dat je het eigen kamer is, omdat het een kamer is bij mensen thuis. Zeker als de kamer ook nog gemeubileerd is.
  • Er zijn geen huisgenoten om een praatje mee te maken. Sommige studenten ervaren daardoor eenzaamheid.
© 2014 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kamer huren: soorten studentenkamersHet is zover: je gaat op kamers. Er zijn verschillende soorten kamers en vormen van kamerverhuur, met bijbehorende recht…
Wonen in een studentenhuisHet is zover: je gaat studeren in een andere stad en gaat op kamers. Het avontuur tegemoet! Hoe is het om te wonen in ee…
Wonen in een studentenflatVeel studenten wonen in huisvesting die speciaal voor studenten is gebouwd: een studentenflat. Studentenflats zijn voora…

Je kind leren rekenen met dagelijkse bezighedenJe kind leren rekenen met dagelijkse bezighedenRekenen mag dan niet iedereenís sterke punt zijn, maar we kunnen het allemaal. Je kunt je kind een goede basis geven doo…
Coöperatief leren: de rollenCoöperatief leren: de rollenCoöperatief leren komt in steeds meer basisscholen voor. Op een leuke manier samenwerken en te gelijkertijd ook een hoop…
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 25-01-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Onderwijs
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.