Relaties van nu verder weg van traditie, dichterbij geluk
De relaties van nu lijken verder van traditie dan ooit, of lijkt dat maar zo. De weg van het traditionele huwelijk naar de openheid van polygamie. Gaan we niet te ver met de strijd van liefde en vrede, of moeten we terug naar het traditionele huwelijk?
Door de media lijkt het alsof we verder weg zijn van ons traditionele systeem dan ooit. Relaties zijn niet meer zoals de traditionele relaties zoals in het begin van de 20e eeuw. De vraag is of deze relaties werkelijk zo trouw waren zoals ze er uit zien. Uiteraard zullen er oprechte relaties tussen zitten, maar er zijn genoeg gezinnen van vroeger die drama hebben gekend in hun gezin. Een dronken ouder, een ontrouwe ouder, een weggelopen ouder, meerdere ouders. Tegenwoordig lijken alle drama’s en afwijkingen van relaties en gezinnen op straat te liggen. Alles wordt besproken en niets is meer geheim. Open relaties, bigamie, polygamie, samengestelde gezinnen, homo-relaties en ga zo maar door.
Liefde en vrede
In de jaren ’60 en ’70 van de 20e eeuw kwam zo ongeveer de doorbraak van de relaties. De jongeren van toen gingen zich afzetten tegen de traditionele leefwijzen van hun ouders. De ene groep deed dit uitbundiger dan de andere groep. Wel kunnen we zeggen dat dit invloedrijke jaren zijn geweest. Iedereen wilde leven in vrede en liefde voor iedereen en met iedereen. Ondertussen waren een stel mensen in de val van de traditionele relatie getrapt. Na een aantal jaren gebeurde het dat in ieder geval een van de twee aan de bel trok en aangaf ‘niet meer gelukkig te zijn’. De relatie beeindigen zou wel een hele drastische stap zijn. Echtparen begonnen hun eigen liefde en vredevolle activiteiten met partnerruil en/of groepsseks. Het ene echtpaar had hier lol in, bij het andere echtpaar leidde dit tot meer verdriet en uiteindelijk een scheiding.
Affaires en singles
De jaren ’80 en ’90 van de 20e eeuw staan in mijn ogen in het teken van bigamie en singles. Scheiden werd in deze periode een veel voorkomen fenomeen. Vrouwen genoten meer vrijheid en tevens werd de vrouw krachtiger. De emancipatie van de vrouw kwam op gang. Vrouwen gingen werken en gingen ook een carrière opbouwen. Vrouwen merkten dat zij ook konden wat mannen kunnen, werken en verleiden. Mannen stonden meer bloot aan de verleidelijke kwaliteiten van vrouwen en vrouwen waren niet meer bang deze te laten zien. Of buitenechtelijke affaires meer voorkwamen vanaf deze periode is moeilijk te zeggen. Maar door de hervonden kracht van de vrouw werden het krijgen van een affaire des te makkelijker.
Dan hebben we de singles. Een levensstijl waar iemand vrijwillig voor kiest om zijn eigen vrijheid te behouden. Of een opgelegde levensstijl voortkomend uit een economie en samenleving bestaande uit voldoende keuzes om je leven in te richten zoals jij wil. Bij beiden gaat het om een leven zoals de persoon wil. Een relatie is geven en nemen. Wanneer je single bent heb je niemand om mee rekening te houden dan je zelf. Het leek alsof het minder makkelijk werd voor mensen een relatie in stand te houden. Uiteindelijk kom je in een relatie dingen tegen die je niet aanstaan. Een logische reactie is uitmaken en op zoek naar een betere, in tegenstelling tot de traditionele stellen die elkaar accepteren zoals ze zijn. Of het een beter is dan de ander, is te betwijfelen.
Uitgesproken fantasieën
In de jaren ’90 van de 20e eeuw en het eerste decennium van de 21e eeuw leek alsof seksuele vrijheid bespreekbaar moest worden. Seksuele fantasieën werden uitgesproken, door singles en door stellen. Eerst op televisie en vervolgens kwam daar internet. Meer en meer is te vinden op internet. Alles is direct je huis binnen te halen door de televisie en het web. Stellen en singles kunnen elkaar makkelijker bereiken. Zowel mannen als vrouwen lijken de seksuele vrijheid gevonden te hebben.
Keuzes, keuzes
Door alle relationele en seksuele ontwikkelingen vanaf de jaren ’60 in de 20e eeuw tot aan heden is het voor iedereen afwegen wat voor soort relatie het zoekt. Eigenlijk is het bijna afwegen of een relatie wel is wat je moet zoeken. We hebben keuzevrijheid in opleiding, werk, huizen en dus ook in relatie. De vraag is zo hoog dat het bedreigend en verwarrend is geworden.
Nog lang en gelukkig
Toch zijn er nu nog mensen die gaan trouwen, kinderen krijgen en werken aan een lang en gelukkig leven samen. Verschillen moeten er zijn. Het voordeel is dat we de vrijheid hebben om te kiezen. Tegenwoordig hebben we de vrijheid een relatie te kiezen die bij ons past en die ons gelukkig maakt. Hopelijk zal dit pijnlijke echtscheidingen doen voorkomen. Indien dit het geval is, dan is strijd voor liefde en vrede zeker niet voor niets geweest.