Ramadan: antwoord op de belangrijkste vragen

Ramadan: antwoord op de belangrijkste vragen Als uw Turkse collega plotseling niet meer met u naar de kantine wil, verbaas u daar dan niet over. Alle moslims worden elk jaar enige weken opgeroepen tot de Ramadan. Maar waarom vasten moslims nu eigenlijk een maand lang? De belangrijkste vragen worden hier beantwoord.

Wat is de Ramadan?

De Islamitische vastenmaand herinnert aan de eerste openbaring aan de profeet Mohammed. Het tijdstip wordt bepaald door een eeuwenoude maandkalender en wisselt elk jaar.

De Ramadan gaat ieder jaar namelijk 10 dagen terug. Vooral veel jongere moslims vinden het dan ook steeds moeilijker om de Ramadan te vieren. Toen zij ermee begonnen, was de Ramadan nog in de winter. Dan mag je na 5 uur 's middags al weer eten. Maar als het zomer is, mag je van 4 uur 's ochtends tot 9 uur 's avonds niet meer eten.

De ramadan is ook een tijd waarin de eenheid en saamhorigheid binnen en buiten het gezin centraal staan. De banden met familie en vrienden worden aangehaald.

Is de Ramadan een verplichting?

Ja, voor mannen en vrouwen wel, tenminste voor zover ze daartoe fysiek in staat zijn. Kinderen beginnen vanaf ongeveer hun twaalfde met vasten. De Ramadan behoort naast de geloofsgetuigenis, gebed, de armenbelasting en de bedevaart naar Mekka tot de plicht van alle Moslims. In de koran staat 'Ik heb de Barmhartige gelofte gedaan te vasten” (Hoofdstuk 19, vers 26).

De verplichting om te vasten geldt zoals gezegd niet voor kinderen, terwijl ook ongeneeslijk zieken, zwangere vrouwen en mensen die wegens hun werk moeilijk kunnen vasten zijn vrijgesteld.

Welke andere verplichtingen kent de Islam?

Het vasten tijdens de ramadan is slechts één van de vijf verplichtingen van de moslim, ook wel "de 5 zuilen van de islam" genoemd.
  • De geloofsbelijdenis: er is geen god dan Allah en Mohammed is zijn dienaar en profeet;
  • Het gebed: vijf maal per dag verplichte gebeden met het gezicht naar Mekka gericht;
  • De armenbelasting: aalmoezen (geld, kleding of voedsel) aan de armen geven;
  • Het vasten: tijdens de ramadan tussen zonsopgang en -ondergang;
  • De bedevaart: minstens één keer in het leven een bedevaart maken naar Mekka.

Eten moslims dan helemaal niets tijdens de ramadan?

Toch wel, het vastengebod geldt alleen tussen zonsopgang en zonsondergang. Ook drank, sigaretten en sexueel verkeer zijn gedurende die tijd ongewenst.

Welke gebruiken behoren zoal tot de Ramadan?

  • Een voedzaam ontbijt vóór zonsopgang, en bij voorkeur samen met de andere gezinsleden;
  • ‘s Avonds is er een feestmaal, gevolgd door gebeden in de moskee;
  • Ter afsluiting is er een driedaags feest, ook wel “Suikerfeest” genoemd.

Kan men ondanks de vastenperiode toch normaal werken?

In beginsel wel, maar in veel bedrijven wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de moslimgebruiken: men mag soms eerder naar huis gaan en wordt vrijgesteld van zware lichamelijke arbeid. Ook bij het inroosteren van personeel wordt met de Ramadan rekening gehouden.

Mag je een moslim feliciteren met de Ramadan?

Ja. Bij aanvang kan men hen een gezegende Ramadan en een aangename vastenmaand toewensen, bij afloop een gelukkig en gezegend feest.

Suikerfeest: hoe vieren moslims het einde van de Ramadan?

Moslims vieren het einde van de vastenperiode met het Suikerfeest. Tijdens het Suikerfeest dragen moslims feestelijke kleding met nette pakjes en jurkjes voor de kinderen. Men bereidt feestmaaltijden en geeft elkaar cadeaus zoals een lekker luchtje. Wat dat betreft is het Suikerfeest vergelijkbaar met Kerstmis in de christelijke wereld.

In winkels en supermarktketens is er een toenemende vraag naar Suikerfeestproducten. Winkeliers spelen daar tegenwoordig nadrukkelijk op in:
  • Lidl neemt in de week vooraf extra producten in het assortiment op zoals Baklava, mejou dadels, halal, en halal pizza;
  • Winkelketen Plus zet producten als bladerdeeg, chocolade, donuts en soepen zoals harira en chorba extra in het zonnetje.

Ramadan-journaal, wat is dat?

Het ramadan-journaal verschoon in 2011 voor het eerst op televisie en wil mensen op een sfeervolle, luchtige manier informeren over de ramadan, de belangrijkste maand voor moslims. De makers van het programma beklemtonen nog eens dat het voor hen een maand is om tot bezinning te komen, gekenmerkt door het doen van extra gebeden, verzoening en solidariteit.

Het ramadan-journaal voorziet kennelijk in een grote behoefte. Weliswaar kan men in de media elk jaar weer horen, zien of lezen dat de Ramadan begint, maar doorgaans volstaat men daarmee. Met het ramadanjournaal willen de makers voortaan een positieve bijdrage te leveren aan het onderling begrip.

Bankieren volgens de wetten van de Islam

Lezers van deze bijdrage zijn wellicht ook geïnteresseerd in het artikel Bankieren volgens de wetten van de Islam. Kern van het Islamitische bankbedrijf is het renteverbod; Rentedragende kredieten mogen om die reden geen object van het Islamitisch bankbedrijf zijn. En speculatie en gokken zijn evenmin toegestaan. Zeer interessante materie voor iedereen die cultuur en de gebruiken van de Islam beter willen doorgronden.
© 2008 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt de Ramadan?Tijdens de Ramadan vasten moslims een maand lang tussen het opgaan van de zon en het ondergaan van het hemellichaam. In…
Ramadan op het werkRamadan op het werkElk jaar zullen er moslims zijn die meedoen aan de Ramadan, een periode van vasten. Het kost voor hen veel inspanning om…
Ramadan: een maand niet eten en drinkenRamadan: een maand niet eten en drinkenElke keer als de ramadan begint betekent dat voor alle moslims een periode van bezinning, zuivering en vasten. Dat is la…
Vasten buiten Ramadan in de IslamVasten buiten Ramadan in de IslamWie aan Islam en vasten denkt, denkt onmiddellijk aan Ramadan. Maar er zijn nog veel meer dagen waarop een moslim kan va…

Monogamie. Is de mens monogaam?Over het algemeen mogen we stellen dat de mens monogaam is. Wereldwijd in de meeste culturen leven man of vrouw samen me…
Druk, druk, druk…Druk, druk, druk…´Hoe gaat het?` – `Goed, maar druk.´ - ´Ik heb je al heel lang niet meer gezien?´ - Ja, maar ik heb het ook zo druk.´ Dr…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 25-03-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.