Samenwonen, geregistreerd partnerschap of trouwen

Als je hebt besloten om samen verder te gaan met je geliefde, is het belangrijk om afspraken te maken met elkaar en deze al dan niet op papier te (laten zetten). In veel gevallen komt een notaris daarbij om de hoek kijken. Het is van belang om af te spreken welke bezittingen en schulden gezamenlijk eigendom worden en welke niet. Verder is het van belang om af te spreken wat er gebeurt als een van de twee komt te overlijden.

Samenwonen

Bezittingen en schulden blijven gescheiden bij samenwonen. Onderling heb je geen rechten en plichten. Het is mogelijk om onderling afspraken te maken over bijvoorbeeld het betalen van gezamenlijke boodschappen en deze zelf op papier te zetten. Maar dit zal in veel gevallen niet als bewijs worden gezien dat je ook daadwerkelijk samenwoont. Wil je de afspraken officieel vastleggen, kun je een samenlevingsovereenkomst of samenlevingscontract op laten stellen. Dit zijn schriftelijke afspraken die gemaakt worden tussen samenwonenden die niet getrouwd zijn of geregistreerde partners zijn. Hiermee heb je een bewijs dat je partners van elkaar bent. In een samenlevingsovereenkomst kun je afspraken vastleggen over:
  • Wat ieder financieel bijdraagt aan het huishoudboekje
  • Wat er gebeurt als je uit elkaar gaat
  • Wat er gebeurt als een van jullie komt te overlijden
  • Voor fiscaal partnerschap en de pensioenfondsen wordt verwacht dat je zorgplicht naar elkaar belooft

Trouwen

Bij een huwelijk is wettelijk geregeld dat bezittingen en schulden van jullie beiden is. Komt een van jullie te overlijden, dan is de helft van de bezittingen en schulden voor de ander en de overige helft voor de familie van de persoon die komt te overlijden. Je kunt huwelijkse voorwaarden vast laten leggen om bepaalde schulden en eigendommen buiten deze regeling te laten vallen. De huwelijkse voorwaarden worden altijd door een notaris vastgelegd. De huwelijkse voorwaarden worden gedeponeerd in het huwelijksgoederenregister bij de rechtbank. Het origineel wordt door de notaris bewaard.

In de huwelijkse voorwaarden kunnen afspraken worden vastgelegd over:
  • Wat er gebeurt als je uit elkaar gaat
  • Wat er gebeurt als een van jullie komt te overlijden
  • Aparte inkomsten (bijvoorbeeld bij een eigen bedrijf)

Geregistreerd partnerschap

Bij een geregistreerd partnerschap is wettelijk geregeld dat bezittingen en schulden van jullie beiden is. Komt een van jullie te overlijden, dan is de helft van de bezittingen en schulden voor de ander en de overige helft voor de familie van de persoon die komt te overlijden. Je kunt partnerschapsvoorwaarden vast laten leggen om bepaalde schulden en eigendommen buiten deze regeling te laten vallen. De partnerschapsvoorwaarden worden altijd door een notaris vastgelegd.

Wanneer wijzigingen plaats kunnen vinden

Bij belangrijke gebeurtenissen in het leven kunnen wijzigingen in een van bovenstaande overeenkomsten plaatsvinden. Het is daarom van belang om de overeenkomst regelmatig met de notaris te bespreken op deze wijzigingen.
  • Zoals bij het krijgen van kinderen
  • Wanneer kinderen het huis uit gaan
  • Bij het overlijden van iemand
  • Bij het verliezen van een baan of veranderen van werk
  • Wanneer een van de partners voor zichzelf begint
© 2013 - 2024 Evertse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Samenlevingscontract & geregistreerd partnerschapSamenlevingscontract & geregistreerd partnerschapSamenwonen zonder dat men iets geregeld heeft, is vanaf 2010 fiscaal erg onvoordelig. Het kan duizenden euro's per jaar…
Geregistreerd partnerschapJe kunt ervoor kiezen om de relatie met je partner vast te laten leggen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit k…
Kind erkennen: ook voor lesbische stellenKind erkennen: ook voor lesbische stellenVoor veel mensen is het belangrijk dat hun kind erkend wordt door beide ouders. Tot 1 april 2014 kon dat niet bij een le…
Welke samenlevingsvormen zijn er?Welke samenlevingsvormen zijn er?Er zijn veel verschillende samenlevingsvormen met verschillende eigenschappen. De keuze voor een samenlevingsvorm, kan f…

Bruiloft plannenHet plannen van een bruiloft kan beangstigend zijn. Het is de dag grootste dag van je leven en je wilt dan ook niets lie…
SAT-relatie: apart slapen en een gelukkige relatieSAT-relatie: apart slapen en een gelukkige relatieVele stellen liggen ‘s nachts wakker omdat ze last van elkaar hebben. Dat kan komen door een snurkende partner of een pa…
Bronnen en referenties
  • http://www.notaris.nl
Evertse (47 artikelen)
Gepubliceerd: 23-07-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.