mijn kijk op

Mannen zijn veel mooier dan vrouwen, objectief gezien

Mannen zijn veel mooier dan vrouwen, objectief gezien Over smaak valt niet te twisten, maar toch zal een ieder erkennen dat bij dieren de mannetjes meestal mooier zijn dan de vrouwtjes. We hoeven maar het voorbeeld van de eend of fazant te nemen als "bewijs". Bij de mens denken we vaak dat juist de vrouwen mooier zijn. Maar hoe objectief kunnen we onszelf beoordelen? Want hoewel de borsten van een vrouw in onze ogen een sieraad zijn, maken deze melkklieren bij andere zoogdieren, naar onze maatstaven, het moederdier juist minder fraai.

Mooi en aantrekkelijk

Als wij vanuit onze helicopterview naar het dierenrijk kijken, zien we dat de mannetjes bijna altijd mooier zijn dan de vrouwtjesexemplaren, die het slechts moeten doen met een saaie schutkleur om zo min mogelijk op te vallen voor vijanden e.d. Maar als je aan een mooi gekleurde mannetjeseend (woerd) zou kunnen vragen wat hij van zo'n onopvallende vrouwtjeseend vindt, zou het antwoord waarschijnlijk ook zijn dat de vrouwtjeseend het mooiste en aantrekkelijkste wezen is dat hij ooit heeft gezien.

Ons vrouwelijk schoon

Je kunt je dus afvragen of het, neutraal beschouwd, bij de mens niet hetzelfde is. Want stel dat er een hogere diersoort dan de mens zou zijn, die ons kon aanschouwen, dan zou die waarschijnlijk ook vinden dat de vrouwtjesmens, evenals de vrouwtjespauw, een stuk minder fraai is dan het mannetjesdier. Als je eerlijk en nuchter probeert te zijn als mens, en je testosteronhormonen buiten beschouwing laat, is dat ook eigenlijk zo. Wij mannen zijn immers mooi groot en fraai gespierd, en hebben een leuke gezichtsversiering in de vorm van een baard.

De "versieringen" aan het vrouwenlichaam

Het vrouwtje van de Homo sapiens heeft voor het mannetjesexemplaar een aantal begeerlijke vormen, die in de eerste plaats niet zijn aangebracht om mannen te verleiden, maar omdat ze essentieel zijn voor de voortplanting. Vervolgens is het brein van de hetero-man dusdanig geprogrammeerd dat die essentiële vrouwelijke voortplantingsonderdelen onweerstaanbaar voor hem zijn:
  • Vrouwenborsten zijn uitsluitend bedoeld om zuigelingen te voeden. En omdat ze er dan toch zitten heeft "de natuur" ze tevens tot belangrijke schakel in het liefdesspel gemaakt.
  • De zachte rondingen van het vrouwenlichaam winden menige man op. Maar die rondingen worden gevormd door een relatief hoog vetpercentage dat er in de eerste plaats is om de ongeboren vrucht van voedsel te voorzien. (Bij vrouwen met een extreem laag vetpercentage, bijv vanwege anorexia, stopt daarom de maandelijkse cyclus).
  • Dat de bilpartij parmantig naar achteren is gericht komt omdat bij een vrouw romp+bekken enigszins gekanteld (in een hoek) op elkaar staan, wat vooral nodig is opdat het embryo ontspannen in de buik kan liggen en groeien, dus niet naar beneden glijdt. Wat wel het geval zou zijn indien romp+bekken, zoals bij mannen, lijnrecht op elkaar staan.
  • Brede heupen maken de bevalling makkelijker.
  • De vagina heeft ook meerdere functies.

Kortom de zandlopervorm en andere aantrekkelijke aspecten van de vrouw zijn in de eerste plaats essentieel voor de voortplanting, en de natuur heeft hier "vervolgens" bij mannen een dubbele functie aan gegeven.

Waarom zijn de mannen mooier

Het fenomeen dat in de natuur de vrouwtjes objectief gezien minder fraai zijn dan de mannetjes, wordt omschreven met de aanduiding: seksuele dimorfie. We kennen allemaal de dikwijls saai afstekende vrouwtjes tegen de opvallend gekleurde en versierde mannetjesexemplaren. Als je ooit een tropisch aquarium hebt gehad is het gupje daar o.a. een bewijs voor. Maar we zien uiteraard ook de vele vogelsoorten, met name de pauw als sprekende voorbeelden. Dat de vrouwtjes van veel dieren minder versieringen hebben en onopvallender van kleur en uiterlijk zijn, heeft zoals we weten alles met voortplanting en veiligheid te maken. Bij veel soorten ontfermt vooral het vrouwtje zich over het nageslacht. Vaak eerst over de eieren en vervolgens over de jonge kwetsbare kuikentjes. In een dergelijke risicovolle positie is het veilig dat het vrouwtje is voorzien van een camouflerende schutkleur waardoor de vijandelijke dieren de moeder niet zo snel in de gaten krijgen. Zodat er een grotere kans is dat de jongen ongeschonden worden opgevoed tot volwassen dieren en vervolgens veilig kunnen uitvliegen.

Mannetjes daarentegen hebben er baat bij om zo opvallend en aantrekkelijk mogelijk te zijn, om op die manier hun genen te kunnen doorgeven. Vrouwtjes weten instinctief dat die opvallende mannetjes leverancier zijn van kwalitatief goed zaad. Want om je op je borst te durven slaan, en je spierballen te tonen, betekent dat je sterk bent en opgewassen tegen gevaren en vijanden. Dergelijke beschermende eigenschappen gunt de aanstaande moeder uiteraard ook haar a.s. nageslacht. Mooie opvallende en uitsloverige mannetjes worden dus graag door de vrouwtjes geselecteerd.

De grotere diersoorten

Als het gaat om de grotere soorten zoals olifanten, herten, buffels e.d. betekent het hebben van grote sterke slagtanden of gewei, het bezit van een wapen om je te verdedigen tegen de omringende vijanden en gevaren. Elk vrouwtje voelt zich graag veilig bij zo'n sterk onbevreesd mannetje dat tevens onbevreesd is voor de concurrentie.

Vrouwtje wel vaak groter

Bij alle roofvogels zijn de vrouwtjes groter hetgeen er mee te maken heeft dat ze, in tegenstelling tot het mannetje, (veel) eieren moeten produceren en leggen. Dat fenomeen komt om dezelfde reden ook voor bij verschillende vissoorten, sprinkhanen en insecten.

Lees verder

© 2012 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lichamelijke manifestatie van het homo-gen?Lichamelijke manifestatie van het homo-gen?Hoe het precies zit met homoseksualiteit en onze genen weten onderzoekers niet, toch blijkt uit meerdere onderzoeken ste…
Sekseverschillen in jaloezie: terug te voeren op de evolutieMannen én vrouwen vinden het onacceptabel als hun partner ontrouw is. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mannen en vrouwen e…
Homo-, hetero- en biseksualiteitIn tegenstelling tot vele dieren, vallen de meeste mensen op de wereld op mensen van het andere geslacht, maar er zijn o…
Responscyclus uit verschillende perspectievenResponscyclus uit verschillende perspectievenEr zijn veel theorieen over de seksuologie. Verschillende wetenschappers hebben dit nader bekeken, waaronder Masters en…

Sleur in de relatieSleur in de relatieHet sluipt er bij de meeste stellen enig moment in en wordt als negatief ervaren, maar zo negatief is sleur eigenlijk he…
Geen ervaring in de liefde hebbenGeen ervaring in de liefde hebbenEen belangrijk deel van ons leven draait om het vinden van een partner. Toch zijn er veel personen die ongewild maagd en…
Bronnen en referenties
Reacties

Robbie, 02-12-2015
Haha grappig die defensieve reacties ;-)
Ik vind het een heel aannemelijk verhaal. Niemand is objectief en wetenschappelijk kloppen de feiten.
Ik ben homo en heb mannen altijd al veel aantrekkelijker gevonden maar ja dat is ook niet objectief natuurlijk.
Maar ik veel zaken uit de dierenwereld zijn toch wel vergelijkbaar met de mens. Zo ligt DNA van mens en dier ook veel dichter bij elkaar dan men ooit dacht. En dan wordt in het artikel nog weggelaten dat de vrouw ook andere lichaamsbouw heeft vanwege dat er een kind gebaard moet worden. Ik denk bewust omdat de auteur al bang genoeg is voor reacties hierover ;-) Het wordt wel genoemd als detail bij de dieren.

Nou ja ook ik ben niet objectief dus neem het met een korreltje zout ;-) Reactie infoteur, 03-12-2015
Dank voor uw positieve reactie!

Gertje, 31-05-2012
Wat een topconclusie: 'We moeten dus concluderen dat objectief gezien vrouwen minder mooi en minder aantrekkelijk zijn dan mannen.' Hoe stel je dat nu OBJECTIEF vast? dat het ene mooier is dan het ander. Nemen mensen dit serieus? Reactie infoteur, 31-05-2012
Dank voor de reactie, dan komt er tenminste discussie.
Het is vrijwel zeker dat voor een bepaalde diersoort de andere sekse altijd het meest aantrekkelijkste object is wat in hun universum voor komt. Als het vrouwtjes sprinkhaan dat niet zou zijn voor het mannetjesexemplaar hadden we geen sprinkhanen meer.
Zo is voor de mannetjeshaan de kip ongetwijfeld ook het mooiste en aantrekkelijkste wezen dat er is. De natuur heeft de mannetjes nu eenmaal dusdanig geprogrammeerd dat zij hun eigen vrouwtjes fascinerend mooi en onweerstaanbaar vinden.

Maar wij mensen vinden de haan juist mooier dan de kip. Dan ligt het toch voor de hand dat onze mannen, gezien door de ogen van andere diersoorten, ook mooier zijn? Hoewel een sprinkhaan alle mensen natuurlijk even lelijk en eng vindt.

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 26-09-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.