Een verlovingsring uitzoeken

Een verlovingsring uitzoeken Ben je van plan om je partner ten huwelijk te vragen? Een huwelijksaanzoek hoort traditiegetrouw gepaard te gaan met het geven van een verlovingsring. Uiteraard wil je dan wel een ring hebben die bij je geliefde past! Maar hoe zorg je ervoor dat je thuis komt met een verlovingsring waar je partners hart sneller van gaat kloppen?

De betekenis van de verlovingsring

Hoewel sommige mensen de verlovingsring ook als trouwring gebruiken, hoort dit eigenlijk niet. Een verlovingsring draag je alleen voorafgaand aan het huwelijk, dus wanneer je nog niet getrouwd bent maar je wel al plannen in die richting hebt- en deze kenbaar hebt gemaakt door je partner ten huwelijk te vragen. Heeft zij 'ja' gezegd, dan zijn jullie daarna verloofd en mag je haar de verlovingsring aan de vinger schuiven. Deze draagt zij tot de dag dat jullie trouwen. Daarna wordt de ring vervangen door de trouwring.

Een verlovingsring uitzoeken

Welke verlovingsring dé ring voor jou en je partner is, is uiteraard heel persoonlijk. De een houdt van een bescheiden sieraad, de ander heeft het liefst een ring die bezaaid is met joekels van diamanten. Wil je een ring van de laatstgenoemde categorie, hou er dan maar rekening mee dat je flink in de buidel zal moeten tasten! Sowieso zijn verlovingsringen in de regel behoorlijk aan de prijs, maar goed, je kunt het zo gek maken als je wilt. Als je het liever houdt bij een bescheidener budget, zijn er vaak nog mogelijkheden te over. Kijk bijvoorbeeld eens rond bij een (online) juwelier-outlet.

De smaak van je partner

Ken uw partner! Wil je een verlovingsring uitzoeken, snuffel dan eerst eens door het sieradendoosje van je lief. Houdt ze van goud of juist van zilver (wit goud)? Vindt ze een bescheiden diamantje mooi, of liever een groter exemplaar? Als je durft, "leen" dan even een ring uit haar juwelendoosje en neem deze mee naar de juwelier. Je weet dan a) meteen haar maat en b) de juwelier kan je eventueel helpen iets uit te zoeken in diezelfde categorie.

Vind je het allemaal erg moeilijk (of heb je een partner die nogal veeleisend uit de hoek kan komen), neem dan iemand mee die haar ook goed kent. Bijvoorbeeld haar moeder, haar zus of haar beste vriendin. Dit kan je natuurlijk alleen doen als je de persoon in kwestie op de hoogte stelt van het op handen zijnde aanzoek. Vertrouw erop dat diegene die je meeneemt, haar mond kan houden tegenover je partner!

Materiaal van de ring

Verlovingsringen zijn er in verschillende materialen. Het meest bekende materiaal is uiteraard goud. Je kan ringen uitzoeken van:
  • Geel goud;
  • Wit goud;
  • Rood goud;
  • Platina;
  • Titanium;
  • Edelstaal.

Bron: Moerschy, PixabayBron: Moerschy, Pixabay
De meeste gouden trouwringen zijn 18 karaat goud. Hierbij bestaat de ring voor 58,5% uit goud en voor de overige procenten uit andere materialen. In de ring zie je dit terug: binnenin staat 585, het goudpercentage dus. Een ring kan namelijk nooit bestaan uit puur goud, aangezien dit veel te zacht is en al snel zou beschadigen (nog even los van de prijs van een dergelijke ring).
Vind je goud te standaard en heb je wat meer financiële armslag, dan kan je kiezen voor platina. Dit is ook zeker een optie wanneer jouw partner snel allergisch reageert op sieraden. In platina zitten namelijk de minste stoffen die gevoelig zijn voor allergie.

Verlovingsringen voor de smallere beurs én voor de trendy mensen

Zijn jullie jong, hip en trendy? Of gewoon aan de arme kant? Kies dan voor een verlovingsring van edelstaal, oftewel RVS. Ringen die van RVS gemaakt zijn, zijn keihard en zullen dus niet snel beschadigen. Ook heeft de ring een stoerder uitstraling dan een ring van goud.

Is het je allemaal nog niet trendy genoeg? Dan zijn er nog genoeg andere materialen waarvan je een verlovingsring kunt laten maken. Je kan het tegenwoordig zo gek niet verzinnen, of het is te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Palladium;
  • Zirkonium;
  • Edelstaal in combinatie met keramiek;
  • Wolfraam;
  • Titanium.

Hou er wel rekening mee dat hoe buitenissiger je het zoekt, hoe smaakgevoeliger de ring wordt. Je loopt het risico de plank nét mis te slaan en je partner te "verrassen" met een verlovingsring die niet geheel aansluit bij haar wensen. Tip: koop een redelijk 'neutrale' verlovingsring, iets buitenissers kan je altijd nog gebruiken voor je trouwringen. Die zoeken jullie tenslotte sámen uit.

Mag je ook samen een verlovingsring uitzoeken?

Volgens de traditie draagt alleen de vrouw een verlovingsring en hoort de man deze uitgezocht te hebben (want hij geeft hem aan haar nadat zij 'ja' heeft gezegd op zijn huwelijksaanzoek). Kies je ervoor om liever samen de verlovingsringen uit te zoeken, dan staat er natuurlijk geen verlovingsringpolitie op je te wachten. Tradities zijn alleen maar richtlijnen, het is belangrijker om je verloving en je huwelijk te arrangeren op de manier waarbij jullie je het meest prettig voelen.
© 2014 - 2024 Stippels, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verschil tussen verlovingsringen en trouwringenHet verschil tussen verlovingsringen en trouwringenLeer hier alles over het verschil tussen een trouwring en een verlovingsring. Hier kun je vinden aan welke hand en vinge…
Verlovingsring, toen en nuVerlovingsring, toen en nuHet moment waarop een man geknield om de hand van zijn geliefde vraagt, is voor veel vrouwen het moment van hun dromen.…
Trouwringen, de symbolische betekenisTrouwringen, de symbolische betekenisEen huwelijk zonder trouwring is tegenwoordig vrijwel ondenkbaar. Slechts in weinige gevallen wordt een (kerkelijk) huwe…
Hoe vind je de beste trouwringen en verlovingsringen?Hoe vind je de beste trouwringen en verlovingsringen?Het huwelijksaanzoek is een van de belangrijkste momenten in het leven van beide personen. De ring is daarbij van uiters…

Een minnaar: een bron van lust...of ergernis?Een minnaar: een bron van lust...of ergernis?Er zijn uiteenlopende redenen waarom een getrouwde vrouw ervoor kiest een minnaar te nemen. Geen lichamelijke intimiteit…
Als je ex hertrouwtOok al ben je al langere tijd uit elkaar, en ben je misschien zelf opnieuw getrouwd inmiddels, kan het een raar idee zij…
Bronnen en referenties
  • http://www.theperfectwedding.nl/artikelen/227/alles-trouwringen
  • http://www.leerwiki.nl/Het_kopen_van_een_verlovingsring
  • Afbeelding bron 1: Moerschy, Pixabay
Stippels (68 artikelen)
Gepubliceerd: 08-03-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.