Mannen kunnen maar één ding tegelijk, maar dan wel heel goed

Mannen kunnen maar één ding tegelijk, maar dan wel heel goed Met hersenscans is aangetoond dat wanneer mannen zitten te lezen, ze zo goed als doof zijn. Dat komt doordat ze maar één ding tegelijk kunnen doen. De hersenen van vrouwen zijn op een andere manier ontworpen dan die van mannen. Een slimme zet van "de natuur" want mannen en vrouwen vullen elkaar aan omdat ze ook op dit punt verschillend zijn.

Tijdens de jacht is opperste concentratie nodig

Waarom kunnen mannen maar een ding tegelijk. Uitgaande van het verre verleden, zou men kunnen speculeren dat dit er wellicht mee te maken heeft dat vrouwen meer taken tegelijk hadden en alle aanwezige informatie in de omgeving opnamen. Mannen waren daarentegen vaak genoodzaakt zich te richten op één activiteit, bijvoorbeeld de jacht, en moesten afleidende informatie kunnen wegfilteren.

Hersenverschillen

Onderzoekers zijn het er over eens: De hersenen van de man zijn gespecialiseerd. Ze zijn in vakjes verdeeld. Ze zijn zo gevormd dat ze zich maar op één specifieke taak tegelijk kunnen concentreren. De dikwijls geïrriteerde verzuchting: "ik kan maar één ding tegelijk”, is dan ook een typische mannenuitspraak. Enkele voorbeelden:
  • Als mannen geconcentreerd iets moeten bekijken, dan kunnen ze geen radio aan hun hoofd velen.
  • Vrouwen hebben daarentegen meestal geen last van achtergrondgeluiden bij inspannende bezigheden. Ze lezen, luisteren en praten door elkaar.
  • Wanneer je een telefoongesprek voert hoeft de TV of radio bij de doorsnee vrouw niet zachter te worden gezet.
  • Als een man de krant leest heeft het weinig nut tegen hem te praten. Hij hoort het eenvoudigweg niet. Een eeuwenoude klacht van vrouwen.

De hersenen van de vrouw zijn ontworpen om meerdere taken tegelijk te kunnen verrichten. Ze kan diverse, niet met elkaar in verband staande, dingen tegelijk doen en haar hersenen zijn altijd actief. Ze kan met iemand telefoneren en tegelijkertijd een nieuw recept uitproberen of TV kijken. Of ze kan een auto besturen en (als het veilig en rustig is) ondertussen haar make-up verzorgen en ook nog naar de radio luisteren. Mannen kunnen trouwens wel routinematig autorijden en tegelijkertijd praten of radio luisteren, maar zodra de verkeerssituatie spannend wordt komt er plotseling geen enkel geluid meer de hersens binnen. Mannen raken ook geïrriteerd als je tegen ze praat terwijl ze ingespannen bezig zijn.

Omdat vrouwen beide kanten van de hersenen gebruiken, vinden velen het moeilijk hun linkerhand te onderscheiden van hun rechterhand. Ongeveer 50 procent van de vrouwen kan niet onmiddellijk herkennen welke hand welke is zonder eerst naar bijv. en ring of sproetje te kijken. Mannen daarentegen, die alleen met hun linker- of rechterhelft werken, vinden het veel gemakkelijker links van rechts te onderscheiden.

Tandenborsteltest

Probeer deze test: tanden poetsen. De meeste vrouwen kunnen al lopend, en pratend over verschillende onderwerpen, hun tanden poetsen. Ze kunnen de tandenborstel op en neer bewegen terwijl ze tegelijkertijd met de andere hand met een ronddraaiende beweging de tafel schoonmaken. De meeste mannen vinden dit moeilijk. Wanneer mannen hun tanden poetsen moeten ze zich door hun eensporige hersenen volledig op die taak richten.

Liegen

Een vrouw kan effectiever liegen dan een man. Een man kan minder dingen tegelijk. En kan dus ook niet lang herinneren wat er allemaal is gebeurd. Een vrouw kan daarom vaak ongemerkt dingen doen, want de man onthoudt het toch niet allemaal. Hierdoor kan een vrouw makkelijker liegen, en ook in veel andere opzichten makkelijker haar gang gaan. Buiten het huwelijk is het overigens een stuk minder eenvoudig om met succes tegen een man te liegen, aangezien hij dan van nature meer op z'n hoede is en desnoods aantekeningen zal maken.

Wat voor beiden lastig is

Wel eens geprobeerd op hetzelfde moment met het hoofd nee te schudden (of ja te knikken), en dan tevens duidelijk het tegengestelde ja (of nee) te roepen?

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe een man een vrouw gelukkig maaktMannen zijn gelukkig, als ze het gevoel hebben dat ze er in slagen, een vrouw gelukkig te maken. Toch kan het gebeuren,…
Boekrecensie “Waarom mannen maar één ding tegelijk kunnen…”recensieBoekrecensie “Waarom mannen maar één ding tegelijk kunnen…”Zelden zo’n lange titel gezien, want de officiële titel is “Waarom mannen maar één ding tegelijk kunnen… en vrouw aan ee…
Waarom mannen en vrouwen elkaar vaak niet begrijpenWaarom mannen en vrouwen elkaar vaak niet begrijpenWaarom begrijpen mannen en vrouwen elkaar steeds niet? Dat is voor velen de vraag. De verschillen tussen mannen en vrouw…
Geheugen: Beter onthouden door middel van muziekGeheugen: Beter onthouden door middel van muziekMuziek luisteren kan een positieve uitwerking hebben op je concentratie en daardoor op je geheugen. Daarnaast kun je rit…

De Flower Power of de stem van een generatieDe Flower Power of de stem van een generatieDe jaren zestig waren een periode waarin de welvaart opbloeide en de jongere generatie de maatschappij contesteerde. De…
Een relatie, hoe houd je het leuk?Een relatie, hoe houd je het leuk?Bijna iedereen is aan het begin van een relatie optimistisch en enthousiast. Na verloop van tijd kunnen er echter patron…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 26-11-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.