Julien Blanc – Pick-up Artist in Real Social Dynamics (RSD)

Julien Blanc – Pick-up Artist in Real Social Dynamics (RSD) Julien Blanc is een zelfbenoemde dating-goeroe die in Los Angeles voor het bedrijf Real Social Dynamics werkt. Hij verzorgt trainingen en workshops voor mannen op het gebied van afspraakjes maken met vrouwen. Hij geeft dating advies en rekent voor die lessen in RSD grote bedragen. Vanwege zijn methode worden zijn worskhops als zeer discutabel beschouwd en hijzelf is in diverse landen persona non grata. Zijn manier om vrouwen te versieren zou aanzetten tot kweek van alfamannetjes en seksueel geweld tegen vrouwen.

Julien Blanc

Julien Blanc, geboren in 1988 in Zwitserland, is een dating coach en pick-up artist. Hij werkt voor het bedrijf Real Social Dynamics (RSD) in Los Angeles dat over de hele wereld seminars aanbiedt. Het kantoor staat aan de Sunset Boulevard in de stad van Hollywood en Beverly Hills. Blanc reist de wereld over met zijn workshops over afspraakjes maken met vrouwen. Een pick-up artist is iemand die het versieren van vrouwen tot kunst verheft. Blanc trekt volle zalen met jonge mannen die zijn adviezen opslurpen als een spons. Sommigen noemen dat hun leven is veranderd na het horen en zien van Blanc. Het maakt hen zelfverzekerder en meer succesvol bij de vrouwen.

Ervaring

Blanc spreekt uit ervaring. Sinds hij bezig is met dating tips is hijzelf veranderd van een knaap die geen succes had bij vrouwen en slechts een paar vrienden had tot een zelfverzekerde man die doelgericht te werk gaat en krijgt wie hij hebben wil. Voor Julian Blanc zelf werkt zijn eigen techniek heel goed. Hem lukt het en het feit dat er vele mannen zijn die grof geld betalen voor een kaartje en zelfs een tweede of derde keer naar een lezing komen betekent dat hij een snaar raakt.

Real Social Dynamics - RSD en Pimp

Julien Blanc is instructeur in dienst van Real Social Dynamics. Hij heeft een seminar ontwikkeld die mannen instructie geeft over hoe ze vrouwen kunnen ontmoeten en verleiden. Hij is een van de RSD instructeurs en in 2014 de meest spraakmakende. Hij doet het werk al jaren en heeft de essentie van zijn seminars verwerkt in video’s. Onder de naam Pimp zijn ze op YouTube te vinden. Het eerste dat opvalt is de taal van Blanc. Om het andere woord komt het begrip focking uit zijn mond: 'Doe er fokking je voordeel mee'. Het begrip shit komt ook vaak voorbij. Het vocabulaire geeft een idee van de inhoud van het programma dat hij biedt.

YouTube

Van Pimp staan er verschillende video’s op YouTube die zijn geordend in drie onderdelen: Psychologie van de Vrouw, Inner Game en Outer Game.

De jacht van het alfamannetje

Blanc heeft het over aantrekkingskracht die niet gebaseerd is op uiterlijk of rijkdom, maar op waarde. Welke waarde heeft de partner, gezien vanuit overleven en reproductie.
Blanc staat overal voor groepen mannen, die driftig notities maken. Hij spreekt als een rockstar-guru in klaslokalen, hotels, conferentiezalen en riposteert zijn praktische en populaire psychologie tips. Hij doet voor hoe je vrouwen kunt benaderen, wat voor een gesprek je dan aanknoopt en hoe je het idee van een alfamannetje op jezelf kunt projecteren.

De jacht voor echte mannen

BBC documentairemaker Tim Samuels maakte in 2014 een documentaire over Julien Blanc: ‘De jacht voor echte mannen’. Samuels was onder de indruk van zijn werkwijze. Bij Samuels zelf werkten de geleerde technieken niet. In Amerika heeft het fenomeen veel aanhangers. Het raakt mannen die de man willen worden die ze willen zijn. De positieve psychologie wordt ingezet voor iets, flirten, dat natuurlijk zou moeten gaan. Samuels had bij de opnames niets gezien dat de grenzen van het betamelijke overschreed. Het leek hem een humoristische onderneming waar markt voor is. Toen de documentaire af was kwamen de onthutsende foto’s en video’s voor het voetlicht.
De lezingen en bootcamps kosten een aardige duit, er wordt gesproken over drieduizend dollar voor een kaartje. Wie dat betaalt geeft niet graag toe dat het praatjes voor den vaak betreft.


Schandalen

In het najaar van 2014 valt Julien Blanc door de mand met een aantal schokkende praktijken die door en over hem op social media zijn gepubliceerd. Hij beweert ondermeer dat je als blanke man in Tokio elke vrouw kan krijgen die je wilt en dat hij ermee kan doen wat hij wil. Hij grijpt vrouwen en duwt ze naar zijn kruis. Het moet de zelfverzekerde man voorstellen die macht over de situatie heeft. De video van Blanc werd opgemerkt door een Aziatisch-Amerikaanse vrouw, Jennifer Li. Zij meldde de kwalijke video bij de Japanse ambassade en startte een twittercampagne met #takedownjulienblanc.

#takedownjulienblanc

Li riep ook hotels op om boekingen van Blanc te blokkeren en startte een petitie tegen RSD en de website waar Blancs praktijken staan gepubliceerd. Haar oproepen staan ondermeer op de petitie-website Change.org.

Misbruik aanmoedigend

Volgens Li moedigt Blanc mannen aan om vrouwen te misbruiken. Zij vindt, en velen met haar, dat er sprake is van lichamelijk en emotioneel misbruik. Hij propageert dat mannen roofzuchtige wezens zijn die vrouwen kunnen pakken. De campagne van Li was het begin van wereldwijde commotie. Vele hotels boycotten Blanc naar aanleiding van de campagne en landen sluiten hun grenzen voor de pick-up artist uit Los Angeles.

Huiselijk geweld bevorderend

Naast dat hij (Japanse) vrouwen degradeert tot makkelijk te grijpen objecten bevordert Blancs methode huiselijk geweld en emotionele mishandeling. Dat wordt gebracht als vorm van verleiding. Op social media circuleren foto’s van Blanc die zijn hand om de keel heeft van een vrouw. Het zou grappig bedoeld zijn. Blanc zei daarover dat hij geen kracht uitoefende en dat hij alleen maar wilde shockeren en een grapje maken. De hashtag #ChokingGirlsAroundtheWorld op twitter bundelt de tweets over de techniek. Blanc postte op Instagram een diagram over de cyclus van geweld tegen vrouwen met de opmerking dat het "net zo goed een checklist zou kunnen zijn".

Mannelijke superioriteit promotend

Tegenstanders van Blanc beweren dat hij met zijn theorieën verkrachting promoot. Ook promoot hij dat de mannen intellectueel superieur zijn die met wat manipuleren en psychologische druk vrouwen zover krijgen dat ze seks toestaan.

Petities

De campagne van Li is een groot succes geworden. Workshops werden afgezegd, YouTube films verwijderd of als ‘privé’ gepubliceerd, een deel van de tweets van Blancs Twitteraccount werd verwijderd, zijn Instagram account werd gesloten, visa werden geweigerd of ingetrokken, er werden petities gestart, diverse kranten publiceerden erover en het werd onderwerp in vele praatprogramma’s op televisie.
In heel veel landen en steden verschenen online petities om Blanc en zijn RSD-collega’s te boycotten. Ondermeer Japan, Canada, Amsterdam, Singapore, Argentinië, IJsland, Ierland, Duitsland, Denemarken en Zweden zijn anti-Blanc geluiden te horen. In Australië, Singapore en Engeland werden visa ingetrokken of geweigerd.

Excuses

Real Social Dynamics noemt een van Julian Blancs video’s ‘absoluut dom’ maar dat het gebaar van het duwen van vrouwen naar zijn kruis uit zijn context is getrokken net als het gebaar van de hand om de keel. Blanc heeft nooit iemand willen beledigen. Het ging slechts om het shockeren en om de humor.

Pro Blanc

Er is ook steun voor Blanc en er zijn zelfs petities pro Blanc. Die dringen aan op de vrijheid van meningsuiting en zij laken het feit dat Blanc als een crimineel uit steden en landen wordt geweerd. De grove opmerking die Blanc maakt moeten worden beschouwd 'als de grappen van een cabaretier'.

Zeg NEE tegen Julien Blanc en RSD

In Nederland zijn acties tegen Julian Blanc. De dating-goeroe zet mannen over de hele wereld aan tot seksueel geweld tegen vrouwen, zegt een petitie. In december 2014 komt hij naar Amsterdam om zijn tips aan Nederlandse mannen te verkondigen.
De ‘versiertrucs’ zijn verre van grappig en moeten worden uitgebannen, wat de petitie-indiener op avaaz.org betreft. Dating-coaches zoals Blanc zijn een gevaar voor de openbare orde. De petitie is bedoeld om de minister van Veiligheid en Justitie en de burgemeester van Amsterdam - in 2014 is dat Eberhard Van der Laan - te bewegen Nee te zeggen tegen Julien Blanc en RSD. De petitie vraagt de RSD-activiteiten te verbieden in Nederland en Julien Blanc en zijn collega’s de toegang tot het land te ontzeggen en accommodatieverstrekkers op te roepen geen plaats te bieden aan deze RSD-coaches. Ook willen ze dat het Nederlandse publiek geïnformeerd wordt over de praktijken van RSD en verzoeken ze slachtoffers contact op te nemen met de politie. De discussie werd gevoerd, een verbod kwam er niet.

Ten slotte

Kennelijk bestaat er een podium voor [I]selfmade goeroes zoals Julian Blanc. Ze verdienen er een dikke duit mee en mannen tuinen er allemaal met open ogen in. Ze betalen vele euro’s om een snel sprekende en zich honderd maal herhalende man duizenden keren 'focking' en 'shit' te horen zeggen. Het is populair woordgebruik dat de sfeer van ouwe jongens krentenbrood moet benadrukken. Maar er is hier helemaal geen sprake van vrienden onder elkaar. Hier is een onderneming bezig met het gek maken van mannen. De mannen hopen aan zelfverzekerdheid te winnen door de verhalen van Blanc aan te horen en de tips te praktiseren, maar er zullen weinig vrouwen smelten voor mannen waar de trucs vanaf druipen, waar geen natuurlijke verlegenheid of overmoed meer in is te herkennen, waar niet de aantrekkingskracht over en weer zijn eigen pad kiest en zijn werk doet. Vrouwen zitten niet op trucs en methodes te wachten maar op grappige, intelligente, ad-remme mannen. Ze hoeven daarvoor geen gekke dingen te doen en moeten al helemaal geen vrouwenhoofden naar mannenkruisen drukken. Mannen die dat doen zijn niet grappig en vallen direct door de mand. Dat hele Blanc-gedoe van alfaman en te manipuleren vrouw is een slimme truc om duizenden gewillige mannen het geld uit de zakken te kloppen.[/I]

'Meest gehate persoon in de wereld'

Intussen gaat Julien Blanc door met zijn praktijk. Hij lanceerde de website makingashift.com, waarop hij propageert dat mannen binnen enkele maanden een ultieme vrouwenversierder kunnen worden. Time Magazine omschreef hem in 2014 als ‘de meest gehate persoon ter wereld’ maar dat weerhoudt Blanc er niet van zijn praktijk voort te zetten.
© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online dating sites: waar moet je voor oppassen?Online dating sites: waar moet je voor oppassen?In deze tijd van individualisme komen er steeds meer online dating sites bij. Op deze online dating sites kunnen mensen…
Online dating: daten via FacebookOnline dating: daten via FacebookOnline daten hoeft helemaal niet met een datingsite. Facebook kan namelijk ook een hele goede plek zijn om de liefde van…
De Oscars 2012 - Nominaties en WinnaarsDe Oscars 2012 - Nominaties en WinnaarsOp 26 februari 2012 vond de 84e uitreiking van de Oscars plaats. De gastheer van die avond was Billy Crystal. Hij presen…
E-coaching (online coaching)E-coaching (online coaching)E-coaching is een relatief nieuwe manier van coachen waarbij je niet wekelijks op vaststaande momenten bij de coach op b…

Verliefd op iemand. Wat kan je doen? Iemand verliefd maken?Verliefd op iemand. Wat kan je doen? Iemand verliefd maken?Verliefd op iemand. Wat nu? Als je smoorverliefd op iemand bent, wat moet je dan doen om er achter te komen of die perso…
Valentijnsdag. Zelf een valentijnskaart makenValentijnsdag. Zelf een valentijnskaart makenVerliefd, verloofd, getrouwd... Valentijnsdag is de dag waarop je elkaar laat merken dat je van elkaar houdt. Op Valenti…
Bronnen en referenties
 • https://secure.avaaz.org/nl/petition/Minister_Opstelten_en_burgemeester_Van_der_Laan_Zeg_NEE_tegen_Julien_Blanc_en_RSD/?bxXVAbb&v=49088 geraadpleegd op 26 novembner 2014
 • http://www.volkskrant.nl/opinie/ik-had-baudet-nooit-mijn-nummer-gegeven-als-hij-mij-bij-de-keel-had-gegrepen~a3797900/?akamaiType=FREE geraadpleegd op 26 november 2014
 • https://www.youtube.com/watch?v=HlvkCMpyWfc geraadpleegd op 26 november 2014
 • http://www.nrc.nl/opinie/2014/11/24/versiercoach-blanc-bewijst-vrouwen-juist-een-dienst/ geraadpleegd op 26 november 2014
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Julien_Blanc geraadpleegd op 26 november
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Pickup_artist geraadp[leegd op 26 november 2014
 • https://www.youtube.com/watch?v=J4g8XdVggpc geraadpleegd op 26 november 2014
 • https://www.change.org/p/liquid-web-inc-take-down-julien-blanc-and-rsd-s-seminars-and-web-content-takedownjulienblanc geraadpleegd op 26 november 2014
 • http://www.rsdnation.com/node/552038/forum geraadpleegd op 26 november 2014
 • http://www.quotenet.nl/Nieuws/Beruchte-versier-coach-Julien-Blanc-wurgt-nog-steeds-vrouwen-video-153260 geraadpleegd op 16 april 2016
 • http://makingashift.com geraadpleegd op 16 april 2016
 • http://www.sbs.com.au/topics/life/article/2016/01/18/why-pick-artist-julien-blanc-most-hated-man-world geraadpleegd op 30 april 2017
 • http://www.volkskrant.nl/binnenland/verguisde-versierexperts-nu-ook-geweerd-in-nederland~a3793694/ geraadpleegd op 30 april 2017
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 30-04-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.