Vijf tips om advocaatkosten te besparen als je gaat scheiden

Vijf tips om advocaatkosten te besparen als je gaat scheiden Naar de advocaat gaan, kost geld. En niet zo´n klein beetje ook. Vooral als men niet in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand kunnen de uurtarieven behoorlijk oplopen. Hou rekening met uurtarieven van om en nabij € 250,00, afhankelijk van de regio waar de advocaat gevestigd is en hoe groot het advocatenkantoor is. Deze twee factoren kunnen nogal een verschil maken. Mensen die voor gefinancierde rechtsbijstand in aanmerking komen hebben geluk. Zij betalen een stuk minder als zij willen scheiden, namelijk de inkomensafhankelijke eigen bijdrage die wordt opgelegd en eventuele bijkomende kosten zoals kosten voor uittreksels en administratiekosten bij de rechtbank. Voor de mensen die willen scheiden en niet voor gefinancierde rechtsbijstand in aanmerking komen zijn er een aantal tips die kostenbesparend kunnen werken.

Gefinancierde rechtsbijstand

Je advocaat vraagt gefinancierde rechtsbijstand voor je aan. De Raad voor Rechtsbijstand(hierna te noemen: de Raad) beslist of je wel of niet voor gefinancierde rechtsbijstand in aanmerking komt. Deze beslissing is inkomensafhankelijk. De Raad kijkt naar het fiscaal inkomen van twee jaar geleden. De gegevens hiervan zijn bekend bij de Belastingdienst en de Raad zal daar dan ook informatie opvragen. Dit gebeurt uiteraard alleen als men hier toestemming voor geeft. Wanneer er geen toestemming wordt gegeven, kan er ook geen gefinancierde rechtsbijstand worden aangevraagd.

De opgelegde eigen bijdrage is inkomensafhankelijk. De laagste eigen bijdrage in personen- en familierecht bedraagt € 340,00. De kosten die hier nog overheen komen zijn kosten voor uittreksels. Deze uittreksels (bijvoorbeeld afschrift van de huwelijksakte en eventuele geboorteaktes van de kinderen) moeten bij het verzoekschrift tot echtscheiding worden gevoegd. Deze kosten bedragen over het algemeen een paar tientjes. Dan zijn er nog de kosten die rechtbank in rekening brengt. De zogenaamde griffierechten. Wanneer er gefinancierde rechtsbijstand is toegekend, bedragen deze €78,00.

Advocaatkosten zelf betalen

Als je niet in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand, zal het uurtarief van de advocaat moeten worden voldaan. Zoals gezegd kan dit plusminus €250,00 bedragen afhankelijk van waar het advocatenkantoor is gevestigd en hoe groot het is. Over het algemeen zullen advocaatkosten in de Randstad en overige grote steden hoger liggen dan de regiokantoren in de provincie. Dit zegt niets over de kwaliteit van de kantoren op zich. Een regiokantoor kan kwalitatief net zo goed werk afleveren als een groter kantoor in de stad. Naast het uurtarief dienen eveneens de eerder genoemde bijkomende kosten te worden voldaan. Echter, de griffierechten voor mensen zonder gefinancierde rechtsbijstand ligt aanzienlijk hoger, namelijk €285,00. Wanneer je samen een advocaat hebt, zullen de griffierechten worden gedeeld. Ieder betaalt dan de helft. Mocht de een wel gefinancierde rechtsbijstand hebben verkregen en de ander niet, worden de griffierechten naar rato verdeeld, te weten € 39,00 voor degene met gefinancierde rechtsbijstand en €142,50 voor de betalende persoon.

Kostenbesparende tips bij echtscheiding

Er zijn een paar dingen die men zelf kan doen om de advocaatkosten zo laag mogelijk te houden. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat deze tips vooral van toepassing zijn wanneer beide partners nog redelijk tot goed in staat zijn met elkaar te overleggen en daarom gezamenlijk naar een advocaat gaan. Deze tips zijn overigens met name interessant voor diegenen die geen gefinancierde rechtsbijstand hebben verkregen.

Shoppen

Het kan zeker lonen om eerst eens goed rond te kijken en na te vragen bij de verschillende advocatenkantoren in de buurt. Wat zijn de uurtarieven? Wat wordt precies in rekening gebracht? Hou er rekening mee dat als er een uurtarief wordt genoemd, dit altijd exclusief BTW is. Veel kantoren hanteren ook nog eens een klein percentage kantoorkosten over dat tarief (zo’n 5 à 6%). Veel advocatenkantoren houden ook gratis inloopspreekuren. Tijdens zo’n inloopspreekuur kan in een kort gesprekje wat oppervlakkige informatie worden verkregen en dit kan zeker helpen bij het vinden van de juiste advocaat.

Samen naar één advocaat

Wanneer men gezamenlijk een advocaat in de arm neemt kan men de kosten delen. De kosten voor bijvoorbeeld een gesprek van een uur met de advocaat kunnen dan worden opgesplitst. Zo geldt dat uiteraard voor alle werkzaamheden. Zorg ervoor dat er altijd een urenspecificatie bij de factuur zit, zodat gecontroleerd kan worden of alles klopt.

Zelf een ouderschapsplan en een echtscheidingsconvenant opstellen

In een echtscheidingsprocedure zal de advocaat altijd een echtscheidingsverzoekschrift opstellen en deze indienen bij de rechtbank. Bij dit verzoekschrift moet een ouderschapsplan worden gevoegd als er kinderen zijn. Dit is verplicht. Een echtscheidingsconvenant is optioneel. Op internet zijn hiervan voorbeelden te vinden. Als voorafgaand aan de bespreking met de advocaat alvast een opzet is gemaakt, bespaart dit de advocaat tijd en daarmee bespaart het de klant geld.

Een prijsafspraak maken

De totale kosten voor een echtscheidingsprocedure kunnen variëren van €1.500,00 tot €2.200,00. Sommige advocaten staan open voor het treffen van een prijsafspraak. Dit heeft als voordeel dat je als klant zijn direct weet waar je aan toe bent en welk bedrag je kwijt bent. De klant komt nooit voor vervelende financiële verrassingen te staan.

Gefinancierde rechtsbijstand en dan toch betalen?

Indien men wél voor gefinancierde rechtsbijstand in aanmerking komt, moet men er rekening mee houden dat dit achteraf, dus na afloop van de procedure, kan worden ingetrokken. Dit gebeurt met name wanneer de klant uit de echtscheiding een behoorlijke som geld overhoudt, bijvoorbeeld door de verkoop van de woning. Informeer hier goed naar bij de advocaat of neem een kijkje op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.

Lees verder

© 2015 - 2024 Mrswinchester, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Advocaatkosten: aftrekbaar, tarief, rechtsbijstandAdvocaatkosten: aftrekbaar, tarief, rechtsbijstandAdvocaat nodig? Over de kosten, tarief, loon, vergoeding, honorarium, kostenaftrek en rechtsbijstand. Een advocaat kost…
Echtscheiding online: digitale echtscheiding is goedkoperEchtscheiding online: digitale echtscheiding is goedkoperEen snelle echtscheiding is een echtscheiding online. Het bespaart kosten en tijd. Zo kunt u een echtscheiding eenvoudig…
Besparen op uw maandlastenBesparen op uw maandlastenU kunt op veel verschillende manieren geld besparen. De meest effectieve manier is om de maandlasten te drukken.
Geld besparen op vakantieGeld besparen op vakantieVakanties kunnen erg duur zijn en daarom is het raadzaam om geld te besparen op vakantie. Er zijn veel manieren om goedk…

Huiselijk geweld bij mannen - nog steeds een taboeHuiselijk geweld bij mannen - nog steeds een taboe40% van de naar schatting 200.000 slachtoffers van huiselijk geweld is man. En toch weet maar een klein gedeelte hulp te…
Gender fluid, het wisselende geslachtBaggy jeans, rokjes, topjes, sweaters, alles is te vinden in je kledingkast. Maar niet alleen je kledingsmaak verschilt…
Bronnen en referenties
  • www.rvr.org
  • www.rechtspraak.nl
  • https://www.juridischloket.nl/
  • http://rechtwijzer.nl/uitelkaar
  • http://www.echtscheidingswinkel.nl/files/4713/2242/5809/Voorbeeld%20ouderschapsplan.pdf
  • http://www.estateplanningsjuristen.nl/download/model_overeenkomsten/model_echtscheidingsconvenant/
Mrswinchester (44 artikelen)
Gepubliceerd: 18-08-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.