mijn kijk op

Het doel en de zin van het leven

Het doel en de zin van het leven Veel mensen hebben problemen met het leven. Vragen zich af waarom ze op de wereld zijn. Veel mensen zijn teleurgesteld in het leven. Het leven kan ervaren worden als hard, harteloos, egocentrisch, egoïstisch, koud, gemeen, ellendig, enzovoorts. Een groter aantal mensen dan je je kan voorstellen denkt zelfs regelmatig aan zelfmoord. Leeg, koud, afgestompt, burn-out, wanhopig. Vaak is er een vraag wat de zin is van het leven. Hierop wil ik mijn visie geven.

Wat geeft zin aan het leven

Dit is een moeilijke vraag en voor iedereen anders. Maar wat de meeste mensen niet weten is dat geluk niet iets is waar je op kan wachten en het je overkomt. Geluk is namelijk iets dat je zelf kan creeëren. Veel mensen geloven in een hogere macht. Dat is een pré als je geluk wilt gaan ervaren. Je kan je laten leiden door de hogere macht en aan de hand daarvan het geluk vinden. Geloof je niet in een hogere macht, dan is het zeer belangrijk om te geloven in jezelf. Ik schrijf hier over een hogere macht omdat er lezers zijn met een groot aantal achtergronden. In principe maakt het ook helemaal niet uit of je deze macht God, Boeddha, Jezus, Allah, Mohammed, Jehovah, Pietje of Jantje noemt. Het gaat erom dat je gelooft in een bron van liefde. In de meeste stromingen in dit toch wel de kern van het geloof. Liefde, respect, eer, hoop, licht, rust, nederigheid, vertrouwen, enz. Staat uw basis hierbij? Ik denk het wel.

Creëer je eigen toekomst en geluk

Men bid naar een hogere macht om te vragen om het hogere en betere voor zichzelf of voor de ander. Vaak heeft dit te maken met genezing, rust, opheffing van lijden of pijn, steun en begeleiding bij zware situaties en ervaringen. Of men dankt de hogere macht voor hetgeen men ontvangen heeft. Vaak gaan mensen op de knieën en vouwen de handen, of ze richten zichzelf naar het oosten of een beeld of afbeelding van hun bron van liefde en pracht. Dat is prima, maar persoonlijk ben ik ervoor om de hele dag een lijntje te hebben lopen met de bron. Ik heb contact met de wereld zelf en tegelijkertijd met de bron. Ik heb gewoon een heen en weer contact. Als ik bij de bushalte sta, maar ook voordat ik ga slapen. Overal. En dat is iets dat je kan helpen. En je moet de bron ook niet zien als een persoon die heen en weer rent van mens naar mens en er moeite voor moet doen iedereen te horen. Het is een bron die alles kan horen en iedereen kan verstaan tegelijkertijd. En vaak zijn er engelen, gidsen, profeten, hulpgoden, enzovoorts, die ook ingezet worden. Geluk is iets dat dat je zelf maakt. Je kan het zelf voor je zien. Je moet het eigenlijk voor je zien, wil je het kunnen bereiken. En daar is dat lopende lijntje met de bron weer goed voor. Als jij bij de bushalte staat te dromen en je toekomst in prachtige kleuren en beelden voor je ziet dan wordt dat meegenomen door de bron. En vaak krijg je wat je wilt.

Communicatieprobleem met de bron

Veel mensen op aarde vragen in gebed of in de wandelgangen veel aan de bron. Maar beseffen niet dat de woorden die je gebruikt wellicht nog belangrijker zijn. Bij de bron communiceren ze anders. Wij gebruiken op aarde veel negatief geformuleerde zinnen, maar de bron verstaat alleen positieve zinnen. Zo mooi en krachtig is de bron. Daar kunnen en moeten wij van leren. Woorden als "niet", "geen", "zonder" en dergelijke, worden totaal niet gehoord door de bron. Dus als je vraagt om niet langer depressief of angstig te zijn, vraag je eigenlijk het omgekeerde. Je vraagt eigenlijk om depressief en angstig te zijn, want het woordje "niet" wordt niet gehoord. En je ontvangt waar je om vraagt, als de bron denkt en vind dat het goed voor je is op dit moment, want de bron handelt louter uit liefde.

Een mens is een wonderlijk wezen en is in staat tot veel meer dan wij zelf denken. De grenzen van ons kunnen zit in de geest en ons handelen. De bron is veel groter dan wij denken en tot veel meer in staat dan de mens zich kan voorstellen. Voor de meeste mensen is "the sky, the limit", maar de bron bevind zich op een hoger nivo. Kan je je voorstellen wat dat kan betekenen voor de mens en voor jou? Nee? Ga het maar voor je zien, want dat is wat ik van je vraag. Zie voor je wat je wilt.

Waarom zijn we op aarde?

Wij zijn op aarde om twee redenen:
1. De eerste is om jezelf op een hoger nivo in je ontwikkeling van de ziel te zetten
2. Je hebt een taak in de wereld waarmee je een ander helpt om het eerste te kunnen doen.

1. Een mens is meer dan een lichaam en een paar gedachten en emoties. Een mens heeft een ziel. Deze maakt een ontwikkeling door. Net als de geest en het lichaam. De ziel is op een bepaald nivo en je ontvangt in liefde vanuit de bron de omstandigheden en de lessen die je nodig hebt om een hoger nivo te bereiken. En deze lessen zijn vaak zwaar. Hoe hoger het nivo waarop je zit hoe zwaarder je lessen zijn. Ga er maar wel van uit dat je er altijd rijker uit komt en dat ze vanuit liefde gegeven worden. En ook al kan je de reden niet altijd begrijpen, heb vertrouwen in de bron. Of als je niet in een bron gelooft, heb dan vertrouwen in jezelf.

2. Daarnaast heeft iedereen een taak in de wereld. Wat de taak is is vaak lang nog niet duidelijk voor jezelf. Vaak omdat de taak een voorbereiding nodig heeft binnen jezelf. Je zal eerst op een bepaald nivo moeten zitten om een taak goed te kunnen uitvoeren. Betekent dat dat als je je aan de hand van de bron laat meevoeren je allerlei vervelende klussen krijgt? Nee, je krijgt taken die bij je passen. Ik heb bijvoorbeeld mijn hele leven al les willen geven maar kon de opleiding die mij lerares zou kunnen maken niet betalen en heb een ander vak moeten kiezen. Ik heb dat een tijdlang als een teleurstelling en falen ervaren tot ik er kort geleden achter kwam dat ik eigenlijk mijn hele leven al les geef, alleen niet op een school aan kinderen maar aan veel mensen die op mijn pad komen. Ik ben lerares. Prachtig. De taak die je ontvangt past dus bij wie je bent en wilt worden. Ga daar maar van uit.

Maak van je rugtas met last een tas vol rijkdom

Zoals je kan zien is er veel lijden en pijn op de wereld. Als de bron er één is van liefde, hoe kan dat dan gebeuren? Lijden wordt vaak gezien als een compleet zinloos en vervelend gebeuren. Wat veel mensen niet beseffen is dat ze vaak veel rijker uit een situatie vandaan komen. Ik heb zelf zeer veel meegemaakt in mijn leven en heb lang rondgelopen met rugtas vol met last op mijn schouders. Deze voelde zo zwaar dat ik er bijna onder bezweken ben. Toen ik doorkreeg dat je je deze ook kan zien als een tas vol met rijkdom, ervaringen en tools, ben ik het gaan ervaren als een vlinderlicht tasje die ik af en toe even naar mij toe kan laten komen om wat rijkdom uit te halen die ik wil delen. En je ziet dat daar eigenlijk weinig meer voor nodig is geweest dan de tas gewoon even in een ander licht zetten. Vaak heeft de mens een keuze om iets vanuit blacklight te bezien of vanuit een prachtig helder licht. En vaak kiest men nog voor de laatste. Ook vaak door invloeden vanuit de omgeving die het in dat blacklight zet voor de betrokkene. Laat dat niet gebeuren. Dit is puur een keuze die je zelf maakt. Pijn en lijden is eigenlijk puur een disbalans. Een mens in balans kent dit niet. Maar waar vind je op aarde die mens in balans? Niet. De bron heeft dat. De mens kan ernaar streven.

De meeste mensen kunnen zich wel iets voorstellen bij het beeld wat ik schets

"Er zit een wijze oude grijze man langs een beekje te mediteren. Hij heeft een lange witte baard en er straalt een pure rust van af. Een complete balans. Je raakt met de man aan de praat en hij zegt niet veel. Maar de paar woorden die hij zegt zijn woorden die je een compleet ander pad in laten slaan en waarop je het geluk kan vinden. Gewoon een paar woorden als: Wie de parels van het leven wil aanschouwen zal eerst zelf een parel moeten zijn. De wereld is een spiegel die terugkaatst wat jij erin zet. Zet een parel neer en aanschouw". (eigen tekst)

Veel mensen zitten vast in eerdere ervaringen, dragen wrok, woede, angst, verdriet. En er zijn redenen genoeg om dit te voelen. Het is ook goed om onder ogen te zien wat je is overkomen. Hier heb ik een klein stappenplan voor opgezet.

1. Bewust worden is de eerste stap. Zie het, neem waar en zie dat het jou is overkomen. De pijn die je voelt mag je aan de bron geven. Die neemt het van je aan in liefde. Je hoeft het verleden niet mee te blijven dragen. Mocht je bang zijn dat je een geliefde die overleden is vergeet als je het verdriet aan de bron geeft, daar hoef je niet bang voor te zijn. Die geliefde is vaak bij je om je te begeleiden. Dus laat het verdriet maar los en geniet. Meestal had diegene dat ook gewild.

2. De volgende stap is acceptatie. Zie dat wat je hebt meegemaakt inderdaad een deel van je geschiedenis is. Onthou wel dat het over geschiedenis gaat en dat dit de toekomst niet hoeft te beïnvloeden. Je hoeft het ook niet helemaal te gaan doorleven en alle pijn weer te voelen om het te verwerken. Zie het in de tijd dat het was. Het heden is een andere tijd. Het verleden maakt hoe jij nu in je vel zit. In het heden. Maar in het heden bepaal jij hoe je toekomst eruit gaat zien. En jij kan de keuze maken of je een andere weg in wilt slaan met je gezicht naar de toekomst gericht of dat je met je gezicht richting verleden wilt blijven staan.

3. Als je het geaccepteerd hebt als iets dat bij jou hoort mag je het aan de bron teruggeven en je toekomst gaan visualiseren als jij wilt. Mocht je het nog nodig hebben dat je hebt afgegeven, bijvoorbeeld in therapie, dan kan je vragen of het toegankelijk kan zijn voor je op dat moment. En daarna geef je het weer aan de bron. Jij hoeft het niet meer te dragen. Verleden is voorbij. Heden is nu. En nu maak jij je toekomst. Helemaal zoals jij het wilt.

Ga je blacklight gebruiken of het licht vanuit de bron of vanuit je hart

Belangrijk in het leven is relativeren. Je kan van een mug een olifant maken of je kan er een vlindertje van maken. Die keuze heb je zelf. Als je het aan de bron geeft dan is het een vlindertje. En alles gebeurt om een reden. Of om jou meer tools mee te geven om op een hoger nivo te komen, of om iemand in de wereld te helpen. Lijden zijn vaak lessen en vaak heb je die nodig. Klinkt vrij hard. Dan zou je er zelf om gevraagd hebben. Ja, in zekere zin is dat waar. Maar wel om in liefde vooruit te komen. Als je een hele slechte jeugd gehad hebt met veel gevolgen op volwassen leeftijd kan je dit zien als een ellendig pijnlijk gebeuren en een verpest leven. Je kan woede dragen naar de daders toe. Of je kan het zien als iets dat je pijn gedaan heeft maar wat je wel veel vaardigheden en kennis gegeven heeft om jezelf te ontwikkelen en anderen te helpen, zoals ik in dit geval doe. Je kan het zien als lessen die zwaar zijn geweest maar uit liefde gegeven om je ziel mooier te maken. Ik kies voor het laatste. Humor kan ook heel handig zijn om te relativeren. In deze wereld is dat af en toe hard nodig. Maak het lichter.

De wereld is een spiegel

Besef dat de wereld een spiegel is. Veel mensen die negatief of zwaar in het leven staan zeggen dat het logisch is omdat de wereld ook zo negatief en zwaar is. Ja logisch. Wat jij de wereld in straalt kaatst terug. Als je een glimlach in de wereld zet zal je zien dat mensen terug lachen naar je. Een heel simpel voorbeeldje, maar wel één die klopt. Als je jezelf positief opstelt naar de wereld toe zal je dit ook verspreiden de wereld in. Je zal zien dat degene tegen wie jij gelachen hebt, ook weer vrolijker zijn weg vervolgt. En de volgende die hij tegenkomt ook. Enzovoorts. Zo kan een glimlach alleen al een heel stuk de wereld in gaan. Je hebt dan met die ene glimlach de wereld blijer gemaakt. Simpel toch? Dus waarom niet. En je zal zien dat als je positiviteit uitstraalt ook positieve mensen op je pad komen. Je wordt er zelf dus ook rijker van. Het werkt twee kanten op. En dan kom je ineens wel in aanraking met mooie en gevoelige mensen. Open je hart en je komt prachtige mensen met een hart tegen. En komt er een harteloos iemand op je pad die vuil over je hart wilt gooien, zet je schouders naar achter en sta rechtop. Gebruik de tools van eerdere lessen en neem de nieuwe tools in ontvangst. En zet het gebeuren in het licht van de bron of van je hart en doorloop de drie stappen. Lijden is ontwikkelen. Mensen leren tien keer meer van fouten dan van de dingen die goed gaan. Zie fouten maken niet als falen maar als leren. Dan zet je het al in het licht van de bron. Snap je hoe het werkt? Het geeft jou een beter gevoel. Geluk komt uit je hart. Niet uit de omgeving.

Maak van iedere dag een feestdag

Ik sta vaak op en zeg tegen mijn partner: "Happy monday", of "Happy Sunday". Ik pas dit aan op de dag van de week. Ik heb zoveel meegemaakt en geleden in mijn leven. Ik heb de keuze gemaakt van iedere dag te genieten. Waarom zou ik wachten op kerst, verjaardag of andere officiële dag als ik van iedere dag een feestdag kan maken en kan genieten. Dat is een keuze die je zelf kan maken. En als je voorgaande stappen hebt doorlopen en ze eigen hebt gemaakt dan is dit goed mogelijk. Ik kan het ook. En ik ben ook gewoon maar een mens op aarde met lessen en veel ervaringen en kennis. Gewoon een pareltje in de mand. Net als u. En ik ben gelukkig. U?
© 2011 - 2024 Brigitte, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfmoord: waarom plegen mensen zelfmoord?Zelfmoord: waarom plegen mensen zelfmoord?Sommige mensen hebben een allesoverheersende gedachten: "ik wil dood". Het leven is voor deze mensen zo ondraaglijk dat…
Zelfmoord: de oorzaken en signalenZelfmoord: de oorzaken en signalenJaarlijks plegen er ongeveer 1600 mensen in Nederland zelfmoord en doen 94000 mensen een poging waarvan 9200 personen in…
Zelfmoord groot probleem; oorzaken en signalen van suïcideZelfmoord groot probleem; oorzaken en signalen van suïcideZelfmoord is een groot probleem in onze maatschappij. Suïcide is zelfs de belangrijkste doodsoorzaak onder jonge persone…
Zelfmoord, zelfdoding of suïcide: hulp en preventieIn Nederland denken jaarlijks honderdduizenden mensen aan zelfmoord. Een deel van hen doet ook daadwerkelijk een poging…
Geen geloof in Bijbel en toch geen atheïst is ook logischmijn kijk opGeen geloof in Bijbel en toch geen atheïst is ook logischNiet geloven in Bijbel, Tora of Koran, en evengoed geen atheïst zijn is voor menigeen een logische keuze. Het betekent d…
Bronnen en referenties
  • God, de engelen, gidsen en mijn levenservaring, en -opleidingen
Brigitte (4 artikelen)
Gepubliceerd: 30-01-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.