Van de verloving tot het trouwfeest

Van de verloving tot het trouwfeest He/She popped the question! Totaal onverwacht of had je het zien aankomen? In ieder geval is het een gelukzalig moment dat het verdere verloop van jullie bestaan drastisch zal veranderen. Een teken dat jullie liefde voor eeuwig bezegeld zal worden. Laat daarom de emoties van het moment even rustig bedaren en ga dan gezellig samen zitten om te kijken hoe jullie dag er moet uitzien.

De verloving

Dit is het begin van heel het verhaal. Waar de verloving precies zal plaatsvinden en hoe dit moment verloopt is afhankelijk van koppel tot koppel. Heb je een bepaalde passie of interesse? Kom je enkel volledig tot rust wanneer je op reis bent? Of misschien waren jullie al bezig met toekomstplannen? Al deze zaken zullen een grote rol gaan spelen in het effectieve aanzoek. Laat dus tijdig weten aan je partner wat je echt leuk zou vinden of waar je interesses liggen. Alleen zo kan je aanstaande het aanzoek van je dromen plannen en hopelijk volledig aan je verwachtingen voldoen.

De planning

De trouwdatum

Jullie zijn nu verloofd dus hoogtijd om ook de rest van de familie te informeren van jullie plannen. Na het emotionele gedeelte, feliciteren en het keuren van de verlovingsring is de eerstvolgende vraag die je mag verwachten: "En weten jullie al voor wanneer het is?". Een vraag die voor vele toch net iets sneller komt dan verwacht, je bent tenslotte nog maar net verloofd. Ga daarom tijdig met je partner samen zitten om te kijken in welke periode van het jaar jullie graag de trouwdatum zouden vastleggen. Dit zal het maken van volgende keuzes alleen maar vergemakkelijken.

De plechtigheid

1. Het gemeentehuis
Een huwelijk in het gemeentehuis noemen ze ook trouwen voor de wet. Hier worden alle officiële notities genomen waarbij jullie tot een echtpaar worden verklaard. Wanneer je je trouw wil gaan vastleggen zijn er enkele zaken die zij gaan noteren.
Uiteraard is het belangrijk om te weten op welke dag het gaat plaatsvinden. Willen jullie een viering in de voor- of namiddag? En welk uur heb je dan in gedachte? Voor de plechtigheid kan je best al tijdig de voorlopige gegevens gaan vastleggen. Het is pas uiterst 6 maanden voor het effectieve huwelijk dat alles definitief moet bevestigd worden.

2. De kerk
Ook in het huis van God kan je huwelijk doorgaan. Dit is iets dat hoofdzakelijk via de pastoor geregeld moet worden. Gelijkaardige informatie is gewenst aangezien dit vaak op dezelfde dag doorgaat als de viering in het gemeentehuis.

Echter is het wel zo dat er een aantal verschillen zijn ten opzichte van trouwen voor de wet:
 • Je mag in heel je leven slechts één keer voor kerk trouwen
 • Je moet een doopbewijs kunnen voorleggen
 • Huwen in de voormiddag is niet meer mogelijk wegens dit overlapt met begrafenissen
 • Je moet verschillende gesprekken aangaan met de pastoor
 • Een gesprek met een getrouwd koppel uit dezelfde gemeente
 • Heeft een kostprijs van ongeveer 250
 • ...

Niet alle koppels passen deze dienst toe maar beperken zich dan enkel tot de viering in het gemeentehuis.

De feestlocatie

Bij een heugelijke dag hoort er ook een memorabel feest te zijn. Ga daarom tijdig op zoek naar een zaal of locatie waar jullie after-party zonder probleem kan doorgaan. Doe dit ten laatste 6 maanden voor de trouwdatum. Dit lijkt veraf te zijn maar je zal vlug genoeg merken dat er nog andere koppels maar al te graag net diezelfde locatie op dezelfde dag willen benutten.

In locaties is het aanbod oneindig. Ook weer vooral afhankelijk van wat je precies zoekt. Eerder iets landelijk of juist graag iets opvallend? Er is voor ieders wat wils. Zaken die uiteindelijk een grote doorslag zullen geven zijn:
 • De locatie zelf
 • De totaalprijs
 • De beschikbaarheid
 • De mogelijkheden
 • De afstand
 • ...

Het is aan jullie om de verschillende punten af te wegen tegenover mekaar en zo de ideale locatie te kiezen naargelang budget en smaak.

Dress to impress

Nog een belangrijk item op deze dag is kleding. Het is dan ook een dag waarop ze net iets meer verwachten dan een gewoonlijke jeans. Richt je daarom tot gespecialiseerde zaken die zich enkel bezig houden met bruidsmode. Zo heb je de meeste kans op slagen.

De bruidsjurk
Welke vrouw droomt nu niet van een parelwit trouwkleed waarin je precies een prinses lijkt? Echter is het allemaal niet meer zo simpel van het moment dat je in een bruidswinkel binnenstapt. De keuze is enorm. Rood, blauw, met bloemen, een sleep, met mouwen,... het is er allemaal in verschillende geuren en kleuren. Ga daarom een keer rond in de zaak en laat eerst weg wat je zeker niet wil. Zo is het gemakkelijker om te gaan kijken waar je oog echt op valt. Vervolgens is het tijd om te passen. Een trouwkleed is niet zo evident om aan te doen als een gewone jurk door de verschillende lagen die ze telt. Uiteindelijk zal je meteen merken of je het juiste model te pakken hebt of toch naar iets totaal anders zal moeten gaan kijken. Een trouwkleed kies je namelijk niet op het zicht, het moet je staan.

Het trouwkostuum
Het moment waarop een man net dat tikkeltje meer stress heeft dan anders. Alleen een winkel binnenstappen op zoek naar het ideale pak en dat dan ook nog zonder partner. Voor vele mannen lijkt het uit te draaien op een ramp maar wees gerust, in de zaak zelf zijn er genoeg mensen aanwezig die je zullen bijstaan met advies. Ga daarom rustig kijken naar de verschillende kostuums die ze aanbieden en welke bij jou passen als persoon. Begin bijvoorbeeld met een kleur te kiezen of een bepaald soort jasje dat je zag hangen. De mensen daar doen de rest en voor je het weet sta je als een echte gentleman voor de spiegel jezelf te bewonderen in een pak dat je precies op het lijf geschreven is.

Zowel bij de vrouw als de man is de kleding niet op één dag gekozen. Je moet rekenen dat voor de ideale pasvorm je minstens 3 keer terug zal moeten naar waar je de kleren kocht. Alleen zo kunnen zij ervoor zorgen dat er op jullie trouwdag niets meer aan te merken valt op het kleed of pak. Vergeet ook zeker geen rekening te houden met bijpassende schoenen en andere accessoires!

Details

Wanneer je dit reeds allemaal geregeld hebt zit het in grote lijnen al wel goed, maar er is nog.
Hier een opsomming met volgende items:

Trouwringen
De bezegeling van elk huwelijk zijn de ringen die je voor de rest van je leven draagt. Kies daarom verstandig. Kijk verder als de tijdelijke rages zodat je je als 60 plusser niet hoeft te schamen over de ring die je destijds nog zo geweldig vond. Nee, zie het als een symbool van jullie verbintenis en probeer daarom een mooie compromis te vinden tussen wat jij en je partner mooi vinden. Mits het nodige vergelijk en zoekwerk komt het perfecte stel ringen vanzelf tevoorschijn.

Vervoer
Dit is een gedeelte waarvoor de man zich maar al te graag zal inzetten. Een speciale dag dus ook een ideaal excuus om het alledaags vervoer aan de kant te zetten voor een nieuwer of exclusiever model van wagen. Ken je iemand die zijn sportwagen wil uitlenen? Des te beter. Zo niet? Dan kan je je nog altijd gaan richten tot verschillende huurfirma's die voor dit soort gelegenheden wagens ter beschikking stellen.

Fotograaf
Deze persoon zal voor een mooie souvenir zorgen achteraf bekeken en is dus zeker niet te missen op jullie belangrijke dag. Je bent op van de stress of je bent continue in de weer om je gasten aan te spreken waardoor deze dag misschien wel sneller voorbij is dan je zelf hebt beseft. Daarom is het belangrijk dat je een goede fotograaf onder de arm neemt die alle belangrijke gebeurtenissen of grappige momenten van die dag voor jou vastlegt op papier. Altijd leuk om te verwerken tot trouwalbum en dit op jullie oude dag nog eens boven te halen en opnieuw na te genieten van jullie trouwdag.

DJ
Wil je het eerder bescheiden en rustig of mag het wel wat pittiger verlopen naarmate de avond vordert? Bespreek alle mogelijkheden met je Deejay om van jullie avondfeest een onvergetelijke gebeurtenis te maken. Vergeet ook zeker niet een belangrijke gebeurtenis te bespreken van die avond namelijk de openingsdans. Kies een lied dat een betekenis heeft voor jullie. Zo kan je zowel het lied als de openingsdans koesteren aan een mooi moment dat jullie samen deelden.

Decoratie
Wanneer je een trouwlocatie uitkiest heb je op zich niet meer dan een zaal met tafels en stoelen waar jullie feest kan doorgaan. Om het geheel een beetje op te fleuren is het dan ook belangrijk dat je gaat kijken welke zaken je misschien nog kan toevoegen. Hiervoor kan je best met je partner een kleurenthema kiezen. Zo zullen verschillende decoratieve spullen toch nog mooi samen passen omdat ze dezelfde kleur hebben.

Decoratieve materialen die vaak gebruikt worden zijn:
 • theelichtjes
 • kandelaars
 • bloemen
 • tule
 • linten
 • ballonnen
 • ...

Uitnodigingen
Geen uitnodiging is geen gasten. Maak daarom tijdig werk van jullie eigen uitnodigingen. Hiervoor kan je samenwerking met een grafisch ontwerper die deze voor jullie uitwerkt of je besteld ze online via sites die dergelijke diensten aanbieden. Je kan via beide wegen een eigen idee laten uitwerken waarop de mensen die je als gast uitnodigt duidelijk kunnen lezen vanaf wanneer ze welkom zijn. Verstuur ze tijdig zodat de genodigden voldoende tijd hebben om ruimte te laten in hun agenda voor jullie trouwfeest. Uitnodigingen worden meestal zo'n 2 maanden voor het huwelijk verstuurd.

Bedankjes
Het is een super dag geweest, je hebt vele leuke dingen gekregen van de gasten en er is lekker gegeten en gedanst. Op een gegeven moment beginnen de mensen stilaan naar huis te gaan al hoort dit niet met lege handen te zijn. Voorzie daarom een klein geschenk als bedankje voor hun geapprecieerde komst. Dit kan heel uiteenlopend zijn zoals chocolade, thee, bloemen, ... maar ook kleine hebbedingetjes zoals een stoppentrekker of bierflesopener zijn zaken die je zeker kan terugvinden op een trouwfeest als geschenk.

De laatste check-up

Een week voor de effectieve dag kan je best nog is alles overlopen om zeker te zijn dat je niets over het hoofd hebt gezien. Is de fotograaf voldoende ingelicht? Liggen de trouwringen klaar? Heb je je trouwjurk al thuis hangen? Is de kapper al gekozen?
Wanneer je op al deze vragen "ja" kan antwoorden is geen reden tot panikeren. Je kan nu met een gerust gevoel beginnen aftellen naar jullie dag met maar één doel namelijk genieten!
© 2014 - 2024 Nathaliescrayen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost trouwen?Wat kost trouwen?Trouwen: het moet de mooiste dag van je leven worden. Maar wat velen willen weten, is hoeveel een compleet huwelijk nou…
Trouwen in de kerkTrouwen in de kerkNaast het burgerlijk huwelijk, waarna je officieel man en vrouw van elkaar bent, kun je er voor kiezen om in de kerk te…
Trouwen volgens de islam in EgypteTrouwen volgens de islam in EgypteIn het westen kom je een toekomstige partner tegen op je werk, tijdens het uitgaan of op school. Je denkt zelf na of je…

Valentijnsdag. Zelf een valentijnskaart makenValentijnsdag. Zelf een valentijnskaart makenVerliefd, verloofd, getrouwd... Valentijnsdag is de dag waarop je elkaar laat merken dat je van elkaar houdt. Op Valenti…
Nathaliescrayen (6 artikelen)
Laatste update: 04-12-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.