Wat maakt de man of vrouw aantrekkelijk?

Wat maakt de man of vrouw aantrekkelijk? Brede schouders, een mannelijke zweetlucht, een grotere penis? Grote ogen, gladde huid, jong, volle borsten? Wat zijn de kenmerken die ons aantrekken in een man of vrouw? Het gaat om innerlijke schoonheid. En toch kunnen we afknappen op iemands uiterlijk. Het fysieke uiterlijk kan niet worden genegeerd.

Effecten van het uiterlijk zijn te vinden in allerlei gebieden, zoals in een vriendschap, een romantische relatie, maar ook tijdens sollicitatiegesprekken. Het "halo effect" zorgt ervoor dat aantrekkelijke mensen ook andere positieve eigenschappen toegeschreven krijgen en daardoor meer kans op een baan krijgen.

Wat trekt ons nou zo aan in een ander?

Algemene kenmerken

Ten eerste bestaan er kenmerken die zowel de man als de vrouw aantrekkelijk maken. Dit gaat met name om symmetrie. We hebben een voorkeur voor een symmetrisch gezicht en een symmetrisch lichaam. Dit zou namelijk wijzen op de afwezigheid van fouten. Iemand met een asymmetrisch gezicht of lichaam zou namelijk ziek(elijk) kunnen zijn of een verwonding kunnen hebben. Volgens evolutionaire psychologen zou dit wijzen op een minder succesvolle partner en dit zou kunnen resulteren in een slechtere voortplanting.

Andere factoren zijn jeugdigheid, helderheid van de huid en een gladde huid. Ook zijn heldere ogen en haar belangrijk.

Mannelijke aantrekking

Mannen met een smalle taille en bredere schouders (een V-vorm lichaam) krijgen de voorkeur van vrouwen. Ook gaan zij veelal voor langere mannen en meer mannelijke trekken. De mannelijkheid is vooral van belang wanneer de vrouw vruchtbaar is.

Mannelijkheid
  • Breed voorhoofd
  • Relatief lager onderste gedeelte van het gezicht
  • Brede kaak
  • Hoge jukbeenderen

Spieren

Een gespierd lichaam wordt vaak beoordeeld als een ideaalbeeld, met grote gespierde armen (met name de biceps) en een gespierde borst. Dit zou kunnen wijzen op meer bescherming en veiligheid.

Genitaliën

Een langere en dikkere penis wordt beschouwd als meer aantrekkelijk, blijkt uit onderzoek in China, Engeland, de VS, Frankrijk, Spanje, Italië, Nieuw Zeeland en Zweden.

Lengte

Lengte zou geassocieerd zijn met voeding en rijkdom, dus iemand die groter is zou beter gevoed en rijker zijn. Dit is in de evolutie natuurlijk belangrijk voor vrouwen, omdat een welgestelde man beter voor haar en haar kinderen zou kunnen zorgen. De voorkeur is dus voor langere mannen.

Leeftijd en jeugdigheid

Tegenwoordig worden wat ouder uitziende mannen als meer aantrekkelijk gezien, omdat de voorkeur uitgaat naar lichaamshaar. De afwezigheid van lichaamshaar wordt vaak geassocieerd met jonge jongens, die nog zich nog niet voldoende hebben ontwikkeld. In de Romeinse tijd werden jonge jongens juist erg aantrekkelijk gevonden.

Lichaamsgeur

Mannen met een aantrekkelijk gezicht werden beoordeeld als het hebben van een betere lichaamsgeur. Dit werd dubbelblind getest, waarbij zowel de onderzoekers als de vrouwen niet wisten welke geur bij welke man hoorde. Naast aantrekkelijkheid van het gezicht was ook de symmetrie van het gezicht belangrijk.

Aantrekkelijk gezicht
  • Mannelijk gezicht (zie hierboven)

Vrouwelijke aantrekking

Mannen hebben vooral een voorkeur voor jongere en mooiere vrouwen met symmetrie van het lichaam. Tegenwoordig is steeds meer aandacht voor het uiterlijk van de vrouw, en volgens evolutionaire psychologen is veel van deze aantrekking terug te voeren op vruchtbaarheidspotentie.

Gezichtskenmerken

Erg belangrijk is de proportie van het gezicht. Symmetrie heeft de voorkeur, en ook volle lippen, een hoger voorhoofd, een smalle kin en neus, een smalle kaak en hoge jukbeenderen. Daarnaast zijn belangrijk: een gladde huid en grote, heldere ogen.
Mannen met blauwe ogen schijnen een voorkeur te hebben voor vrouwen met eenzelfde kleur ogen. Dit gold niet voor mannen met bruine ogen.

Jeugdigheid

Jeugdigheid heeft een belangrijke relatie met reproductie. Een vrouw op leeftijd kan namelijk geen kinderen meer krijgen en dit is gezien de evolutie niet voordelig. De voorkeur gaat dus uit naar jongere vrouwen, omdat zij met veel minder problemen en complicaties kinderen kunnen krijgen.

Borsten en billen

Veel mannen kijken graag naar de borsten en billen van vrouwen en er wordt dan ook wel eens een onderscheid gemaakt tussen de "borstenman" en de "billenman". Er is echter een grote variatie in de voorkeur voor de grootte van de borsten. Grotere borsten zouden echter wijzen op een hoger niveau van estradiol en progestrone, welke hormonen zijn die belangrijk zijn voor de vruchtbaarheid. Symmetrie is ook erg belangrijk.
Volle billen wijzen mogelijk op de kans op anale geslachtsgemeenschap en zou daardoor meer aantrekkingskracht hebben. Een goed geproportioneerd lichaam is belangrijk, waarbij de meeste vetopslag zou moeten zijn rond de middel, dus bij billen en dijen.

Lichaamsverhouding (BMI) en verhouding van heup-taille

Vroeger bestond nog een voorkeur voor wat vollere vrouwen, maar tegenwoordig moeten vrouwen steeds dunner zijn, hoewel er ook een tegenreactie begint te ontstaan. Toch blijkt dat 81% van de culturen een voorkeur heeft voor een ietwat molligere of vollere vrouw.
De waist-hip ratio zou rond de 0,7 en 0,9 moeten zijn. Dit verschilt enigszins per cultuur (bijvoorbeeld 0,6 in China, 0,8 of 0,9 in Zuid-Amerika en Africa), maar 0,7-0,9 kan over verschillende culturen worden gevonden.

Lengte

Zoals de vrouw gaat voor een langere man, gaat de man voor een kleinere vrouw. Vrouwen moeten bij voorkeur slechts 0,7 tot 1,7 standaarddeviaties afwijken van de gemiddelde lengte in de bevolking.
© 2012 - 2024 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Delen we dezelfde mening van wat fysiek aantrekkelijk is?Is de beoordeling van fysieke aantrekkelijkheid een aspect wat per persoon verschilt of delen we allemaal dezelfde menin…
Wat maakt een man knap? Aantrekkelijkheid bij mannenWat maakt een man knap? Aantrekkelijkheid bij mannenMannen zijn niet weg te denken uit onze wereld. Ongeveer de helft van de wereldbevolking bestaat uit mannen, de andere h…
Hoe weet ik of een vrouw mij leuk vindt?Hoe weet ik of een vrouw mij leuk vindt?Leer de lichaamstaal van een vrouw beter begrijpen. Vang de signalen op en weet direct of ze interesse in je heeft en je…
Schoonheden, ijdeltuiten, aantrekkelijk en afstotende mensenSchoonheden, ijdeltuiten, aantrekkelijk en afstotende mensenMensen, er zijn knappe mensen, mooie mensen, echte klassieke schoonheden, ware ijdeltuiten, zeer aantrekkelijke mensen e…

Hoe weet je of een meisje je leuk vindt?Ben je niet zeker wat die blikken, die lach of de tekenen die een meisje jouw geeft betekenen? Hoop je misschien dat ze…
De bruid: Trouwjurk, bruidskapsel en bruidsboeketDe bruid: Trouwjurk, bruidskapsel en bruidsboeketOp een bruiloft is de bruid het middelpunt, alle ogen zijn op haar gericht. Het is daarom belangrijk om er goed uit te z…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_attractiveness
Moneyq89 (152 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.