Zijn eigenaardigheden

Zijn eigenaardigheden Misschien is het daarom ook wel zo leuk om mens te zijn, ieder mens is uniek en heeft zo zijn of haar eigenaardigheden. Wat wel opvallend genoemd kan worden is het feit dat vrouwen meer “zeuren” over de dingen die “hij” als eigenaardigheden heeft, dan andersom. Met de proef op de som door een aantal vrouwen de vraag voor te leggen en waarbij er een aantal direct als spraakwaterval gaan opsommen, is het wel duidelijk. Vrouwen hebben meer commentaar op de man dan andersom.

Algemeen

Na de antwoorden van een 67-tal vrouwen (in verschillende leeftijdscategorieën) gerangschikt te hebben, springen er wel wat zaken uit die bij de meeste vrouwen terugkomen. Zaken waar de man het of niet eens opmerkt, het niet interessant of belangrijk vindt en waarvan hij het zeker van ondergeschikt belang vindt. Dat neemt niet weg dat er veel vrouwen – sommige zaken kom je inderdaad bij nagenoeg alle vrouwen tegen – over vallen en het als lastig of zelfs storend ervaren. Communicatie lost in veel gevallen het probleem (voor de vrouwen) niet op en heeft alles te maken met bovengenoemde redenen.

Goed scorende eigenaardigheden

De zaken die met enige regelmaat terug te vinden zijn in de opsomming van de vrouwen, staan hieronder samengevoegd.

Winkelen

Veruit de meeste vrouwen winkelen graag. Niet functioneel zoals veel mannen, dat wil zeggen naar de winkels waar je ook daadwerkelijk moet zijn en daar je spullen kopen, maar zeker “nog even verder kijken” en in de tussentijd uiteraard andere winkeltjes met leuke spullen zien en voor veel vrouwen geldt dan … als ze eenmaal binnen zijn, zijn ze verkocht.
Hetgeen hierboven geschetst zit van oudsher in het rolpatroon. Een rolpatroon waarbij de vrouw degene is die alles bij elkaar vergaarde (om van te leven) en de man is sec degene die zorgt dat er wat is om van te leven. Om deze rol in te vullen moet hij immers recht op zijn doel afgaan. Maar liefst 89% van de vrouwen gaven aan het wel prettig te vinden als hun partner eens gewoon mee zou gaan willen winkelen, waarbij het gaat op de manier zoals de vrouw die na staat. Het zijn zelden hete hangijzers in een relatie, maar veel vrouwen blijven het zo nu en dan proberen en doen zelfs pogingen het uit te leggen aan de man waarom winkelen zo leuk is. Spreekt voor zich dat dit meestal niet aankomt. De meeste vrouwen doen echter een poging en daarna houden ze er mee op en zoeken hun heil bij – zoals verwacht – bij andere vrouwen.

Rommel

Een groot gedeelte van de vrouwen hikt tegen de rommel aan die menig man achter zich laat vallen, waarbij sommige mannen het ook letterlijk achter zich laten vallen. Maar liefst 95% heeft er in meer of mindere mate last van dat de man zo gemakkelijk omgaat met opbergen (of eigenlijk het ontbreken ervan) van spullen. Dit varieert van de badkamer als een slagveld achterlaten na het douchen, tot spullen die op de trap gezet worden om mee naar boven genomen te worden, om dit vervolgens zelf ook niet te doen als hij naar boven gaat. Maar ook schoenen die uit gedaan worden en gewoon blijven staan waar ze uitgetrokken zijn. Kleding die niet in de wasmand gedaan wordt, maar erop of ernaast ligt en gebruiksvoorwerpen maar achterlaten waar ze nodig geweest zijn.
De echte viezerik is een uitstervend ras, slechts een enkele vrouw die nog stinkende sportkleding of –schoenen midden in huis vindt of vuil ondergoed op de meest uiteenlopende plaatsen. Er vanaf helpen lukt ook maar een enkele vrouw, want een lagere prioriteit bij de man verhoogt niet plotseling omdat de vrouw dit graag wil. Mannen hebben een doel en gaan er op af, lopen over zaken heen op hun weg er naar toe. Noem het tunnelvisie, wat in beperkte mate ook wel het geval is. Daarnaast ziet een aantal mannen dit als huishoudelijk (groep is kleiner aan het worden) en daar draait nog steeds het grootste gedeelte van de vrouwen voor op. Vanuit sociaal oogpunt zal de vrouw het ook eerder opmerken en er dus last van hebben.

Direct slapen na seks

Dit wordt door enkele vrouwen zelfs als belediging gezien, maar over het algemeen vinden de meeste vrouwen het in ieder geval storend. Ruim 80% heeft er regelmatig tot vaak mee te maken. Toch kunnen de mannen er niets aan doen, want er is een lichamelijke verklaring voor. Er wordt namelijk bij mannen na de seks een enorme berg hormonen aangemaakt. Een daarvan, te weten prolactine, heeft een enorm sterk ontspannend effect op mannen (5x zoveel na seks met een partner dan na masturbatie). Voor de vrouw werkt het hormoon net andersom en deze wordt er heel helder en alert van.

Ziek?

Veel vrouwen vinden het vervelend als hun partner niet naar de dokter gaat als er iets is. Maar liefst 65% van de vrouwen heeft er zo nu en dan mee te maken, dat ze hun partner die al langer met een kuch, een pijntje of iets anders rondloopt, toch niet naar de dokter gaat. Zijn vrouwen dan kleinzeriger? Misschien, maar dat is niet echt aangetoond. Wel is het zo dat een man, al van oudsher, niet gemakkelijk zijn kwetsbare kant laat zien. In het verleden kon hem dat kop kosten en heden ten dagen heeft het meer te maken met niet als “zwak” te boek willen staan. Beetje macho gedrag dus, en daar hoef je als man niet een echte macho voor te zijn.

Verder is het door het drukke bestaan wat we leiden, ook een tijdsaspect wat bij mannen toch meer een rol speelt als bij vrouwen. Verantwoordelijkheid verleggen van eigen lichaam naar “de zaak”. Daar schieten meer mannen dan vrouwen in door.

Tot slot

Behalve deze zaken, die veruit het meeste genoemd zijn en het verschil tussen man en vrouw ook goed weergeven, hebben er nog een aantal aspecten de revue gepasseerd. Daarbij komt de verschillende seks, en dan met name de interesse in wat iemand prettig vindt, regelmatig terug en daarnaast de concentratie zoals een aantal vrouwen het noemt. Niet tegen de partner kunnen spreken als deze met iets bezig is. Terug te herleiden naar het doel en niet met meerdere dingen bezig kunnen zijn, zoals dit bij veel vrouwen wel het geval is. Overigens geldt wel dat als je met meerdere dingen bezig bent, je je aandacht toch ook moet verdelen en er dus per saldo minder aandacht naar de verschillende zaken kan gaan, dan wanneer je je op één ding richt. Zo vreemd is de man in zijn doel bereiken misschien toch nog niet.
© 2012 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Testosteron: testosteron zorgt ervoor dat mannen flirtenTestosteron: testosteron zorgt ervoor dat mannen flirtenTestosteron is een mannelijk hormoon. Testosteron zorgt er voor dat mannen machogedrag vertonen, maar ook dat ze zich ag…
Het verschil tussen verlovingsringen en trouwringenHet verschil tussen verlovingsringen en trouwringenLeer hier alles over het verschil tussen een trouwring en een verlovingsring. Hier kun je vinden aan welke hand en vinge…
Ergernissen in een relatie: wat kun je eraan doen?Ergernissen in een relatie: wat kun je eraan doen?Als je net verkering hebt en op een roze wolk leeft, zie je meestal alleen maar de goede dingen van een ander. Maar als…
Waarom vrouwen mannen willen veranderenWaarom vrouwen mannen willen veranderenGelukkig is niet iedere vrouw zo dat ze de man wil veranderen, maar als er wat recente onderzoeken bij gehaald worden, d…

Wat willen vrouwen dat mannen over ze moeten weten?Wat willen vrouwen dat mannen over ze moeten weten?Vrouwen komen van Venus en mannen van Mars. Een typerende vergelijking maar een realiteit wanneer men tracht te gaan dat…
Het gevaar van ontrouwDe ontdekking dat een partner een verhouding heeft, is een pijnlijke ervaring die een verpletterende uitwerking kan hebb…
Bronnen en referenties
  • Hinke Veldman & Marloes Magnon

Reageer op het artikel "Zijn eigenaardigheden"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: Juni 2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!