Blond haar bij mannen en vrouwen: een zeldzaamheid

Blond haar bij mannen en vrouwen: een zeldzaamheid De genen die ervoor zorgen dat het haar van de mens blond wordt is langzamerhand aan het verdwijnen. Steeds meer mensen worden geboren met een donkere haarkleur en behouden dat ook de rest van hun leven. Van nature blond haar komt nog met grote regelmaat voor in het noorden van Europa. In Azië en op het Afrikaans continent is het echter zoeken naar een speld in een hooiberg. Hoe kan het dat blond haar zo zeldzaam is? Waar komt blond haar nog veel voor en vallen mannen en vrouwen op blondjes?

Blond haar is populair

Ondanks het feit dat blond haar steeds minder voorkomt blijft het een populaire haarkleur. Van nature blonde mensen komen met name voor in de Scandinavische landen, oftewel noord Europa. In andere delen van Europa en met name de overige continenten is de blonde haarkleur steeds minder vaak te zien. In sommige landen is de blonde haarkleur vrijwel compleet uitgestorven.

Dat de blonde haren van nature steeds minder vaak voorkomt betekent natuurlijk niet dat je het op straat bijna niet meer tegenkomt. Dankzij technieken uit de cosmetica-industrie kun je het haar verven naar eigen wensen. Je kunt je haar natuurlijk ook ontkleuren zoals dat gebeurt bij het blonderen van het haar. De kleurpigmenten worden als het ware verwijderd waardoor je haar er blonder uit komt te zien. Deze behandeling gebeurt al jarenlang en blijft een populaire bezigheid.

Waarom is blond zeldzaam?

De genen die ervoor zorgen dat je haar een blonde kleur aanneemt zijn recessief. Dit betekent dat de genen alleen tot uiting komen als er geen ander dominante gen aanwezig is. Als er bijvoorbeeld een dominant gen aanwezig is die ervoor zorgt dat je haarkleur zwart wordt, zal de blonde gen zich niet kunnen uiten. Als je dus blond haar hebt moet één van beide ouders op zijn minst van nature blond haar hebben en de ander moet of ook blond zijn of een drager zijn van het recessief blonde gen. (let op: het overerven van de haarkleur volgt echter geen Mendeliaanse overervingspatroon!)

De wereld waarin wij nu leven maakt het mogelijk om intensief contact te hebben met mensen van veraf. Vroeger was dit heel anders en bleef het contact vaak in je eigen dorp of een dorp verder. Dit zorgde ervoor dat verschillende uiterlijke kenmerken zich concentreerden in een bepaald gebied. Als er dus veel blonde mensen in een dorp wonen was de kans groot dat ook jij met een blonde partner je leven ging delen.

Nu men makkelijker, sneller en intensiever contact kan hebben met mensen van buitenaf worden genen meer gemixt. Een blonde Nederlander kan makkelijk een relatie aangaan met een donkere Japanner. Als deze mensen kinderen krijgen zal het blonde gen niet tot uiting kunnen komen. Ook door migratie van inwoners naar Nederland en andere landen waar nog relatief veel blonde mensen wonen zal de kans groter worden dat het blonde gen in een sneller tempo zal verdwijnen.

Blonde mensen in IJsland

Een voorbeeld van een land dat veel blonde mensen heeft is het land IJsland. Dit land ligt vrij afgelegen en is omringd door zee. De inwoners van het land hebben eeuwlang maar weinig contact gehad met mensen vanuit andere streken. Door de geïsoleerde ligging kon het blonde gen zich makkelijk verspreiden en tevens ook in leven blijven. Tegenwoordig hebben IJslanders veel meer contact met mensen van buiten het eiland zelf. IJslanders studeren in het buitenland en maken veel zakenreizen. De kans op een relatie met iemand van buiten het land is tegenwoordig flink gestegen. Bijkomend effect is, dat ook de kans op een relatie met iemand die niet blond is, hierdoor gestegen is. Wanneer een blonde IJslander een relatie aangaat met een donkere Spanjaard zullen de kinderen waarschijnlijk niet blond worden geboren. Het blonde gen van de IJslanders verdwijnt dan naar de achtergrond en het dominantie gen voor donker haar van de Spanjaard komt dan tot uiting bij het kind. Immigratie, emigratie en globalisering zijn factoren die een bedreiging zijn voor recessieve genen (blond haar). Als de trend zich doorzet zal natuurlijk blond haar over ongeveer honderd jaar bijna niet meer voorkomen.

Blonde mensen in Zweden

Als we aan blonde mensen denken, denken we al snel aan een land als Zweden. Dit Scandinavisch land heeft ook inderdaad veel van nature blonde mensen. Net als in Finland en Noorwegen vormen de blonde mensen de meerderheid. Niet overal in Zweden is het percentage blonde mensen hoog. In steden waar veel immigranten wonen, bijvoorbeeld Malmö, vindt men vanzelfsprekend veel minder blonde haren.

Blonde mensen in de USA

Amerika was vroeger hoofdzakelijk een blonde natie. Niet alleen blond haar kwam hier veel voor, ook lichte ogen was de standaard. De inwoners van Amerika komen overal vandaan en wordt vaak aangeduid als een melting pot. Door het mixen van allerlei verschillende volkeren is het recessieve blonde gen vrijwel uitgestorven, echter is er op straat wel veel blond te zien. Veel mensen blonderen hun haren. Ook lichte ogen komen steeds minder voor. In Amerika werd ongeveer één op de drie geboren met lichte ogen, maar tegenwoordig is dat nog maar één op de zes (ongeveer 16%).

Blonde mensen in Duitsland

Blond haar en lichte ogen gelinkt met Duitsland wekt wellicht wat vreemde associaties op. De combinatie werd in het midden van de vorige eeuw flink gepropageerd en geïdealiseerd onder het gezag van Adolf Hitler. Hij dacht dat bepaalde combinaties van uiterlijke kenmerken een mens superieur maakte ten opzichte van mensen die deze kenmerken niet hadden. Mensen met blond haar, lichte ogen en bepaalde afmetingen van de schedel werden gezien als übermenschen. Tegenwoordig is deze gedachte vrijwel uitgestorven. Blonde mensen komen vooral voor in het noorden van Duitsland. Boven de steden Hannover en Berlijn wordt het in Duitsland beduidend blonder. Deze tweedeling is ook in Nederland te zien.

Waarom is het noorden blonder?

Het noorden van Duitsland en Nederland heeft meer blonde mensen dan het zuiden. Ook het noorden van Groot-Brittannië kent meer blonde mensen. Het noorden van Zweden, Noorwegen en Finland juist niet. In het noorden van deze Scandinavische landen, Lapland, wonen vooral de Samen (Sami). Landen waar veel blonde haren voorkomen hebben iets bijzonders. Wetenschappers zijn vooral geïnteresseerd in de genen die er voor zorgen dat deze uiterlijke kenmerken zich kunnen uiten. Om te onderzoeken hoe het nou precies zit met de verdeling van bepaalde genen werd er gekeken naar Y-DNA Haplogroepen. Vooral de gevonden I1 en R1b haplogroepen hebben veel blonde mensen.

Waar komt blond haar (nog) voor?

Blond haar komt voornamelijk voor in de Scandinavische landen. Naar schatting is ongeveer 50 tot 80% van alle inwoners blond. Uiteraard zijn er veel verschillende blond nuances te onderscheiden. Niet iedereen in deze landen heeft platinum blond haar. Vooral in de landen Noorwegen, Zweden en Finland heeft men veel van nature blond haar. Van nature blond haar komt in deze landen bij vrouwen niet meer voor dan bij mannen. Beide geslachten maken evenveel kans om blond te worden, iets wat je misschien niet zou verwachten.

In Nederland en Duitsland worden steeds minder blonde mensen geboren maar desalniettemin is 20 tot 50% in Nederland en met name het noorden van Duitsland nog van nature blond. In Nederland wonen van nature blonde mensen vooral in het noorden van Nederland (Groningen & Friesland). In België ligt het percentage iets lager; hier heeft ongeveer 1 tot 20% van de bevolking van nature blond haar.

Vallen mannen op blonde vrouwen?

Hoe zit het eigenlijk met de haarkleur bij mannen en vrouwen? Het lijkt erop dat vrouwen vaker blond haar hebben dan mannen. Dit is vaak niet van nature blond haar, maar haar dat is geblondeerd. Waarom doen vrouwen dit vaker dan mannen? Door de jaren heen is blond haar een symbool geworden voor jonge, aantrekkelijke vrouwen. Er wordt wel eens gesuggereerd dat blonde vrouwen meer plezier in het leven hebben, maar jeugdigheid uitstralen en romantischer zijn aangelegd. Dit valt natuurlijk te betwijfelen maar feit is dat deze gedachtegang wel bestaat in onze samenleving.

Seksuele dimorfie

Heteroseksuele mannen en vrouwen worden met name aangetrokken tot bepaalde kenmerken die geslacht specifiek zijn. Dit heet met een duur woord seksuele dimorfie. Het houdt in dat een man met name overdreven vrouwelijke eigenschappen aantrekkelijk vindt. Je kunt dan denken aan een vrouw met grote borsten en lang haar. De vrouw daarentegen valt vooral op lange gespierde mannen met lichaamsbeharing. Seksuele dimorfie houdt dus eigenlijk in dat je als heteroseksuele man valt op alles wat niet mannelijk is, en als heteroseksuele vrouw valt op alles wat niet vrouwelijk is. De voorkeur van mannen voor lange blonde haren kan dus te verklaren zijn vanuit de seksuele dimorfie gedachtegang. Bij homoseksuele mannen en vrouwen vindt men dit effect waarschijnlijk minder sterk. Een homoseksuele man voelt zich niet meer aangetrokken tot een man die er vrouwelijker uitziet. Hetzelfde geldt voor een homoseksuele vrouw.

De toekomst voor blonde mensen

Dat van nature blonde mensen steeds minder vaak te zien zullen zijn staat vast. De vraag is echter hoe lang het blonde gen zich nog staande kan houden. De verwachting van wetenschappers is dat over 200 honderd jaar alle blondjes zijn uitgestorven. De laatste blonde mensen in het jaar 2200 zullen waarschijnlijk nog te zien zijn in Finland, aangezien daar het percentage blonde mensen het hoogst is.

Bekende blonde vrouwen

Welke bekende blonde vrouwen en mannen zijn en waren te bewonderen op de televisie en het witte doek? Denk bijvoorbeeld aan Marilyn Monroe en Brad Pitt. Ook David Beckham en Alex Pettyfer hebben blonde haren. Dichter bij huis vinden we natuurlijk onze eigen blonde Doutzen Kroes. Ook de volgende modellen, sterren en bekende personen hebben blond haar:

 • Uma Thurman
 • Jessica Stam
 • Ashley Olsen
 • Chris Pine
 • Paul Walker
 • Chris Hemsworth
 • Cameron Diaz
 • Christina Aquilera

Je haar blonderen

Veel mensen willen graag het haar een tintje lichter maken. Lichter haar wordt geassocieerd met jeugdigheid en frisheid. In de zomer ontkleurt het haar meestal van nature. De zon (uv straling) laat het pigment vernietigen. Als er minder pigment in het haar zit, of wanneer pigment is veranderd van structuur, zal het haar blonder lijken. Veel zonnebaden kan het haar dus ontkleuren. De meeste mensen willen echter het haar wat sneller ontkleuren. Dit kan op een aantal manieren.

Verschillende soorten blond haar

Blond haar is natuurlijk wel een erg ruim begrip. Wat is nou precies blond haar? Als je mensen om je heen vraagt naar wat zij nou precies blond haar vinden zul je merken dat je veel verschillende soorten antwoorden krijgt. De één vindt een haarkleur dat bruin oogt nog blond, terwijl de ander donkerblond als bruin beschouwt. De meeste mensen in Nederland zullen waarschijnlijk witblond en honingblond als écht blond bestempelen. Mensen in landen waar blond haar juist veel minder vaak voorkomt zullen waarschijnlijk asblond en donkerblond juist het echte blond vinden. Naast zojuist genoemde kleuren blond heb je nog kaneelblond, zonneblond, platina blond (denk aan Barbie), koperblond, lichtbruin blond en goudblond.

Guhl Kleurversteviger Oplichtend 00

Maak gebruik van waterstofperoxide (bijvoorbeeld Guhl Kleurversteviger Oplichtend 00). De werkzame stof laat het haar ontkleuren. Ontkleuren betekent vaak dat het haar blonder wordt, echter kan het ook anders uitpakken. Als er veel ander pigment in het haar zit (bijvoorbeeld het rode pigment), kan het zijn dat het rode pigment ineens veel zichtbaarder wordt als je het ontkleurt met bijvoorbeeld het middeltje van Guhl. Het resultaat is dan niet blond, maar oranje/rood/geel haar.

Haar blonderen met citroenen (citroensap)

Je kunt je haar ook natuurlijk blonderen met citroensap. Citroensap heeft een extreem lage ph-waarde (ongeveer 2). Een lage ph betekent dat het heel erg zuur is. De zuren in citroen tast het haar aan, maar ook het pigment in je haar. Het pigment zal verdwijnen (vernietigd worden) door het zuur. Als je citroensap over je haar sprenkelt (gelijkmatig!) en vervolgens een uur in de felle zon gaat zitten zal het haar ontkleuren. Zonlicht zorgt ervoor dat het haar sneller ontkleurt.

Haar blonderen met kamille

Voor mensen die niks moeten hebben van citroensap bestaat er ook kamille. Kamille kennen we allemaal wel. Kamille kan er voor zorgen dat het haar ongeveer één a twee tinten blonder (helderder) wordt. Kook water in een pan en laat de kamille in het water trekken. Laat de pan een nacht staan zodat het goed kan trekken. De volgende dag zeef je de kamille bloemetjes uit het water (de thee). De thee stop je in een fles of meng je met een driekwart tube crèmespoeling. Elke keer als je gaat douchen kun je gebruik maken van je zelfgemaakt spoeling. Je haren zullen, bij royaal gebruik, snel blonder worden.
© 2012 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haarkleur en erfelijkheidHaarkleur en erfelijkheidHaarkleur is een erfelijke eigenschap. Toch is de natuurlijke haarkleur van veel mensen niet hun hele leven hetzelfde. H…
Blond haar bij een getinte of donkere huidHet is leuk om je kapsel van tijd tot tijd te veranderen. Een knipbeurt is daar geschikt voor, maar soms willen vrouwen…
Mannen met rood hoofdhaar: rode harenRood hoofdhaar is een uiterst zeldzaam verschijnsel. In Europa zijn er een aantal landen waar rood hoofdhaar nog voorkom…
Zelf je haar blonderen: tips en uitlegZelf je haar blonderen: tips en uitlegDe blonde haarkleur is erg gewild, zeker in de zomer. Hebben we hem niet van nature dan halen we hem uit een potje. Je h…

Hoe weet ik of hij/zij de ware is?!Hoe weet ik of hij/zij de ware is?!Iedereen wordt al eens verliefd, maar die gevoelens zijn niet altijd een lang leven beschoren. Het is niet altijd even e…
De meest voorkomende redenen voor een echtscheidingDe meest voorkomende redenen voor een echtscheidingEen huwelijk beginnen we allemaal met de gedachte dat dit voor het leven is. Wanneer we de cijfers bekijken is dit geen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: TheHilaryClark, Pixabay
 • www.wikipedia.nl
 • www.bbc.co.uk
 • www.kennislink.nl
Kropslavinken (203 artikelen)
Laatste update: 09-04-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.