Welke samenlevingsvormen zijn er?
Er zijn veel verschillende samenlevingsvormen met verschillende eigenschappen. De keuze voor een samenlevingsvorm, kan fiscale en financiële gevolgen hebben waar u rekening mee moet houden.
Bij het kiezen voor een bepaalde samenlevingsvorm, moet u ook rekening houden met de gevolgen die hieruit voortvloeien. Iemand die gaat trouwen in gemeenschap van goederen, moet zich wel beseffen dat vanaf de huwelijksdatum er sprake is van een gezamenlijk vermogen, en niet meer van een gescheiden vermogen. Op het moment dat het huwelijk wordt verbroken, zullen de bezittingen verdeeld moeten worden. Ieder heeft recht op de helft van de bezittingen en de schulden.
Samenlevingsvorm: het huwelijk in gemeenschap van goederen
Indien het huwelijk is gesloten zonder dat er bepalingen zijn vastgelegd bij de notaris, is er sprake van een huwelijk in gemeenschap van goederen. Ongeacht de omvang van het individuele vermogen van de huwelijkspartners, wordt de bezittingen en het vermogen één gemeenschappelijk bezit.
Samenlevingsvorm: het huwelijk op huwelijkse voorwaarden
In het geval van huwelijkse voorwaarden, hebben de partners uitzonderingen vastgelegd ten opzichte van het gemeenschap van goederen. Bij huwelijkse voorwaarden kan er worden vastgelegd dat het vermogen geen gezamenlijk bezit wordt door het huwelijk. Hierin kan bijvoorbeeld ook worden vastgelegd hoe de verdeling is van de kosten van de huishouding.
Samenlevingsvorm: geregistreerd partnerschap
Een geregistreerd partnerschap is vergelijkbaar met het huwelijk. Er kunnen aanvullende voorwaarden worden vastgelegd voordat het partnerschap wordt afgesloten. De rechten en plichten die uit deze samenlevingsvorm voort komen, zijn ook vergelijkbaar met het huwelijk. Een belangrijk verschil is dat kinderen die geboren worden gedurende het partnerschap nog door de vader erkend moeten worden als zijn kinderen.
Samenlevingsvorm: samenwonen met samenlevingscontract
Samenwonende partners kunnen bij de notaris laten vastleggen dat ze samenlevende partners zijn. Hierin kan bijvoorbeeld ook worden vastgelegd hoe de kosten van de huishouding verdeeld gaan worden. In principe houden de partners ieder eigen vermogen en bezittingen. Het samenlevingscontract is belangrijk om te regelen. Hierin kunnen namelijk bepalingen worden opgenomen die belangrijk zijn bij het verbreken van de samenleving en bij het overlijden van één van de partners.
Samenlevingsvorm: samenwonen zonder samenlevingscontract
Bij deze samenlevingsvorm zijn de partners in principe niet aan elkaar gebonden. Bij overlijden van één van de partners, is de partner geen erfgenaam van de overledene. Dat zou betekenen dat de partner van de overledene geen recht heeft op de bezittingen van de overledene, met alle gevolgen van dien. De pensioenuitvoerder stelt vaak ook als verplichting dat de samenleving is vastgelegd in een samenlevingscontract.
Gezamenlijke bezittingen en gezamenlijke schulden
In het geval partners een samenlevingsvorm hebben met een gezamenlijk vermogen, zijn de schulden van de ene partner ook de schulden van de andere partner. Dit geldt ook in het geval de ene partner deze schulden heeft gemaakt zonder dat de partner hiervan op de hoogte was. Bij samenlevingsvormen zonder een gezamenlijk vermogen, blijft de schulden ook bij de partner die het afgesloten heeft. Indien beide personen getekend hebben voor een lening, zijn ze ook beide verantwoordelijk voor de terugbetaling. De schuldeiser kan beide personen aanspreken voor de terugbetaling.