Vrouwendag: waar komt vrouwendag vandaan?

Vrouwendag: waar komt vrouwendag vandaan? Op 8 maart wordt vrouwendag gevierd. Maar waar die vrouwendag nu precies vandaan komt is nog steeds niet helemaal duidelijk. Sommigen zeggen uit Rusland, anderen uit Amerika.

Demonstratie textielarbeidsters in New York

Op 8 maart wordt wereldwijd Vrouwendag gevierd. Maar de meningen lopen uiteen hoe die dag is ontstaan. In westerse landen wordt er van uitgegaan dat die datum is gekozen omdat textielarbeidsters op die dag in 1908 streden voor gelijke beloning, betere werktijden en meer waardering. Zij demonstreerden op 8 maart voor die rechten. De staking kan gezien worden als het begin van de vrouwenemancipatie en het ultieme teken tegen de vrouwendiscriminatie.

Vrouwenstaking in het Russische Sint Petersburg

Anderen geven aan dat Vrouwendag niet in de VS is ontstaan, maar in Rusland. Op 8 maart 1917 werd in het Russische Sint Petersburg gedemonstreerd door vrouwen. Ook voor betere rechten en een betere beloning.

Clara Zetkin wil 8 maart als Vrouwendag

De Duitse socialiste Clara Zetkin deed in 1911 deed de oproep om 8 maart in het vervolg uit te troepen als Internationale Vrouwendag. Zij deed dat tijdens een conferentie voor socialistische vrouwen in Kopenhagen. Toch hielden veel landen hun eigen datum eerst aan. Ook in Nederland werd afgeweken van die datum. De eerste Vrouwendag in Nederland werd dan ook gevierd op 12 maart 1912.

Socialistische dag: NAVO vond het maar niets

Internationale Vrouwendag was overigens niet bij iedereen even populair. Zeker gedurende de Koude Oorlog vonden landen die in de NAVO zaten het maar een verdachte dag. Dit omdat het een socialistische oorsprong kent. Veel kapitalistische landen lieten hun vrouwen de dag dan ook niet vieren en erkenden hem al helemaal niet meer. Pas in 1978 werd Internationale Vrouwendag ook erkend door de Verenigde Naties. Er zijn trouwens nog wel een aantal westerse landen die de socialistische achtergrond nog steeds maar niets vinden en daarom nog steeds weerstand hebben tegen Vrouwendag.

Vanaf 1910 wordt vrouwendag steeds meer gevierd

Vanaf 1910 wordt vrouwendag in steeds meer landen gevierd. In het begin werd overigens zomaar wat gevierd, want er werd geen vaste datum voor aangehouden. De eerste Nederlandse Vrouwendag bijvoorbeeld vond plaats op 12 mei 1912. Pas vanaf 8 maart 1922 is 8 maart aangewezen als officiële datum voor de Internationale Vrouwendag. Voorheen was Vrouwendag in de voormalige Sovjet-Unie zelfs officieel een officiële vrije dag. Nu is het nog wel een heel belangrijke feestdag in Rusland, maar geen vrije dag meer.

Nederland: vooral leuke dingen en workshops

In Nederland wordt Vrouwendag veel gevierd met leuke activiteiten en workshops. Variërend van vrouwenfilms tot yogalessen en van films tot workshops creatieve zaken.

Is Vrouwendag nog wel nodig?

Veel mensen denken dat het helemaal niet meer nodig is om Vrouwendag te vieren. Toch zijn de rechten voor mannen en vrouwen nog altijd niet gelijk, ondanks dat wetgeving op dat gebied dit wel voorschrijft. Zo is er in Nederland alleen al een verschil in salaris tussen mannen en vrouwen van 7 procent.
© 2012 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Internationaal vrouwendag 8 MaartInternationaal vrouwendag 8 MaartInternationale vrouwendag op 8 Maart. Wat is een vrouwendag precies? Wat was de directe reden om een vrouwendag te hebbe…
Vlag van AzerbeidzjanVlag van AzerbeidzjanDe nationale vlag van Azerbeidzjan is in Nederland en België niet heel erg bekend. Het is een blauw, rood, groene vlag m…
Sauna: gluurders, te warm, vies: misverstandenSauna: gluurders, te warm, vies: misverstandenSauna: er zijn mensen die het heerlijk vinden, en er zijn mensen die er niet aan moeten denken. Maar als dat komt door m…
Vlag van GeorgiëVlag van GeorgiëDe vlag van Georgië is een van de minder bekende vlaggen in Europa. De vlag lijkt op de Engelse vlag, maar heeft vier ex…

Cougar: wat is een cougar?Cougar: wat is een cougar?Een cougar is een oudere vrouw met een veel jongere man. Madonna is er een voorbeeld van, maar ook Demi Moore die met As…
Altijd de waarheid sprekenAltijd de waarheid sprekenWe liegen allemaal enkele keren per dag. Geen grote zware leugens die andere mensen kwaad doen, maar gewoon kleine dinge…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad
  • Leeuwarder Courant
  • Wikipedia
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 28-03-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.