Ook vrouwen kunnen maar één ding tegelijk goed doen

Ook vrouwen kunnen maar één ding tegelijk goed doen Is het werkelijk zo dat vrouwen meer zaken tegelijk kunnen afhandelen dan mannen, of wordt die indruk alleen maar (ten onrechte) gewekt, omdat we vrouwen vaker meerdere dingen tegelijk zien doen dan mannen. Maar dat ze het vaker doen wil nog niet zeggen dat ze ook beter in multitasking zijn. Voor een vrouw is het immers even gevaarlijk om te telefoneren in het verkeer. En voor iedereen geldt dat teveel hooi op je vork slecht voor je gezondheid is. Een prioriteitenlijst kan de noodzakelijke rust en overzicht geven.

Iedereen kan maar een ding tegelijk

Vaak wordt ons voorgehouden dat vrouwen goed zijn in multitasken en mannen slechts een ding tegelijk kunnen. Maar onderzoek toont aan dat de waarheid anders is en dat zowel mannen als vrouwen eigenlijk heel slecht zijn in het meerdere dingen tegelijk doen. Vaak lijkt het trouwens alleen maar alsof mensen taken tegelijk doen, omdat ze behendig zijn om snel te schakelen van de ene naar de andere activiteit en weer terug. Maar ook die personen kunnen niet op het zelfde moment zoenen en eten. En ook twee kinderen een schone luier geven, is nog heel wat anders dan die pampers werkelijk tegelijkertijd om de billetjes te doen.

Zorg voor rust en concentratie

Eigenlijk is het verstandiger dat zowel man als vrouw maar een ding tegelijk doet. Meerdere zaken tegelijkertijd verrichten gaat namelijk altijd ten koste van onze concentratie, en daarmee dus ten koste van onszelf en de kwaliteit van het product. Bij routineklussen is een gering kwaliteitsverlies wellicht nog niet zo erg maar bij gecompliceerdere werkzaamheden wel. Bovendien veroorzaakt de onrust en stress in ons hoofd ook geen goed gevoel, en kost een hoop energie hetgeen vervolgtaken er ook niet makkelijker op maken.

Dus als je een ingewikkeld karweitje beslist foutloos moet doen, ga dan ergens zitten waar je niet door telefoon of langslopende collega’s wordt gestoord. Ongestoord werken levert bovendien tijdwinst op en ook het oplossen van onnodige fouten door het gehaast te moeten werken kost heel wat tijd en ergernis. Vermijd dus gillende kinderen, razend verkeer, pratende collega’s en telefoongeluiden.

Breng het werk in kaart

Als je chaotisch te werk gaat, word je onrustig in je hoofd en heb je een veel grotere kans dat je meerdere dingen tegelijk (half) wil aanpakken, met alle kans op extra fouten van dien. Aan het einde van de werkdag ben je doodmoe, en als je nagaat wat je werkelijk hebt afgemaakt, valt het erg tegen. Maak daarom aan het begin van de dag een lijst met prioriteiten die je beslist wil doen (taken op het werk, thuis, belletjes die je moet plegen). Het kan je nachtrust ten goede komen als je die lijst de avond ervoor maakt. Maak de lijst natuurlijk niet overdreven lang; vermeld desnoods alleen de dingen die per sé afgehandeld moeten worden. Liefst gelijk op de juiste volgorde.

Denk aan je gezondheid

Vergeet niet af en toe te eten als je het druk hebt. Strek tussen de middag, hoe dan ook even een half uur de benen. Zorg dat je werkt met frisse lucht, dus zet als het kan een raam open. Als je thuis komt en geestelijk vermoeid bent, rust je niet uit door op de bank te gaan liggen. Ga, liefst vóór het eten, bijvoorbeeld een half uurtje sporten bij voorkeur in de buitenlucht. Want geestelijke ontspanning bereik je via lichamelijke inspanning, zoals hardlopen, pittig fietsen of een stevige wandeling. Maar de sportschool is vanzelfsprekend ook ok.

Verwaarloos je creativiteit niet

Als je constant in een te hoog tempo werkt, waarbij je alle hersenactiviteit moet inzetten, kun je het vergeten dat er nog goede ideeën in je hoofd binnen komen. Daarmee is natuurlijk niemand gediend. Een andere methode om je creativiteit niet te verwaarlozen is het zogenaamde “doodling” een Engels werkwoord voor het tekenen van poppetjes, huisjes, boompjes of willekeurige figuurtjes in de kantlijn, terwijl je ondertussen naar iemand luistert aan de telefoon of tijdens een vergadering. Amerikaans onderzoek geeft aan dat “doodling” de concentratie verhoogt. Gewoon er lekker op los krassen dus en even aan jezelf denken.
© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het gevaar van multitasken: doe één ding tegelijkHet gevaar van multitasken: doe één ding tegelijkMultitasken is het uitvoeren van verschillende taken tegelijkertijd. Dat lijkt heel efficiënt, maar onze hersenen zijn n…
Wie kan het beste multitasken? Man of vrouw?Wie kan het beste multitasken? Man of vrouw?Op het moment dat je dit artikel leest, ben je misschien ook nog iets anders aan het doen. Misschien drink je een kop ko…
Mannen zijn beter in multitasking dan vrouwenMannen zijn beter in multitasking dan vrouwenEen krasse uitspraak, want algemeen wordt aangenomen dat vrouwen beter zijn in multitasking dan mannen. Vrouwen zouden v…
Een middagdutje doen om jezelf op te ladenEen middagdutje kent vele voordelen. Zo heeft een middagslaapje een positieve uitwerking op je alertheid en concentratie…

Wolfskinderen: wilde kinderenWolfskinderen: wilde kinderenWolfskinderen zijn kinderen die zonder contact met mensen zijn opgegroeid en daardoor verwilderd zijn. Een bekend verhaa…
Tom Coronel: autocoureur en ondernemerTom Coronel is vrijwel ieder weekeinde als professioneel coureur op circuits over de hele wereld te vinden. Tom komt ech…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Libelle
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 30-10-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.