Uit de kast gekomen: weetjes en feiten over homoseksualiteit

Uit de kast gekomen: weetjes en feiten over homoseksualiteit Je bent homo, lesbisch of biseksueel. Voor de een is het op zijn of haar dertiende levensjaar al duidelijk, voor de ander duurt het wellicht wat langer. Ook zal het voor de ene persoon moeilijker zijn dan voor de ander om uit de kast te komen. Gelukkig is het voor de meeste LHBT’ers (homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders) in Nederland tegenwoordig niet zo moeilijk meer om uit de kast te komen. Natuurlijk hoor je nog steeds verhalen over bijvoorbeeld gezinnen waar homo’s niet zo gemakkelijk voor hun geaardheid uit kunnen komen, maar Nederland staat ver voorop wat betreft de acceptatie van homo’s. Wettelijk gezien is Nederland een zeer “homolievend” land. Enfin, je bent uit de kast gekomen, je familie en vrienden vinden het allemaal leuk en prima. En dan? In dit artikel volgen wat weetjes en feitjes.

Homorechten in Nederland

Sinds het einde van de 19e eeuw vindt er een homo-emancipatie golf plaats in Nederland. In de jaren ’60 ging het bij de homo-emancipatie om het verkrijgen van gelijke rechten. Twee belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van de homo-emancipatie in Nederland waren:
  • het in 1933 tot stand komen van de Algemene Wet Gelijke Behandeling. Daardoor werd discriminatie van homoseksuelen strafbaar. Dit geldt bijvoorbeeld bij sollicitaties en toelating tot verenigingen.
  • het in 2001 openstellen van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Nederland was het eerste land waar het homohuwelijk mogelijk werd. In Nederland geldt geen specifiek homohuwelijk, maar het huwelijk wat geldt voor zowel hetero’s als homo’s. Ook kunnen echtparen van het gelijke geslacht sinds 2001 kinderen adopteren.

Vandaag de dag is homo-emancipatie nog steeds een belangrijk onderwerp in de politiek. LHBT’ers hebben nog steeds niet dezelfde rechten als heteroseksuelen. De overheid probeert deze kloof weg te werken. Een paar voorbeelden van recente veranderingen:
  • De positie van lesbische ouders wordt sterk verbeterd. Met het wetsvoorstel Lesbisch ouderschap krijgen kinderen die opgegroeid zijn bij een paar van het gelijke geslacht dezelfde rechten als kinderen die opgegroeid zijn van heteroseksuele ouders.
  • Geweld tegen homoseksuelen en transgenders wordt harder bestraft. Het Openbaar Ministerie eist sinds 1 juni 2011 dubbele straffen bij geweldsincidenten als gevolg van discriminatie.
  • Het kabinet wil een einde maken aan ‘weigerambtenaren’ (mensen die geen homohuwelijken willen voltrekken) en het weigeren van homoseksuele leraren en leerlingen.

Daten

Voor homoseksuelen is het net wat lastiger om “de ware” tegen te komen. Onze geaardheid staat immers niet op onze voorhoofden geschreven en helaas beschikt het menselijk brein niet over een zogeheten gaydar (radar om homo’s te herkennen). Toch zijn er vele wegen die naar die ene leuke man of vrouw kunnen leiden. Hieronder volgt een kort overzicht:

Gaybar

Allereerst kun je naar een gaybar gaan, net zoals hetero’s naar de kroeg gaat om mensen te ontmoeten. Een drankje om jezelf wat losser te voelen en hup, op de versiertour. De kans is echter wel redelijk groot dat er een bepaald type mensen in de gaybar te vinden is. Dit hangt natuurlijk van de bar en stad af. Daarnaast kan het idee om naar een bar te gaan met alleen maar homoseksuelen je ook afschrikken. Mocht je geen zin hebben in een gaybar, dan zijn er gelukkig nog andere manieren om de liefde te vinden.

Expreszo.nl, Jongenout.nl:
Expreszo en Jong & Out zijn twee websites waar jongeren met elkaar in contact kunnen komen. Expreszo is een website voor lesbische, homo- en biseksuele jongeren in de leeftijdscategorie van 15 tot 30 jaar in Nederland en België. Op Expreszo staan allerlei feitjes en weetjes met betrekking tot geaardheid, maar is het ook mogelijk om in contact te komen met andere lesbische, homo- en biseksuele jongeren. Er is een forum te vinden en een datingpagina, waar je op berichten van andere jongeren kunt reageren en door middel van email (eerst anoniem indien gewenst) met elkaar in contact kunt komen. Daarnaast is Expreszo een belangenvereniging en biedt het een tijdschrift met hedendaagse onderwerpen die te maken hebben met geaardheid. Bovendien organiseert Expreszo Pann-feesten in Nederland, waar lesbische, homo- en biseksuele jongeren met elkaar kunnen feesten. Ook hetero’s zijn hier van harte welkom. Jong & Out is opgericht door en voor lesbische, homo- en biseksuele jongeren. Het is een community voor jongeren tot en met achttien jaar, waar jongeren makkelijk met elkaar in contact kunnen komen. Ook organiseert Jong & Out meetings voor jongeren zodat zij elkaar op een veilige manier kunnen ontmoeten. Bovendien verzorgt Jong & Out informatie voor ouders en scholen.

Gay.nl

Gay.nl is een website voor lesbische, homo- en biseksuele mensen van alle leeftijdscategorieën. Door een foto te uploaden en een kleine beschrijving van jezelf te geven, kun je daten met andere HLBT’s. Gay.nl bevat onder andere columns en een discussieforum, maar is voornamelijk een mogelijkheid om te chatten. Het grootste deel van de leden bestaat uit homoseksuele mannen en jongeren vanaf 16 jaar.

Studentenvereniging

Tot slot kun je ook de liefde van je leven ontmoeten via een studentenvereniging. Er zijn er veel te vinden in Nederland: onder andere in Amsterdam (ASV Gay), Utrecht (U.H.S.V. Anteros) en Leiden (Leidsche Ganymedes Borrel).

Wist je dat...

  • homoseksualiteit op 17 mei 1990 officieel van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten is gehaald en dat 17 mei daarom de internationale dag tegen homofobie is?
  • de gay pride parade ontstaan is in 1977 als een demonstratie?
  • Ellen DeGeneres de eerste vrouw in Hollywood was die tijdens haar carrière openlijk voor haar homoseksualiteit uitkwam?
  • homoseksualiteit in het Oude Rome heel normaal was en Nero waarschijnlijk de eerste keizer van Rome was die een man huwde?
© 2013 - 2025 Maaikes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jongeren en hun seksuele geaardheidJongeren en hun seksuele geaardheidDe seksuele geaardheid (of seksuele gerichtheid) is de aard van een persoon met betrekking tot liefde, verliefdheid en s…
Homo-, hetero- en biseksualiteitIn tegenstelling tot vele dieren, vallen de meeste mensen op de wereld op mensen van het andere geslacht, maar er zijn o…
Hoe weet je of je lesbisch bent? Ben ik lesbisch of niet?Wanneer je je als vrouw aangetrokken voelt tot andere meisjes of vrouwen, kan het zijn dat je lesbisch bent. Maar missch…
Hoe weet je of je homoseksueel bent? Ben ik homo of niet?Er bestaat geen wetenschappelijke test om te bepalen of je heteroseksueel of homoseksueel bent. De enige manier om erach…

Homoseksualiteit – acceptatie in Nederland en EuropaHomoseksualiteit – acceptatie in Nederland en EuropaIn veel landen is homoseksualiteit gewoon en allang geen taboe meer, al zijn de verschillen in acceptatie in de verschil…
Na een gebroken relatie is het moeilijk opnieuw te beginnenNa een gebroken relatie is het moeilijk opnieuw te beginnenEen gebroken relatie heeft directe gevolgen voor de betrokkenen. Vooral voor degene die door de ander verlaten wordt. De…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid, www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/homo-emancipatie/gelijke-rechten-homoseksuelen-en-transgenders, bezocht op 12-05-2013
  • Wikipedia, www.wikipedia.org/homo-emancipatie, bezocht op 12-05-2013
Maaikes (5 artikelen)
Gepubliceerd: 13-05-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.