Gelukkig worden doe je zo

Gelukkig worden doe je zo Gelukkig worden is een streven van veel mensen, niet makkelijk. Het vergt veel zelfdiscipline om je denkpatroon te doorbreken en gelukkiger te gaan leven. Lees verder om te weten hoe jij gelukkiger kunt worden.

De kleine dingen des levens

Er zijn een groot aantal redenen waarom een mens ongelukkig zou kunnen zijn. Maar het is ook eens goed om te beseffen wat je wel allemaal hebt. In vergelijking met Derde wereld landen hebben wij het hier in Nederland zo slecht nog niet. Maak eens een lijst voor jezelf waar je allemaal tevreden over bent in je leven. Denk hierbij aan je leefomgeving, vrienden en familie, je baan maar ook de dingen die je voor andere mensen hebt gedaan. Je zult uitvinden dat je over best veel dingen tevreden bent, koester deze momenten en probeer je lijst elke dag of week aan te vullen.

"No one is in control of your happiness but you; therefore, you have the power to change anything about yourself or your life that you want to change."
- Barbara de Angelis

Stap uit je dagelijks patroon

Ontzettend moeilijk is het om slechte gewoontes te veranderen en variatie te brengen in de gewoontes die je al hebt. Wanneer je ergens niet gelukkig over bent heb je het zelf in de hand om dit te veranderen. Stap uit de bubbel waarin je jezelf lekker voelt en ga iets doen waarvan je denkt dat het je gelukkiger maakt. Een dagje opstap, een keer lekker gaan sporten wanneer je moe bent, misschien zelfs een nieuwe baan zoeken. Je kunt niemand verantwoordelijk houden voor je eigen geluk. De enige die dit kan veranderen ben jijzelf. Uit je patroon stappen is zeker niet gemakkelijk, het vergt een enorm veel zelfdiscipline om je gewoontes en je gedachtes te veranderen.

"To thine own self be true and it must follow, as the night the day, thou canst not then be false to any man.”
-Shakespeare – Hamlet


Het effect van eerlijkheid, positief denken en aderen helpen

“I am always truthful, positive and helping others”

Een spreuk uit het boek How To Be Happy And Have Fun Changing The World door Michael Anthony. Het idee achter deze spreuk is dat door eerlijkheid, positief denken en anderen helpen, je jezelf en de wereld om je heen kunt verbeteren. Het gezegde eerlijkheid duurt het langst is een spreuk waar veel mensen volledig achterstaan. Behalve voor andere mensen is het voor jezelf een hele opluchting te weten dat je nooit ergens over liegt en dat je eerlijk bent tegenover de mensen waar je van houdt. Door respect en eerlijkheid te tonen naar andere mensen, zullen andere mensen hetzelfde ook naar jou uitstralen. Door eerlijk te zijn kun je dus gelukkiger leven.

Wanneer je bewust bezig bent met positief denken zul je uiteindelijk automatisch zo gaan handelen. Probeer het goede in situaties te zien. Natuurlijk is het gemakkelijker om eerlijk te zijn dan altijd positief te denken maar het is absoluut een mooi streven. Negatieve emoties hebben een groot effect op hoe gelukkig jij jezelf voelt.

Andere mensen helpen kan ook een groot positief effect hebben op jezelf. Een compliment, reactie, cadeautje geven kan al een positief effect hebben op andere mensen. Leuk is het dan om te zien hoe anderen reageren en uiteindelijk ook weer andere mensen waaronder jezelf gaan helpen.

Werk

Een belangrijk element in je leven is je werk. Je brengt hier het grootste deel van de dag door. Je snapt dat het daarom belangrijk is om een baan te hebben waar je plezier in hebt. Neem dit ook als streven, werk niet omdat je er veel geld mee verdient of omdat het de enige manier is om geld binnen te krijgen. Je moet werken omdat je het leuk vindt. Blijf jezelf uitdagen in je huidige baan door nieuwe dingen te ontdekken of doen. Wanneer je niet gelukkig bent in je baan is het absoluut tijd om een nieuwe te zoeken. Probeer van je hobby, je beroep te maken of volg eens een cursus in iets waarvan je het heel leuk vindt, maar nog niet kunt of beheerst.

“Choose a job you love and you will never
have to work a day in your life.”
-Confucius

Zorg voor jezelf

Je moet ten alle tijden goed voor jezelf blijven zorgen. Goed eten, bewegen en slapen, de primaire behoeftes in het leven. Door goed voor jezelf te zorgen is je lijf gelukkig en hierdoor kun je zelf ook gelukkig worden. Iemand die slecht voor zichzelf zorgt zal nooit in die mate gelukkig kunnen worden dan iemand die wel goed voor zichzelf zorgt.
© 2011 - 2024 Petteflet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat wil ik? Ken jezelf!Wat wil ik? Ken jezelf!Wat wil ik? Hoe word ik gelukkig? Hoe kan ik leven met passie? Welke persoonlijke ontwikkeling moet ik doormaken om gelu…
Maakt geld de mens gelukkig?Maakt geld de mens gelukkig?Je kunt er niet omheen, geld is belangrijk in het leven. Waar sommige mensen aangeven wel degelijk gelukkig(er) te worde…
Dertigersdilemma: keuzestress van de dertigerDertigersdilemma: keuzestress van de dertigerOvervloed aan keuzes, maar niet weten welke keus goed voor je is. Rennend door het leven, om maar niets te hoeven missen…

Een open relatieEen open relatieSteeds meer en meer koppels beseffen dat ze 'anders' zijn dan anderen. Ze willen zich niet aan één partner binden en hun…
Gelukkig leven in een wereld vol verdriet, dood en pijnmijn kijk opGelukkig leven in een wereld vol verdriet, dood en pijnVeel medemensen op deze aardbol gaan rechtstreeks gebukt onder honger, oorlog, misdaad, ziekte, natuurrampen enz. Ondank…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • How To Be Happy And Have Fun Changing The World, Michael Anthony
  • http://www.wisdomquotes.com
Petteflet (51 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.