Samenwonen, geregistreerd partnerschap of trouwen
Als je hebt besloten om samen verder te gaan met je geliefde, is het belangrijk om afspraken te maken met elkaar en deze al dan niet op papier te (laten zetten). In veel gevallen komt een notaris daarbij om de hoek kijken. Het is van belang om af te spreken welke bezittingen en schulden gezamenlijk eigendom worden en welke niet. Verder is het van belang om af te spreken wat er gebeurt als een van de twee komt te overlijden.
Samenwonen
Bezittingen en schulden blijven gescheiden bij samenwonen. Onderling heb je geen rechten en plichten. Het is mogelijk om onderling afspraken te maken over bijvoorbeeld het betalen van gezamenlijke boodschappen en deze zelf op papier te zetten. Maar dit zal in veel gevallen niet als bewijs worden gezien dat je ook daadwerkelijk samenwoont. Wil je de afspraken officieel vastleggen, kun je een samenlevingsovereenkomst of samenlevingscontract op laten stellen. Dit zijn schriftelijke afspraken die gemaakt worden tussen samenwonenden die niet getrouwd zijn of geregistreerde partners zijn. Hiermee heb je een bewijs dat je partners van elkaar bent. In een samenlevingsovereenkomst kun je afspraken vastleggen over:
- Wat ieder financieel bijdraagt aan het huishoudboekje
- Wat er gebeurt als je uit elkaar gaat
- Wat er gebeurt als een van jullie komt te overlijden
- Voor fiscaal partnerschap en de pensioenfondsen wordt verwacht dat je zorgplicht naar elkaar belooft
Trouwen
Bij een huwelijk is wettelijk geregeld dat bezittingen en schulden van jullie beiden is. Komt een van jullie te overlijden, dan is de helft van de bezittingen en schulden voor de ander en de overige helft voor de familie van de persoon die komt te overlijden. Je kunt huwelijkse voorwaarden vast laten leggen om bepaalde schulden en eigendommen buiten deze regeling te laten vallen. De huwelijkse voorwaarden worden altijd door een notaris vastgelegd. De huwelijkse voorwaarden worden gedeponeerd in het huwelijksgoederenregister bij de rechtbank. Het origineel wordt door de notaris bewaard.
In de huwelijkse voorwaarden kunnen afspraken worden vastgelegd over:
- Wat er gebeurt als je uit elkaar gaat
- Wat er gebeurt als een van jullie komt te overlijden
- Aparte inkomsten (bijvoorbeeld bij een eigen bedrijf)
Geregistreerd partnerschap
Bij een geregistreerd partnerschap is wettelijk geregeld dat bezittingen en schulden van jullie beiden is. Komt een van jullie te overlijden, dan is de helft van de bezittingen en schulden voor de ander en de overige helft voor de familie van de persoon die komt te overlijden. Je kunt partnerschapsvoorwaarden vast laten leggen om bepaalde schulden en eigendommen buiten deze regeling te laten vallen. De partnerschapsvoorwaarden worden altijd door een notaris vastgelegd.
Wanneer wijzigingen plaats kunnen vinden
Bij belangrijke gebeurtenissen in het leven kunnen wijzigingen in een van bovenstaande overeenkomsten plaatsvinden. Het is daarom van belang om de overeenkomst regelmatig met de notaris te bespreken op deze wijzigingen.
- Zoals bij het krijgen van kinderen
- Wanneer kinderen het huis uit gaan
- Bij het overlijden van iemand
- Bij het verliezen van een baan of veranderen van werk
- Wanneer een van de partners voor zichzelf begint