Wonen in een studentenflat

Veel studenten wonen in huisvesting die speciaal voor studenten is gebouwd: een studentenflat. Studentenflats zijn vooral te vinden in steden waar hogescholen en universiteiten gevestigd zijn. Het wonen op een campus of studentenflat is anders dan het wonen in studentenhuizen. Wat zijn de verschillen precies? Wat zijn de voordelen en nadelen van wonen in een studentenflat?

Studentenflat of studentenhuis

De keuze tussen studentenflat of studentenhuis is voor de meeste jongeren niet erg moeilijk. Een studentenhuis staat toch bovenaan: deze vorm van huisvesting is prestigieuzer dan een studentenflat. Waar studentenhuizen veelal in het centrum staan, vind je studentenflats buiten de stad. Maar het is niet eenvoudig om een plekje in een studentenhuis of een verenigingshuis te bemachtigen, want vaak zijn er hospiteeravonden. Daarom is een studentenflat een prima alternatief.

Studentenflat

Eerst maar eens de omschrijving van een studentenflat. Een studentenflat is een gebouw met meerdere woonlagen dat speciaal gebouwd is voor studenten. Vaak leven er op een afdeling een aantal studenten samen. Dit aantal kan wel oplopen naar 18, op grote afdelingen. De keuken, woonkamer en badkamer worden vaak gezamenlijk gebruikt. Bekende studentenflats zijn o.a in Wageningen, in Hoevestein en Asserpark. Maar eigenlijk vind je in vrijwel iedere studentenstad wel studentenflats.

Verschil tussen studentenflat en studentenhuis

Een studentenhuis is een particuliere wonen die verbouwd is tot huis voor studenten. Waar je in een studentenflat soms wel met tien personen de badkamer, wc en keuken deelt, is dit aantal in een studentenhuis vaak beperkter. Je hebt dan ook meer contract met je huisgenoten dan in een studentenflat, hoewel hierin ook grote verschillen zitten per studentenhuis.

Studentenflat: voordelen & nadelen

Wat zijn de voordelen en nadelen van wonen in een studentenflat?

Voordelen

  • Veel huisgenoten en gezelligheid. Er is altijd wel iemand thuis om mee te kletsen of je verhaal kwijt te kunnen.
  • Er worden veel feestjes georganiseerd.
  • Over het algemeen is wonen in een studentenflat niet duur, een prima kamer om mee te beginnen. Via een studentenflat kun je altijd doorverhuizen naar een andere woonplek.

Nadelen

Een kamer in een studentenflat is vaak aan de krappe kant.
  • Geluidsoverlast, vanwege feestjes die worden georganiseerd of lawaaiige huisgenoten. Vooral irritant als je in de tentamenperiode zit en ongestoord wilt studeren.
  • Door de grootschaligheid voel je je misschien niet gezien, anoniem.
  • Juist door de hoeveelheid huisgenoten heb je weinig persoonlijk contact.
  • Vaak is het er smerig en oud, met name de keukens zijn berucht. Maar schimmel in de badkamer is ook geen uitzondering.
© 2014 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in FrankrijkStuderen in FrankrijkVeel mensen vinden Frankrijk een geweldig land. Het is ook een erg leuk land om te studeren. Maar wat houdt studeren in…
Wonen in een studentenhuisHet is zover: je gaat studeren in een andere stad en gaat op kamers. Het avontuur tegemoet! Hoe is het om te wonen in ee…
Huren als studentHuren als studentAls student zijnde heb je niet zo veel te besteden, maar je wilt toch op je zelf of moet uit noodzaak op kamers. Hoe pak…

Wonen in een hospitakamerAls je op zoek bent naar een studentenkamer, maar er niet van houdt om alles met iedereen te delen en geen zin hebt om t…
Coöperatief leren: de rollenCoöperatief leren: de rollenCoöperatief leren komt in steeds meer basisscholen voor. Op een leuke manier samenwerken en te gelijkertijd ook een hoop…
Bronnen en referenties
  • Idaelis
  • Kamernet
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 25-01-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Onderwijs
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.