mijn kijk op

Geen geloof in Bijbel en toch geen atheïst is ook logisch

Geen geloof in Bijbel en toch geen atheïst is ook logisch Niet geloven in Bijbel, Tora of Koran, en evengoed geen atheïst zijn is voor menigeen een logische keuze. Het betekent dat je wel gelooft in een scheppende kracht en een hogere intelligentie, maar dan zonder een door mensen verzonnen religie aan te hangen. Je gezond verstand zegt je dat de ontkenning van een allesbepalende supermacht eigenlijk een even groot bijgeloof is als welke religie of godsdienst dan ook. Tenzij je niet gelooft in oorzaak en gevolg, en dus de som 1+1 volgens jou niet altijd 2 is.

Waartoe zijn wij hier op Aarde

Het zoeken naar oorzaak en doel van ons bestaan lijkt wel een basisbehoefte van de mens. Na het vervullen van behoeften als eten, drinken, veiligheid en seks komt de behoefte aan antwoord op deze vraag al snel aan bod. Miljarden gelovigen en zogenaamde ongelovigen houden zich regelmatig met de vraag en het mysterie van ons bestaan bezig.

“Waartoe zijn wij hier op aarde” wordt o.a. door de R.K kerk beantwoord met: “om God te dienen en in het hiernamaals te komen”. Vandaag de dag voor weinigen een bevredigend antwoord.

Dat mensen in de oudheid in raadselachtige mystieke boeken geloofden is nog wel logisch. Maar heden ten dage met al onze wetenschappelijke kennis, kunnen we toch nog moeilijk volhouden dat Jezus is geboren uit een onbevlekte maagd en nog meer van dat soort raadselachtige stellingen.

Maar bij gebrek aan beter is het ook niet zo onlogisch dat mensen zich vast houden aan een religie. In hoeverre al die gelovigen echt geloven in elk woord dat is geschreven is overigens de vraag, en hoogstwaarschijnlijk is dat niet zo. Hoewel o.a. Jehova’s Getuigen van mening zijn dat elk woord in de bijbel letterlijk moet worden opgevat. Zij beweren er 100% van overtuigd te zijn, dat Braambosjes echt hebben gebrand zonder schade te lijden, en dat Jezus werkelijk over het water heeft gelopen.

Oerknal

Het is absoluut niet bewezen en daarom opmerkelijk dat Oerknal en Darwins evolutietheorie ook door menigeen als waarheid worden aangenomen. Is het daarom ook geen "Geloof" om in een oerknal te geloven, waaruit al het leven is ontsproten, terwijl er geen sluitend bewijs voor is? Want hoe kun je in een vormgevende levenscheppende knal geloven, als we in ons dagelijks leven alleen maar verwoestende knallen kennen die tot dood en verderf leiden.

Je gezond verstand

Als we beseffen dat niets “vanzelf” kan ontstaan, omdat zelfs een simpel zandsculptuur aan het strand niet door toevallige invloeden van wind en zeewater kan ontstaan, moeten we vaststellen dat alles te maken heeft met oorzaak en gevolg. En dat dus ook al het leven op Aarde, waaronder de Mens, het gevolg is van een oorzaak.

Waar komt ons gevoel vandaan

Als je een auto moet ontwerpen, moet je tevens verstand hebben van de rem en de motor want anders kun je geen auto met een motor en een rem maken. Dus als je een mens met gevoel wil ontwerpen, moet je niet alleen de mechanische mens kunnen “maken” met z’n spieren en gewrichten, maar ook met z’n gevoel, z’n humor, z’n erotiek, dorst, honger. Dat kan alleen maar door een intelligente grootheid die het besef heeft van al die gevoelens. Een super creator die deze gevoelens dus kent en beheerst. Maar die ook realiseert dat twee parende sprinkhanen zich tot elkaar aangetrokken voelen, en dat een insect aangetrokken wordt door een bloem. Alleen een creërende instantie, die alle gevoelens, krachten en driften bij elk levend wezen kent, kan al die gevoelens en krachten hebben ontworpen en “gemaakt”.

Dus zowel sprinkhaan, tijger als mens zijn geschapen naar evenbeeld "God". Een intelligente grootheid waarvan wij geen voorstelling kunnen maken en die ongetwijfeld geen man met een baard is, en misschien wel onstoffelijk is.

Is God goed of slecht

Het antwoord daarvan ligt besloten in de volgende vraag: Is een boer goed of slecht voor z'n vee?

Lees verder

© 2011 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Evolutietheorie Darwin versus scheppingsverhaal BijbelEvolutietheorie Darwin versus scheppingsverhaal BijbelIn november van 2009 was het 150 jaar geleden dat het boek over de evolutietheorie van Charles Darwins uitkwam met de ti…
Wel geloven in een hogere macht, maar niet via een religiemijn kijk opWel geloven in een hogere macht, maar niet via een religieOm te beseffen dat er in dit intelligente universum grote machten en creërende krachten zijn, die we niet kunnen waarnem…
Er is geen hard bewijs voor de evolutietheoriemijn kijk opEr is geen hard bewijs voor de evolutietheorieIs het leven op onze planeet ontstaan door evolutie of door schepping van een hogere macht. Een vraag die ons zal bezigh…
Ontstaan van de aarde: verschillende theorieën op een rijOntstaan van de aarde: verschillende theorieën op een rijEr doen heel wat theorieën de ronde over het ontstaan van de aarde. De meest bekende zijn wel de oerknaltheorie en het c…

Het doel en de zin van het levenmijn kijk opHet doel en de zin van het levenVeel mensen hebben problemen met het leven. Vragen zich af waarom ze op de wereld zijn. Veel mensen zijn teleurgesteld i…
Bronnen en referenties
Reacties

Louwie, 08-02-2015
U suggereert dat iedereen gelooft, maar niet iedereen zijn gezond verstand gebruikt. U stelt dat oorzaak (lees schepper ) en gevolg equivalent is aan 1+1=2.
Ik begrijp uw beredenering, maar daar waar wetenschappelijk nog in het duister word getast, kunnen we niet zomaar een schepper verantwoordelijk stellen.
De oerknal en de evolutie theorie zijn beiden zeer zinnige wetenschappelijke leerstukken. Wanneer ze gebruikt worden buiten het gebied waarvoor ze bedoeld zijn, ontstaat er een berg onzin. Reactie infoteur, 09-02-2015
Dank voor uw reactie.
Ik beweer (vermoed) inderdaad dat niets vanzelf kan zijn ontstaan. Zonder actie kan er immers geen reactie zijn?
En als er wellicht toch een oerknal en evolutie bestaat ( ik kan uiteraard ook het tegendeel niet bewijzen), dergelijke creërende fenomenen ook in gang zijn gezet, door welke scheppende intelligentie dan ook.

En over deze intelligentie zegt mijn verstand dat die besef van alle gevoelens/driften van elk levend wezen op Aarde (heelal?) moet hebben (gehad).
Omdat het onmogelijk is een werkend systeem te bedenken en in elkaar te zetten als je er geen verstand van hebt.
Wellicht bent u het toch met eens maar ben ik in het artikel niet duidelijk genoeg?

Corina, 29-01-2011
Wederom een mooi artikel maar als ik je eindconclusie lees, dan moet je toch wel bij God de Schepper uitkomen.
En aangezien God veel groter is dan wij zijn, kunnen wij mensen toch nooit zijn Grootheid vatten.
Niet alles valt met ons ratio te begrijpen, geloven is erop vertrouwen dat wat in de bijbel staat Gods Woord dus, Waarheid is.
Maar hoe dan ook, misschien komje daar uiteindelijk toch nog eens uit.
Want waar je nu eindigd is met alle respect, nog best wel vaag toch? Reactie infoteur, 29-01-2011
Dank je voor je reactie Corina,
Met het volgende ben ik het volledig eens:

"als ik je eindconclusie lees, dan moet je toch wel bij God de Schepper uitkomen.
En aangezien God veel groter is dan wij zijn, kunnen wij mensen toch nooit zijn Grootheid vatten."

Maar ik zie God/de schepper niet als de "persoon" uit de Bijbel. Ik ben inderdaad vaag, maar kan en wil niet duidelijker. Omdat ik ook niet weet hoe een macht er "uitziet" die niet alleen mijn gevoelens van haat, liefde en lijden heeft bedacht en ingebracht, maar ook de pijn, moederinstinct, bloeddorst enz. bij o.a. reptiel, bacterie, gier, mol, spin enz.

Maar je hebt gelijk, je weet nooit waar je uiteindelijk op uit komt.

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 06-12-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.