Het gevaar van ontrouw

De ontdekking dat een partner een verhouding heeft, is een pijnlijke ervaring die een verpletterende uitwerking kan hebben. De gekwetste partner voelt zich verraden en verworpen door de verbroken belofte. Ondanks uitgebreide voorzorgsmaatregelen kan een geheime liefde worden ontdekt, met meestal tragische en fatale gevolgen voor de relatie.

Ontrouw en gevolgen

De gevolgen van openlijke ontrouw zijn soms veel funester voor een huwelijk dan die van heimelijke verhoudingen. Want bezitsdrang hoort nu eenmaal bij seksuele liefde. Als iemand van een ander houdt, heeft hij het gevoel dat die ander een deel van hem is. Daarom ziet hij het wegnemen van die ander als een soort diefstal en als een bedreiging voor zijn bestaan. Dit is één vorm van jaloezie.

Onzekerheid en jaloezie

Een hele andere en volkomen verschillende vorm van jaloezie is gebaseerd op een gevoel van onzekerheid. Net zoals liefde iemand zelfvertrouwen kan geven, kan het einde van een liefde iemand psychisch hevig in de war brengen. Omdat de partners er hun zekerheid zó door verliezen, is het dus geen wonder dat psychiaters ontdekt hebben dat een groot percentage van de huwelijken mislukt waarin wederzijdse ontrouw is toegestaan.

Man en vrouw

Hoewel tijdschriften met seks-correspondentie als Candy vaak brieven afdrukken van mensen die beweren dat hun huwelijk door ontrouw beter werd, zijn dergelijke ervaringen waarschijnlijk uitzonderingen. Daarom, als iemand zijn huwelijk in stand wil houden en toch ontrouw wil zijn, is voorzichtigheid van het grootste belang. Wanneer 50% van de mannen en 25% van de vrouwen die volgens het rapport van Kinsey ontrouw waren dat aan hun partner hadden verteld, zouden er ongetwijfeld heel wat meer kapotte huwelijken en ontredderde mensen geweest zijn.

Herstel of vernietiging

Het is zeldzaam egoïstisch om alleen maar te bekennen en zijn geweten te ontlasten. En het is ook bijzonder naïef om te verwachten dat men vanwege zijn openheid vergeven zal worden, als de partner door het nieuws volkomen van streek raakt en het huwelijk en gezin erdoor verstoord worden. Het zou onmogelijk zijn te berekenen hoeveel zorgen verlicht werden en hoeveel huwelijken gered werden door de ontrouw van de mannen en de vrouwen van het rapport van Kinsey. Ofschoon het altijd een hachelijk redmiddel is, kan ontrouw in bepaalde omstandigheden een huwelijk weer op de been helpen en het zelfvertrouwen van de partners juist herstellen in plaats van vernietigen. Terwijl iemand zich vrij zeker van zichzelf voelt als zijn huwelijk een succes is, zal hij aan zichzelf gaan twijfelen als het een mislukking is, vooral als zich dagelijks ruzie voordoen.

Goed of slecht

Of ontrouw goed of slecht is, valt niet te beoordelen naar eenvoudige morele maatstaven. Alles wat we kunnen zeggen is, dat het heilzaam kan zijn maar in meer gevallen noodlottig. Iemand die aan een verhouding wil beginnen buiten zijn huwelijk, doet er het beste aan nauwkeurig zijn beweegredenen te onderzoeken en na te gaan of alle mogelijkheden binnen het huwelijk zijn uitgeput. Het zou goed kunnen dat de huwelijksproblemen door de partners samen moeten worden opgelost of anderzijds dat het huwelijk beter verbroken kan worden.

Rooskleurige kater

Omdat ontrouw echter vaak samen gaat met een nieuwe liefde, is de ontrouwe huwelijkspartner vaak geneigd de gevolgen van zijn daad en van zijn openheid daarover vrij rooskleurig in te zien. De spreekwoordelijke "kater" komt dan later.
© 2012 - 2020 Hoodrat1971, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vreemdgaan ontdekt, wanneer blijf je bij elkaar?Vreemdgaan ontdekt, wanneer blijf je bij elkaar?Blijvende factoren kunnen doorslaggevend zijn voor de partners om bij elkaar te blijven na de ontdekking van het vreemdg…
Vreemdgaan: ontlading tijdens het verwerkingsprocesVreemdgaan: ontlading tijdens het verwerkingsprocesEr zijn echtparen die vrezen dat ze het vreemdgaan nooit kunnen verwerken. De agressie en de kwaadheid die bij de vaste…
Vreemdgaan in de relatie! Goedmaken of uit elkaar gaan?Vreemdgaan in de relatie! Goedmaken of uit elkaar gaan?Vreemdgaan is hoogverraad. Het vertrouwen krijgt een grote dreun, misschien wel de grootste dreun die je meemaakt. Ontro…
Emoties en vreemdgaanEmoties en vreemdgaanEen buitenechtelijke affaire binnen het huwelijk roept de nodige emoties op bij de partners. Zowel de ontrouwe partner d…

Zijn eigenaardighedenZijn eigenaardighedenMisschien is het daarom ook wel zo leuk om mens te zijn, ieder mens is uniek en heeft zo zijn of haar eigenaardigheden.…
Sleur in de relatieSleur in de relatieHet sluipt er bij de meeste stellen enig moment in en wordt als negatief ervaren, maar zo negatief is sleur eigenlijk he…
Bronnen en referenties
  • Rapport van Kinsey.

Reageer op het artikel "Het gevaar van ontrouw"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Hoodrat1971
Laatste update: Juni 2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!