Emoties en vreemdgaan
Een buitenechtelijke affaire binnen het huwelijk roept de nodige emoties op bij de partners. Zowel de ontrouwe partner die vreemdgaat als bij de trouwe vaste partner ontwikkelen zich zeer sterke emoties. Wat is een kenmerk van een emotionele schok? Wat is het verschil tussen jaloersheid en afgunst binnen een huwelijk waar een van de partners vreemdgaat? Is vreemdgaan een breuk van vertrouwen tussen de vaste partners? Emoties en vreemdgaan, een overzicht:
Vernedering en psychische kwetsuur
De emotionele schok als de vaste partner verneemt dat de ander vreemdgaat is enorm. Voorbeelden van zo´n grote schok zijn:
- Grond onder de voeten zakt weg,
- Verlies van alle houvast,
- Pijn is onuitstaanbaar.
Vreemdgaan door de ontrouwe partner is de grootste vernedering en diepste psychische kwetsuur die men als volwassene kan meemaken.
Kenmerken emotionele schok
De trouwe vaste partner die verneemt dat de ander is vreemdgegaan, verkeert in een emotionele schok. Kenmerken van een emotionele schok zijn:
- Ernstige gevoelens van onveiligheid,
- Grote inslaapproblemen,
- Intens verdriet,
- Nachtmerries en te vroeg wakker worden,
- Totale emotionele verdoving,
- Verkeert in zeer grote verwarring,
- Grote vermoeidheid (alles is te veel),
- Grote en heftige emotionele uitbarstingen.
Emoties van de verliefde partner
Emoties die de verliefde partner beleeft met het vreemdgaan en met de nieuwe verliefdheid met een derde zijn te vergelijken als:
- Stormachtige waanzin,
- Zoete bezetenheid.
De verliefdheid op de derde wordt als zeer intensief ervaren.
Kenmerken verliefde partner
De partner die verliefd is geworden op een ander, toont zich thuis als een ander persoon. De verliefde partner kan zich zeer opgetogen gedragen en barsten van de energie, terwijl een ander die verliefd is zich het liefst afzondert en alleen wil zijn met zijn gevoelens. Kenmerken van een verliefde partner kunnen oa zijn:
- Barst van de positieve energie,
- Lacht en zingt de hele dag,
- Is de hele dag in een uitzonderlijk goed humeur,
- Praat het liefst de hele dag over zijn (haar!) nieuwe liefde,
- Trekt zich terug uit het gezinsleven,
- Zondert zich af en zit apart,
- Wil allen zijn en alleen gelaten worden,
- Heeft de hele dag een vreemd lachje om zijn/haar mond,
- Als de mannelijke partner verliefd is vertoont hij typisch mannengedrag door (bv) te gaan klussen,
- Als de vrouwelijke partner verliefd is vertoont zij typisch vrouwengedrag door (bv) te gaan schoonmaken.
Breuk in het vertrouwen
Het is een radicale breuk in het vertrouwen tussen de partners en tussen de relatie, als het vreemdgaan met een derde verborgen wordt gehouden. Samen leven met iemand, een relatie hebben met iemand is gebaseerd op vertrouwen. Het vertrouwen is een fundamentele bouwsteen in het samen leven met iemand.
Schuldgevoel en schaamte
Schuldgevoel, schuldbesef en schaamte zijn zeer gepaste emotionele gevoelens die ontstaan bij de ontrouwe partner. Immers, tijdens het trouwen is elkaar trouw beloofd, ten overstaan van elkaar en van elkaars familie en vrienden.
Ontstaan van Jaloersheid
Jaloersheid ontstaat wanneer de trouwe vaste partner alles dreigt te verliezen of de intimiteit dreigt te verliezen met de ontrouwe partner, of iets anders dreigt te verliezen wat in relatie met de ontrouwe partner stond en nu overgaat naar de relatie tussen de ontrouwe partner en de derde. Jaloersheid ontstaat tussen de twee partners.
Gevoelens van afgunst
Afgunst is het gevoel dat de trouwe vaste partner ontwikkeld naar de derde toe. Afgunst ontstaat als er sprake is van een derde binnen het huwelijk of binnen de vaste relatie. Afgunst is een kenmerk dat de trouwe vaste partner ontwikkeld naar de derde toen, waar de ontrouwe partner verliefd op is of een seksuele relatie mee heeft ontwikkeld. De trouwe vaste partner wil de ontrouwe partner behouden en krijgen wat die derde nu krijgt:
- Aandacht,
- Tijd,
- Liefde en seks!