Domme blondjes: waarheid of fabel, en waar komt het vandaan

Domme blondjes: waarheid of fabel, en waar komt het vandaan Een dom blondje: een term die vaak gebruikt wordt voor een blonde vrouw die niet al te slim is. Blond als eigenschap wordt als verbastering zelfs voor mannen gebruikt: 'Ben je soms blond?'. Niet leuk voor al die blonde vrouwen die Nederland bevolken: op je haarkleur beoordeeld ofwel gediscrimineerd worden. Waar komt het eigenlijk vandaan, en zit er een waarheid in, of is het een fabel? Domme blondjes, een term voor een vrouw die blond is en daarvan haar domheid verkregen zou hebben. Andere vooroordelen van blonde vrouwen zijn: makkelijker te benaderen en meer op sex belust dan de niet-blonde dames. Bovendien zouden ze meer plezier hebben: 'Blondes have more fun'. We kennen allemaal de term 'dom blondje', maar de oorsprong is niet erg bekend. Reden genoeg om daar eens naar te kijken:

Terug in de tijd

Je zou denken dat het image van dom blondje iets is van de laatste jaren. Maar een zoektocht terug in de tijd laat zien dat het onderscheid van blonde vrouwen van alle tijden is. Tot terug in de Romeinse tijd zien we dat blond een issue was onder de vrouwen.

schilderij van Veneto / Bron: Bartolomeo Veneto, Wikimedia Commons (Publiek domein)schilderij van Veneto / Bron: Bartolomeo Veneto, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Tienduizend jaar geleden: eerste blondine gespot

Een Japans onderzoek heeft ooit uitgewezen dat de eerste blondines rond 8000 voor Christus leefden. Sindsdien lijken blonde vrouwen in de picture te staan en zijn de vooroordelen -zowel positief als negatief- over hen ontstaan.

Romeinse vrouwen: blond maakt jonger

Blond maakt jeugdig, dachten de Romeinse vrouwen. Jaloezie op Germaanse vrouwen wordt als oorzaak gezien. Eeuwen later werd in de oorlog zelf het haar van Germaanse vrouwen afgeknipt om blonde pruiken voor Romeinse vrouwen van te maken. In de Renaissance zag men licht haar als een sieraad, wat we terugzien in de blonde lokken van godinnen en nimfen op schilderijen van Boticelli, Veneto en Bellini.

blonde Roodkapje / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)blonde Roodkapje / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Blonde sprookjesfiguren

Ook in sprookjes spotten we veel blonde dames. Roodkapje was nog blond in de originele versie van de gebroeders Grimm. Indertijd als teken van rein, perfect en onschuldig. Ook Assepoester ging met blonde haren door haar sprookjesleven. Deze figuren zijn door de gebroeders Grimm, twee Duitse broers, rond het jaar 1900 bekend geworden. Van oorsprong zijn deze sprookjes oude Duitse sagen. Blond in Duitsland komen we later weer tegen in de jaren van Hitler.

Jaren dertig: beste effect in zwart-wit films

In de jaren dertig van de twintigste eeuw werden steeds meer zwart-wit films gemaakt. Al gauw bleek dat blondines daarop veel beter uitkwamen dan andere haarkleuren. Al gauw was er een opmars van blonde filmsterren: Mae West, Jean Harlow, Marlene Dietrich, Grace Kelly, Doris Day en last but not least MariIyn Monroe. Haar blonde en domme imago werd in haar rollen in haar diverse films bevestigd. Wereldberoemd en rijk werd ze er wel mee, en in werkelijkheid was ze juist intelligent. Blond werd sindsdien een teken van verleidelijk en glamour, maar ook van dom, banaal en frivool.

Hitler: blond perfecte ras

Al in zijn boek Mein Kampf beschrijft Adolf Hitler zijn voorkeur voor blonde mensen met blauwe ogen. Zijn ideaal is een wereld waar blonde Ariërs aan de macht zijn: zijn beeld van reine mensen. Hij ziet de menselijke hedendaagse cultuur, de kunst en technologie als het bijna exclusieve product van de Ariërs. En deze moesten vooral niet 'mengen' met de Untermenschen, maar een rein volk blijven. Ook Hitler was dus een blond-fan, wat helaas uitmondde in de verschrikkelijke Holocaust.

Turbotaal: dom blondje wordt doblo

Eind jaren 80 van twintigste eeuw duikt het woord doblo voor het eerst op, als turbotaal-afkorting van dom blondje. Jan Kuitenbrouwer noemde het al in zijn boek Turbotaal. Afkortingen werden in die jaren de taal van hippe jongeren, en waren een teken van de snellere wereld, waarin het handig was om ook middels kortere woorden te communiceren. Opvolger van de turbotaal is de sms-taal en breezer-taal.

Wat zeggen de onderzoeken?

De Universiteit van Coventry deed in 1999 een onderzoek naar de mening van 120 personen, waarvan de helft man. Vooral de mannen bleken platinablonde vrouwelijke modellen veel minder intelligent te achten dan andere haarkleuren.

Andere onderzoeken wijzen uit dat vooral vrouwen uit lagere klassen van onze maatschappij hun haren blond verven, omdat ze zich willen identificeren met de in hun ogen aantrekkelijkere blonde sexegenoten. Gevolg hiervan is weer dat meer intellectuele mannen zich (bewust of onbewust) minder willen binden aan een blonde vrouw, omdat ze denken dan zelf ook als dommer betiteld te worden. Denk maar aan de naar blonde vrouwen fluitende bouwvakkers. Andersom verven blonde vrouwen uit hogere niveaus zich vaak donker.

Blond: aantrekkelijk en jeugdig

En waarom vindt een man een blonde vrouw aantrekkelijk? Dat komt omdat het stereotiep van een blonde vrouw vaak afgebeeld wordt met grote borsten en lange benen, hetgeen haar een jong en jeugdig uiterlijk geeft. En daarmee een vruchtbaar beeld geeft aan de man, die vanuit zijn natuur zich wil voortplanten.

Blondjes zijn niet dommer, maar maken wel mannen dommer

Inmiddels is bewezen dat blonde vrouwen relatief niet dommer zijn dan niet-blonde vrouwen. Echter uit een Frans onderzoek bleek dat mannen die keken naar blonde vrouwen, daar dommer van werden! Oorzaak is dat de mannen zich aanpassen aan het stereotype van een blonde vrouw, dat domheid is, al dan niet veroorzaakt door de uitstraling van jeugdigheid. Dat betekent dat hun gedrag beïnvloed wordt door het cliché. Een soort self fulfilling prophecy...

Zal de blonde vrouw uitsterven?

Hoe het ook zij, over 200 jaar zou dit onderwerp achterhaald zijn. Immers: blonde vrouwen zullen er dan niet meer zijn op de wereld. Althans dat meldde de World Health Organization. Saillant detail was dat deze organisatie zich baseerde op een vals wetenschappelijk rapport. Niets is dus minder waar: de blonde vrouw zal niet uitsterven. Tenzij er een selectie wordt toegepast, hetzij op natuurlijke basis, het zij op kunstmatige. Zoals de selectie die Hitler wilde toepassen, maar dan andersom. Inmiddels staat vast dat het aantal blonde vrouwen ter wereld minder zou kunnen worden, maar dat de blonde genen nooit helemaal zullen verdwijnen.
© 2012 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Servies: Blond AmsterdamServies: Blond AmsterdamBlond Amsterdam is een ontwerpbureau. Het is gevestigd in Amsterdam en is vooral bekend vanwege het serviesgoed. Op het…
Waar kan je Blond Amsterdam kopen?Waar kan je Blond Amsterdam kopen?Blond Amsterdam is een merk dat steeds populairder wordt. Het zeer uitgebreide assortiment herken je meteen aan de eigen…
Blond haar bij mannen en vrouwen: een zeldzaamheidBlond haar bij mannen en vrouwen: een zeldzaamheidDe genen die ervoor zorgen dat het haar van de mens blond wordt is langzamerhand aan het verdwijnen. Steeds meer mensen…
Keizer Karel, een bier om van te genietenKeizer Karel, een bier om van te genietenEén van de mooiste speciaalbieren die gebrouwen wordt in brouwerij Haacht is zeker de Keizer Karel. Ondanks zijn wat min…

EchtscheidingsprocedureEchtscheiding betekent dat een geldig huwelijk op grond van gebeurtenissen die zich tijdens het huwelijk hebben voorgeda…
Echtscheiding is onbetaalbaarEchtscheiding is onbetaalbaarHuwelijkspartners beseffen zich vooraf vaak niet dat een echtscheiding ook financieel zeer grote gevolgen heeft. Het is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • http://avro.nl/closeup/Player/tcm8_139505/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Roodkapje
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Disappearing_blonde_gene
  • http://wouter1992.wordpress.com/zijn-blondines-nou-echt-dom
  • http://marcdecoster.blogspot.nl/2005/11/dom-blondje.html
  • http://depaus.waarmaarraar.nl/pages/re/20967/_Mannen_dommer_door_blondjes.html
  • Afbeelding bron 1: Bartolomeo Veneto, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 21-06-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.