Echtscheiding is onbetaalbaar
Huwelijkspartners beseffen zich vooraf vaak niet dat een echtscheiding ook financieel zeer grote gevolgen heeft. Het is niet een kwestie van de spullen verdelen en ieder gaat zijn eigen weg. Ook na de echtscheiding blijven de ex-partners financieel aan elkaar verbonden.
Een huwelijk verbreken is emotioneel en financieel zeer zwaar. Vooral de financiële schade wordt vaak onderschat. Men beseft zich vaak wel dat de bezittingen verdeeld moeten worden, maar de gevolgen gaan nog veel verder. De voormalige partners blijven namelijk vaak ook na het verbreken van het huwelijk nog verplicht om de ander te onderhouden. Indien er uit het huwelijk kinderen zijn voortgekomen geldt dat in nog sterkere mate.
Gehuwd in gemeenschap van goederen
Voordat een huwelijk wordt gesloten is het mogelijk om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Hiervoor is het noodzakelijk om een notariële akte aan te laten maken door een notaris waarin de huwelijkse voorwaarden worden vastgelegd. Indien er gehuwd gaat worden zonder eerst een notariële akte op te laten maken, dan wordt het een huwelijk in gemeenschap van goederen. De individuele bezittingen worden samengevoegd tot één gemeenschappelijk bezit. Daarnaast worden dus ook de schulden samengevoegd. Op het moment dat het huwelijk verbroken gaat worden, moeten de bezittingen verdeeld worden over de beide partners. Ieder heeft in principe recht op de helft (er zijn uitzonderingen, zoals verknochte goederen en verkrijgingen onder een uitsluitingclausule).
Verdelen van de bezittingen en schulden
Na het verbreken van de gemeenschap, heeft ieder recht op de helft. Hoe de partners de bezittingen en schulden willen verdelen moeten ze vastleggen in het echtscheidingsconvenant. De eigen woning is hierbij vaak een issue. Indien er overwaarde in het huis zit moet deze verdeeld worden. De ex-partner die het huis op naam krijgt zou de andere eigenaar van het huis moeten uitkopen. Indien de hypotheek op het huis hoger is dan de verkoopwaarde op dat moment, ontstaat er een probleem. Het probleem wordt nog groter in het geval één van de ex-partners het huis niet alleen kan betalen. In deze situatie moet het huis verkocht worden met een restschuld. Voor deze restschuld zijn beide eigenaren van het huis hoofdelijk aansprakelijk. Een restschuld van tienduizenden euro’s is niet ondenkbaar.
alimentatieverplichting
Indien er een groot verschil zit in inkomen tussen beide voormalige partners, zal de meestverdienende partner waarschijnlijk
partneralimentatie moeten betalen aan de ex-partner. Deze uitgaven zijn fiscaal aftrekbaar, maar neemt dus wel weer extra kosten met zich mee. Eventuele minderjarige kinderen moeten beide ouders de financiële lasten van dragen. Dit betekent dat de ouder waar de kinderen het minst bij verblijft, een
bijdrage moet verstrekken voor de kosten die de andere ouder moet maken.
Van hetzelfde inkomen twee huishoudens onderhouden
Na de scheiding moeten de beide ex-partners gezamenlijk twee huishoudens zien te onderhouden met het inkomen waar eerst één huishouden mee werd gerund. Dit betekent dat ze dubbele lasten moeten kunnen dragen met het beschikbare inkomen.
Echtscheiding kost een deel van het pensioen
Een echtscheiding kan een grote slag slaan in het opgebouwde pensioen. De ex-partner heeft namelijk recht op de helft van het gedurende het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen. Om dit te herstellen zal er een kapitaal opgebouwd moeten worden buiten de pensioenregeling om.