mijn kijk op

Liever kort leven op Aarde dan eeuwig in doodsaai Paradijs

Liever kort leven op Aarde dan eeuwig in doodsaai Paradijs De dood boezemt ons mensen schrik aan. En vooral als we ons vitaal van geest en lichaam voelen willen we liefst voor altijd leven. Maar “eeuwig” is wel heel erg lang. En als we er serieus over nadenken, moeten we eigenlijk vaststellen dat het zogenaamde Paradijs en de Eeuwigheid in werkelijkheid erger dan de Hel moeten zijn. Een huwelijk van duizend x miljard jaar lijkt namelijk niet echt een leuk vooruitzicht, en we moeten er ook niet aan denken dat we nog een triljard keer onze woonkamer moeten behangen.

Meester wat betekent eeuwig?

Een kind stelt deze vraag aan de onderwijzer en die antwoordt:
Neem in je gedachte een grote steen van een hunebed in Drenthe. Eens per jaar komt daar een vogeltje naar toe dat z’n snavel aan die grote steen slijpt, waardoor er enkele moleculen steen van het hunebed worden geschraapt. Elk jaar wordt de steen op die manier enkele moleculen kleiner, en miljarden maal miljarden jaren later zal de steen door dat vogeltje geheel versleten zijn. Maar dan staat de eeuwigheid evengoed nog aan het begin en zal het vogeltje aan de volgende steen moeten beginnen.

Ook voor een volwassene een angstaanjagende illustratie van wat eeuwigheid in wezen betekent, en je moet er niet aan denken om zolang in "paradijselijke" omgeving te moeten rondhuppelen.

Kortzichtig

Ondanks dit angstaanjagend realistisch spookbeeld van het begrip eeuwig, biedt toch vrijwel elke religie eeuwigheid als het hoogst bereikbare aan, omdat de angst voor de dood altijd actueler en spoedeisender is dan het "lange-termijn probleem" van de eeuwigheid. Eigenlijk is het aanbod van de eeuwigheid dus een korte termijn oplossing van de religies waar “de mensen” vaak gretig op ingaan. In dat opzicht lijkt Geloof op nicotine, alcohol of een andere een drug, die je weliswaar een prettig gevoel verschaft, maar wat eerder een probleem dan een oplossing biedt.

Reïncarnatie

Als je niet eeuwig wilt leven, maar ook niet eeuwig dood wil zijn, biedt reïncarnatie een oplossing. Veel mensen geloven daarin en menen daarvoor bewijzen te hebben. Een vaak gehoord argument van in reïncarnatie gelovende personen is, dat het soms gelijk zo goed klikt met een vreemde persoon, en het aanvoelt alsof er een vertrouwensband bestaat met die onbekende. De redenatie daarbij is, dat het niet anders kan, dan dat men die persoon in een vorig leven ook al eens heeft ontmoet.

Als je 75 jaar oud bent

Als je deze leeftijd hebt mogen bereiken, weet je dat je statistisch gezien nog zo’n 10 jaar voor je hebt en je weet ook uit ervaring hoe snel die om zullen gaan. Met een dergelijk besef zal ieder mens op z’n eigen wijze omgaan. Maar het lijkt toch wel logisch dat je in die periode de balans opmaakt van datgene wat je hebt teweeggebracht in je leven. Wellicht je gezin, je loopbaan, de materiële welvaart, de kennissen vrienden en andere dierbaren die je hebt verworven. Maar gek genoeg is het meeste dat we hebben veroorzaakt volslagen onbekend voor ons. Want wat heeft het voor enorm effect op het leven van iemand gehad toen we hem/haar, die we inmiddels uit het oog zijn verloren, ooit adviseerden een bepaalde weg in te slaan. En we hebben in de loop van ons leven heel veel adviezen aan heel veel verschillende personen gegeven.

De doden leven soms voort

Heeft het leven eigenlijk zin als er straks niemand meer is die ons ooit gekend heeft, omdat alle personen die ons kenden (kleinkinderen en achter kleinkinderen) inmiddels ook reeds vanwege ouderdom zijn gestorven. Een van onze angstbeelden om te sterven hangt ongetwijfeld samen met de onheilspellende gedachte ooit door niemand meer herdacht te worden. Want 99% van degenen die pakweg 200 jaar geleden leefden is thans immers volkomen anoniem, omdat al het nageslacht ook al geruime tijd is overleden en vergeten. Als je echter Beethoven, Michael Jackson of Jezus bent geweest heb je meer “geluk”, maar is het wel de vraag of je die steen overleeft dat door dat vogeltje wordt afgeschraapt.

Waarschijnlijk kan zelfs Jezus het niet van dat vogeltje winnen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat geloven gereformeerden?Gereformeerden vormen van oudsher een herkenbaar deel van onze samenleving. Je kunt zelfs stellen dat ze een nadrukkelij…
Bestaan van reïncarnatieBestaan van reïncarnatieReïncarnatie is het opnieuw geboren worden in een menselijk of dierlijk lichaam. Niet iedereen gelooft in reïncarnatie.…
Cryonisme; Jezelf invriezen voor wedergeboorteZolang als er mensen zijn, bestaat er de droom om door te leven na de dood, de droom naar het eeuwige leven. Een man die…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 30-11-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.