Wat kost het om te trouwen?

Als je gaat trouwen dan is het kostenplaatje één van de eerste dingen waar je aan denk…. En die je ook moet regelen. Zonder goede begroting is het moeilijk om goed overzicht te houden en kan het al snel hoog oplopen! Bij het regelen kan je wel wat budgettips gebruiken die helemaal hip zijn!

Het verboden woord!

Het kost geld en in veel gevallen ook véél geld. Je maakt het natuurlijk zo gek als je zelf wilt, maar het lijkt wel of alles waar het woord trouwen in voorkomt opeens in prijs verdubbeld! De eerste tip is dan ook om dit enthousiaste woord (“trouwen”) niet bij alles te vermelden. Dat scheelt al gauw de helft! Een redelijke bruiloft kost ongeveer tussen de 6.000 en 10.000 euro. En dit is een haalbaar bedrag hoor! Zeker wanneer jezelf creatief bent en je omgeving betrekt bij het hele gebeuren!

De kosten op een rijtje…..

Bruidsjurk € 1400
Pak bruidegom € 800
Ringen € 750,-
Bruidsboeket en corsages€ 150,-
Gemeentehuis € 500,-
Bruidstaart € 300,-
Fotograaf € 1000,-
Kapper & Make up € 130,-
Trouwauto € 300,-
Drukwerk/trouwkaarten € 230,-
Notaris € 500,-
Diner € 800,-
Decoratie € 250,-
Feestlocatie (hapjes/drankjes) € 3000,-
Muziek trouwfeest € 1200,-
Trouwbedankjes € 150,-
…………………………… € ……..,-
Je kan schrikken van de prijzen, maar wanneer je een strak budget hebt dan zal je je aan een richtlijn moeten houden! Alleen dan lukt het je om de kosten te drukken. Ook het stellen van strenge prioriteiten is nodig. Spreek vooraf af welke punten jullie echt belangrijk vinden, hier kan je dan iets flexibeler in zijn en naar eigen wens een bedrag invullen. Hieronder vind je een lijst met de ‘normale’ prijzen. Aan de hand van dit lijstje kunnen jullie je eigen bedrag invullen. Dan weet je waar je aan toe bent en het geeft richting tijdens het organiseren en het nemen van beslissingen. De prijzen zijn gemiddelden, waarbij we uitgaan van ongeveer 20 daggasten en 100 feestgangers.

Jullie bruiloft is waarschijnlijk het duurste feest dat je ooit zult geven! Compromissen sluiten horen daar ook bij! Je zult samen beslissingen moeten nemen en het telkens eens moeten worden over het budget. Dit mag natuurlijk niet te koste gaan van de voorbereidingsvreugde! Bepaal samen wat voor jullie belangrijk is en waar je dus iets meer geld aan uit wilt geven. Doe dit ook andersom: Bespaar op zaken die jullie minder belangrijk vinden.

Bespaartips

Bruidstaart

Schrap de bruidstaart! In plaats daarvan kan je tijdens het dessert de ijstaart aansnijden! Je bruidstaart is een ijstaart en dient zo tevens als dessert. Jullie kunnen ook kiezen voor hippe cupcakes! Misschien ken je zelfs wel iemand die dit voor je wilt doen? Presenteer dit op een etagère of cupcakestandaard en je steelt de show!

Tijdstip?

Jullie kunnen natuurlijk ook besparen door te trouwen op een niet zo’n populair tijdstip. Maandagochtend is meestal veel goedkoper dan trouwen op vrijdag of in het weekend.

Trouwjurk

Bespaar op je trouwjurk! Dit kan heel eenvoudig door deze zelf te laten maken bij een specialist. Je jurk wordt dan speciaal voor jou ontworpen en je betaald alleen voor de stof en het uurloon. Erg leuk: Je jurk is uniek! Je kan ook naar een outlet gaan, waar jurken uit vorige collecties worden verkocht. Dit scheelt enorm veel in prijs en tja, wie ziet nu dat je jurk van de collectie van vorig jaar aan hebt?

Boeket?

Bezuinigen of het bruidsboeket is eenvoudig! Met een speciale bloem in je handen, omwikkeld met bijvoorbeeld tule is heel stylisch! Voordeel: veel minder zwaar! Je kan er ook voor kiezen om de bloem op een armband te laten vastzetten, dan heb je helemaal je handen vrij! Helemaal hip!

Bedankjes?

Trouwbedankjes, ook zoiets! Het hoort erbij maar eigenlijk is het altijd lastig om iets origineels te bedenken. En wat doe je nou eigenlijk achteraf met een bedankje? Helemaal in is een kaartje met daarop een unieke code! Deze code geeft toegang tot dé site waarop alle herinneringen zoals foto’s na de bruiloft zijn terug te zien! Het enige wat je hoeft te doen is een blog of site aan te maken waarop je bijvoorbeeld foto’s en filmpjes plaatst! Goedkoper kan niet! En origineel is het zeker! Wanneer mensen de site bezoeken kan je een gastenboek aanmaken zodat iedereen een reactie kan achter laten! Super toch! En zo geniet je met z’n allen nog lekker na…

Kaart?

Jullie trouwkaart? Die maak je natuurlijk zelf! Ook dit kan lekker digitaal: Bijvoorbeeld met een clip of filmpje dat jullie zelf hebben gefilmd en op cd hebben gezet. Spannend toch! Een cd….. zonder afzender met een geheime boodschap van???? Reken maar dat je de dag na verzending enorm veel positieve reacties ontvangt en dat iedereen er jaren later nog over praat!

Hopelijk zijn jullie na deze tips wat budgetideeën rijker! Met een beetje creativiteit kom je samen heel ver. Een ding is in ieder geval zeker waar: Iets nieuws is hip! Zo moeilijk is het dus niet om er toch een onvergetelijke topdag van te maken!
© 2012 - 2023 Marc-karen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trouwen? Bruiden gebruiken vaak valse trucjes!Trouwen? Bruiden gebruiken vaak valse trucjes!Uit een engels onderzoek blijkt dat zo´n 60% van de bruiden, trucjes gebruiken om maar te kunnen trouwen. Gemene trucjes…
Waarom trouwen?Waarom trouwen?Waarom trouwen? De meeste mensen trouwen uit liefde. Het aangaan van een huwelijk heeft echter nog meer voordelen. In di…
Trouwen in de kerkTrouwen in de kerkNaast het burgerlijk huwelijk, waarna je officieel man en vrouw van elkaar bent, kun je er voor kiezen om in de kerk te…
Op welke leeftijd trouwen mensen gemiddeld?Op welke leeftijd trouwen mensen gemiddeld?De gemiddelde leeftijd waarop mensen trouwen is afhankelijk van een aantal factoren, zoals religie, cultuur en het ontwi…

Help! Mijn partner wil geen kinderen!Help! Mijn partner wil geen kinderen!Je hebt de perfecte partner gevonden. De partner waarmee je de rest van je leven samen wil blijven. Maar één groot versc…
Bronnen en referenties
  • www.theperfectwedding.nl
  • www.i-trouwen.nl
  • www.trouwen-bruiloft.nl
Marc-karen (11 artikelen)
Laatste update: 05-03-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.