Wat en wanneer regel je iets voor een bruiloft?
Het is zover. De grote vraag is gesteld en jullie zijn nu verloofd. Supergefeliciteerd! Natuurlijk willen jullie een bruiloft om nooit te vergeten. Daarvoor moet echter wel behoorlijk wat geregeld worden. Maar waar begin je nu mee? Maak voor jezelf een duidelijk overzicht van wat en wanneer iets moet worden ondernomen. Begin de lijst ongeveer een jaar voor de huwelijksdatum. Zo ben je goed voorbereid en kun je zonder zorgen genieten van deze geweldige dag.
Wanneer wil je trouwen?
Eén van de eerste dingen die je het best kunt doen is een datum prikken voor de grote dag. Trouwlocaties en fotografen zitten vaak ruim van tevoren volgeboekt. Om alles te kunnen regelen zonder veel stress wordt het aangeraden om een jaar van tevoren te beginnen hiermee. Denk hierbij echter ook aan hoeveel tijd je eventueel nog nodig hebt om te sparen voor de bruiloft.
Wat moet er allemaal geregeld worden?
Gebruik een checklist die je af kan werken beginnend een jaar voor de bruiloft tot aan de grote dag zelf. Maak een aparte map aan op de computer en/of gebruik een multomap om alle verzamelde informatie, offertes en plaatjes in te bewaren. Zo creëer je een duidelijk overzicht.
12 maanden voor de bruiloft
Na het kiezen van de trouwdatum kun je beginnen met het maken van een gastenlijst en met het bepalen van het budget. Het aantal gastencorsages, huwelijksuitnodigingen, de grootte van de bruidstaart en de kosten voor het diner en feest zijn alle gebaseerd op een totaal aantal personen. Aan de hand van je gastenlijst weet je dus hoeveel geld je ongeveer voor elk onderdeel kwijt zal zijn. Doe inspiratie op naar wat er allemaal mogelijk is. Bepaal hoe jullie willen dat de huwelijksdag verloopt en eruit komt te zien. De locatie zal hier een belangrijk onderdeel in zijn. Oriënteer je op de mogelijkheden hierin en maak afspraken om ze te bezichtigen.
10 maanden voor de bruiloft
Maak een keuze aan de hand van de bezichtigingen en ontvangen offertes en boek de locatie voor jullie trouwdatum. Als je wilt kun je nu ook al in ondertrouw gaan om het officieel te maken. Dit is echter mogelijk tot op twee weken voor de bruiloft dus er is geen haast bij. Geef bij de gemeente waar je de ceremonie wilt laten plaatsvinden je trouwdatum door en maak een afspraak om een trouwambtenaar te kiezen. Nu is ook de tijd om te gaan shoppen voor je bruidsjurk. Ga tevens op zoek naar een trouwfotograaf in de omgeving.
8 maanden voor de bruiloft
Nu de locatie is gekozen kun je een band of dj boeken voor de muziek. Hopelijk heb je tegen deze tijd een goede fotograaf gevonden die aan jullie wensen voldoet en kun je deze definitief reserveren voor jullie bruiloft. Bestel je bruidsjurk en ga op zoek naar accessoires zoals lingerie, schoenen en sieraden. Het duurt nu niet lang meer of je kunt uitnodigingen gaan sturen. Werk dus verder aan je gastenlijst en oriënteer je op alle soorten huwelijksuitnodigingen.
Bron: Ella33, Pixabay 6 maanden voor de bruiloft
Ook de bruidegom moet natuurlijk strak in het pak. Tijd om te shoppen voor een kostuum. Ga je na je bruiloft nog op huwelijksreis dan kun je deze nu gaan uitzoeken en boeken. Mochten jullie ver weg gaan denk dan ook op tijd aan eventuele inentingen die nodig zijn. Kijk nu ook rond voor een kapper en visagist en ga op zoek naar trouwvervoer. Nadat je een keuze hebt gemaakt kun je de trouwauto boeken.
4 maanden voor de bruiloft
De bruiloft komt nu steeds dichterbij en er is al veel geregeld. Hierdoor krijg je een steeds duidelijker beeld van hoe de dag van uur tot uur zal verlopen. Begin met het maken van een draaiboek. Verder is er nog een hoop te doen. Bestel het kostuum voor de bruidegom en vul deze aan met accessoires als schoenen en manchetknopen. Het is nu ook tijd om de huwelijksuitnodigingen te bestellen en rond te kijken voor trouwringen.
3 maanden voor de bruiloft
Het is voor de meesten geen straf om in deze periode bruidstaarten te gaan proeven. Maak hiervoor een afspraak met je gekozen banketbakker. Verzamel voorbeelden en geef aan de bloemist door wat je wensen zijn voor het bruidsboeket en de corsages. Nodig al jullie vrienden en familie uit door de uitnodigingen te versturen. Veel bruidskoppels krijgen de huwelijksovernachting cadeau maar als dit niet het geval is dan kun je deze nu zelf boeken.
Bron: Servicelinket, Pixabay 2 maanden voor de bruiloft
Om er zeker van te zijn dat je straalt op je bruiloft kun je het beste een afspraak met de kapper en visagist maken voor een proefkapsel en make-up. Bestel de bruidstaart, het bruidsboeket en de trouwringen. Rond deze tijd zal de bruidsjurk binnenkomen en maak je je eerste pasafspraak hiervoor. Zoek naar leuke huwelijksbedankjes of maak ze eventueel zelf. Zorg dat je een definitieve versie van het draaiboek maakt.
1 maand voor de bruiloft
Als het pak is binnengekomen voor de bruidegom kan ook hij terecht voor een pasbeurt. Voor de bruid zal ondertussen een tweede pasafspraak gemaakt worden. Begin beiden met je schoenen in te lopen. Verder is het vanaf nu tijd om de puntjes op de i te zetten. Regel een gesprek met de ambtenaar om de ceremonie door te lopen. Geef aan de fotograaf een overzicht met welke familieleden en vrienden je op de foto wilt. Om ervoor te zorgen dat je feest goed op gang komt kun je het beste een lijst met favoriete muzieknummers en -soorten aan de dj of band doorgeven. Als de trouwringen klaar zijn kun je deze nu ophalen.
1 week voor de bruiloft
Loop alle gemaakte afspraken na en zorg dat alle leveranciers de definitieve versie van je draaiboek ontvangen. Haal de bruidsjurk en het kostuum voor de bruidegom op en hang ze thuis veilig weg. Ga beiden naar de kapper. Zorg dat ook alles geregeld is voor de huwelijksreis en dat de reisdocumenten klaarliggen. Lever de huwelijksbedankjes, het gastenboek en eventuele decoratiespullen bij de feestlocatie af. Zorg dat je wat contant geld pint om fooi te kunnen geven.
De dag van de bruiloft
Vandaag hoeven alleen nog maar het bruidsboeket en de corsages opgehaald te worden. Verder zal de dag zijn eigen leven gaan leiden aan de hand van je draaiboek. In het afgelopen jaar heb je dan ook ontzettend veel geregeld hiervoor. Vertrouw in jezelf dat je dat goed hebt gedaan, in de ceremoniemeester die je helpt om alles in goede banen te leiden en in de leveranciers waarmee je zaken doet. Laat alles nu los en geniet ervan!
Hoe maak ik de juiste keuzes?
Nadat je inspiratie hebt opgedaan voor alle onderdelen van je bruiloft zul je winkels en leveranciers moeten kiezen die deze kunnen leveren. Maar hoe maak je nu goede keuzes in het grote aanbod hierin?
De fotograaf
Eén van de belangrijkste personen op je bruiloft is de fotograaf die alles van deze droomdag voor je vastlegt. Zoek naar fotografen in de nabije omgeving die gespecialiseerd zijn in bruiloften. Vaak hebben zij een eigen website met portfolio die je kunt bekijken. Aan de hand daarvan kun je bepalen of de stijl van fotograferen bij jullie smaak past. Als je eenmaal iemand hebt gevonden die je aanspreekt maak dan een afspraak om te kijken of het klikt tussen jullie. Tevens kun je dan in nader detail je wensen en de fotograaf zijn werkwijze bespreken.
Bron: GloriaAgostina, Pixabay De jurk
Nadat je talloze verschillende bruidsjurken in tijdschriften en op internet hebt bekeken zul je vanzelf ontdekken waar uiteindelijk je voorkeur naar uit gaat. Maak een collage van plaatjes om aan anderen duidelijk te kunnen laten zien waar je naar op zoek bent. Zoek naar bruidswinkels in je omgeving met collecties die hierop aansluiten. Vaak kun je op de site van de winkels al een prijsindicatie opvragen om ook te bepalen of de jurk binnen het budget valt. Om een indruk te krijgen van de winkel en hun personeel kun je reviews van vorige klanten lezen. Op basis hiervan kun je gericht een keuze maken met welke winkel je een afspraak wilt maken voor een passessie.
Vaak doe je dit niet alleen en gaan er een aantal mensen mee op deze zoektocht naar jouw bruidsjurk. Maak indien mogelijk voor zowel in de ochtend als de middag een afspraak bij twee verschillende winkels. Mocht je onverhoopt niet bij de eerste winkel kunnen slagen dan kun je na een gezellige lunch met zijn allen nog terecht bij je tweede keuze. Hiermee vergroot je je kansen om aan het einde van de dag jouw jurk te hebben gevonden. Vier dan ook dit geweldige moment door met een glaasje champagne hierop te toosten.
Locaties
De receptie, het diner en feest worden vaak alle op één locatie gehouden. Denk hierbij aan landhuizen, kastelen, hotels en partycentrums. De trouwceremonie kan natuurlijk plaats vinden in het gemeentehuis of in de kerk, maar op sommige feestlocaties is het ook mogelijk om tevens daar elkaar het jawoord te geven. Let bij het uitkiezen hiervan op reisafstand voor jezelf maar ook je gasten. Hoe verder weg, hoe meer kans dat gasten kunnen verdwalen of door wegomstandigheden te laat aankomen. Kijk daarna naar de grootte van de zalen en of deze passend zijn voor het aantal gasten die je verwacht. Spreekt de sfeer jullie aan en zijn er voldoende parkeerplekken aanwezig? Zijn er mogelijkheden om iets extra’s te kunnen toevoegen aan het feest zoals bijvoorbeeld een cocktailbar. Wat zijn de menukeuzes? En niet geheel onbelangrijk, wat zijn de kosten? Het kiezen van de locatie is één van de eerste dingen om te regelen en waar je een groot deel van je budget aan besteedt. Ga dus niet over één nacht ijs en bekijk minimaal twee locaties om te kunnen vergelijken tussen de sfeer en offertes.
Vergeet ik niets?
Met bovenstaande lijst heb je alles goed geregeld voor een superdag! Toch zijn er nog altijd een paar kleine dingetjes die je snel vergeet. Zoals de opvang voor eventuele huisdieren. Vergeet ook niet om een cadeautje aan te schaffen voor de ceremoniemeester. Komen er kinderen op het feest? Zorg dan voor vermaak om ze zoet te houden. Check als laatste de weersverwachtingen en eventuele wegwerkzaamheden om te voorkomen dat je te laat komt op je eigen bruiloft.
Tip: kijk eens op de site Theperfectwedding.nl. Hierop vind je veel inspiratie en hulpmiddelen om je te helpen je budget, draaiboek, gastenlijst en checklist bij te houden.
Lees verder