Vreemdgaan ontdekt, wanneer blijf je bij elkaar?

Vreemdgaan ontdekt, wanneer blijf je bij elkaar? Blijvende factoren kunnen doorslaggevend zijn voor de partners om bij elkaar te blijven na de ontdekking van het vreemdgaan. Als de kwaliteit van de relatie of huwelijk redelijk tot goed was voor de buitenechtelijke affaire en zelfs als de gevoelens tussen de twee partners op een laag pitje staat, kan het huwelijk en de relatie overleven na het overspel van de ontrouwe partner. Maar wat als de ontrouwe partner door wil gaan met zowel de vaste relatie als met de minnaar of minnares?

Relatie verbreken na de ontdekking van ontrouw

Na de ontdekking van ontrouw zullen de partners in een grote crisis terechtkomen met hoogoplopende emoties. Ondanks het gevaar om een impulsieve beslissing te nemen tijdens deze emotionele crisis, zullen er genoeg partners zijn waarbij het besluit vast staat:
 • Ik verlaat mijn ontrouwe partner, of
 • Ik verlaat mijn vaste partner.
De buitenechtelijke affaire is de aanleiding om het huwelijk te verlaten dat toch al op sterven na dood was. De emotionele crisis zal dan leiden tot een definitieve breuk van de relatie en tussen de vaste partners.

Relatietherapie: Scheidingsbegeleiding en scheiding verwerken

Ruim eenderde van de paren die relatietherapie aanvragen, doen dat omdat een van de partners vreemdgaat. Relatietherapie is een goed middel om het vreemdgaan van de ontrouwe partner te verwerken, maar ook om de definitieve breuk en scheiding te bespreken. Relatietherapie is voor beidde partners na de ontdekking van vreemdgaan, geschikt.

Vreemdgaan ontdekt, wanneer blijf je bij elkaar?

Hoe overweldigend de gevoelens en emoties ook kunnen zijn tussen de huwelijkspartners na de ontdekking van ontrouw, er zijn factoren binnen het huwelijk dat bindend werkt. Met andere woorden: factoren waardoor men bij elkaar blijft ondanks de ontrouw, zoals:
 • Kinderen,
 • Relatie was in het verleden positief,
 • Gezamenlijke geschiedenis,
 • Materiële afhankelijkheid.

Ontrouw ontdekt: de druk van de familie

Een beslissing nemen, na de ontdekking van ontrouw, kan zwaar onder druk komen te staan door de familie en de schoonfamilie. Je “moet” kiezen:
 • Voor de vaste trouwe partner: scheiden of blijven,
 • Voor de ontrouwe partner geldt: kiezen voor de vaste partner of voor de minnaar, minnares.

Wat als de ontrouwe partner niet wil kiezen?

Er zijn ontrouwe partners die niet willen kiezen tussen de vaste partner en de minnaar of minnares. Het kan namelijk een keuze zijn van de ontrouwe partner om zowel de vaste relatie in stand te houden EN de minnaar of de minnares te behouden.
Het gevaar is dat in dit geval zowel de vaste partner als de derde de ontrouwe partner voor een ultimatum stellen:” Je moet kiezen: mij of de ander.” Dreigen met weggaan of met zelfmoord als de ontrouwe partner niet snel stopt met de relatie met de ander, zijn aan de orde van de dag.

Impasse tussen de huwelijkspartners

In een enkel geval kunnen de partners in een impasse, een patstelling, terechtkomen en niet tot het maken van een (juiste) beslissing toekomen:
 • De ontrouwe partner kiest voor beide relaties,
 • De trouwe vaste partner kan niet kiezen tussen scheiden of blijven.

Hoe kan de impasse doorbroken worden?

Het zijn meestal factoren van buitenaf die er voor kunnen zorgen dat de impasse tussen de partners doorbroken worden:
 • De impasse kan besproken worden via relatietherapie,
 • De liefde voor de minnaar of minnares dooft langzaam uit,
 • De trouwe vaste partner gaat vreemd,
 • Men verhuist.

De relatie met de minnaar of minnares blijft bestaan

Als de ontrouwe partner door blijft gaan met de relatie met de derde, zal dat een zeer bittere pil zijn voor de trouwe vaste partner. Beiden partners zijn constant bezig met de relatie met de derde. Zolang de ontrouwe partner en de trouwe vaste partner samenleven, is er geen reden om te bedenken waarom het huwelijk geen aandacht verdiend. Gaat de ontrouwe partner uit eten met de minnaar of met de minnares? Doe dat dan ook met de trouwe vaste partner! Dit geldt vooral voor echtparen die beweren dat de relatie met de derde slechts bijkomstig is.

Wat kan de trouwe partner doen?

Het is een hard gelag voor de trouwe partner. Eerst de ontdekking van de ontrouw, de emotionele crisis en vervolgens blijft de ontrouwe partner doorgaan met de relatie met de derde. Wat kan de trouwe vaste partner doen aan deze impasse en patstelling?
Er zijn mensen die zeggen dat de trouwe vaste partner vreemd moet gaan, uit wraak. Anderen zeggen dat het beste is wat de trouwe vaste partner kan doen is: positieve dingen vragen aan de ontrouwe partner, zoals:
 • Meer aandacht vragen,
 • Meer plezierige dingen samen doen,
 • Meer intieme en seksuele momenten samen.
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Relatieproblemen? Relatietherapie!Relatieproblemen? Relatietherapie!Hulp nodig met je relatie? Zijn er relatieproblemen? Erger je vaak aan je partner? Twijfel je aan je relatie? Ga je liev…
Signalen van relatieproblemenSignalen van relatieproblemenWelke signalen wijzen op relatieproblemen? Welke relatieproblemen worden veroorzaakt door emotionele factoren? Welke com…
Vreemdgaan: de wraak affaireVreemdgaan: de wraak affaireVerrassend vaak komt het nemen van wraak voor binnen het huwelijk of vaste relatie. Vooral als een van de partners het s…
Relatieproblemen: communicatie en duidelijkheidRelatieproblemen: communicatie en duidelijkheidDe oorsprong van relatieproblemen zijn vaak terug te vinden in de problemen met de communicatie tussen de partners. Wat…

Vreemdgaan: ontlading tijdens het verwerkingsprocesVreemdgaan: ontlading tijdens het verwerkingsprocesEr zijn echtparen die vrezen dat ze het vreemdgaan nooit kunnen verwerken. De agressie en de kwaadheid die bij de vaste…
Seksuele intimidatie en ongewenste intimiteiten op het werkSeksuele intimidatie en ongewenste intimiteiten komen voor in alle grotere organisaties. Werkgevers zijn wettelijk verpl…
Bronnen en referenties
 • Mira Kirschenbaum - Scheiden of blijven - Archipel - 1998
 • Alfons Vansteenwegen - Helpen bij partnerrelatieproblemen - Bohn Stafleu van Loghum - Houten 2005
 • Carolien Roodvoets - De Duivelsdriehoek - Aramith - Haarlem
Reactie

Gonny, 13-05-2010
Soms is zelf liefde voor elkaar niet genoeg.
Wat als de bedrogen partij het niet van zijn netvlies af kan krijgen… Reactie infoteur, 14-05-2010
Beste Gonny,

Enkele artikelen die over de verwerking van vreemdgaan gaan en waar veel tips in staan, waar je, naar ik van ganser harte hoop, iets aan hebt:

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/51981-ontdekken-vreemdgaan-emotionele-uitbarsting.html

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/man-en-vrouw/52257-vreemdgaan-ontlading-tijdens-het-verwerkingsproces.html

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/52131-verwerking-vreemdgaan.html

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/35235-wat-als-je-partner-is-vreemdgegaan.html

en de laatste:

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/35260-hoe-verwerk-je-overspel.html

Beste Gonny, ik wil je graag veel succes en sterkte toewensen met het verwerken van het overspel.

Met vriendelijke groet, Roberta

Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 05-06-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.