Doen wat je leuk vindt: een carrièreswitch?

Doen wat je leuk vindt: een carrièreswitch? Je kunt het leven een stuk aangenamer maken als je doet wat je leuk vindt. Iedereen weet dit, maar lang niet iedereen handelt hiernaar. Veel mensen zitten vastgeroest in een baan waar ze het niet naar hun zin hebben of ze dromen over allerlei veranderingen, maar ondernemen geen actie om daadwerkelijk een positieve draai aan hun leven te geven. Waarom niet? Wat houdt ze tegen? En zijn er dingen die je zelf kunt doen om gelukkiger te worden met het leven dat je leidt?

Veel Nederlanders zijn ongelukkig met hun huidige leven

Uit een onderzoek van 123studie.nl blijkt dat zo'n 70% van de Nederlanders ontevreden is met hun huidige baan. Er kunnen natuurlijk ook andere oorzaken zijn waardoor je niet gelukkig bent, zoals je relatie, je (gebrek aan) sociale contacten of de manier waarop je je vrije tijd doorkomt. Uit een ander onderzoek van Bartels en Boomsma uit 2009 blijkt dat 25% van de verschillen in geluk wordt bepaald door leefomstandigheden, 30% door een erfelijkheidsfactor en maar liefst 45% door de keuzes die we maken en de vaardigheden die we ontwikkelen. Met andere woorden: we hebben ons geluk voor een groot deel zelf in de hand! Wat is het nu dat je ongelukkig maakt en welke zaken kun je in ogenschouw nemen om tot een juiste beslissing te komen?

Je voelt je verplicht om iets te doen wat je niet leuk vindt

Stel je voor, je hebt een baan waar je niet gelukkig van wordt en toch onderneem je geen stappen om ander werk te vinden. Waarom niet? Waarschijnlijk mede doordat je verantwoordelijkheden hebt. Je hebt een woning die betaald moet worden, een gezin om te onderhouden en vaste lasten waar je niet aan kunt ontkomen. Deze verplichting houdt je tegen om te doen wat je echt wil.

Overweging

Ben je niet ook verplicht naar jezelf en naar je omgeving toe om jezelf te kunnen ontwikkelen? Om een gelukkiger mens te zijn? Om te genieten van wat je doet? Een andere baan houdt niet in dat er geen geld meer binnenkomt. Misschien in de eerste instantie wel wat minder dan voorheen, maar je kunt van tevoren goed nadenken over hoe je dit gaat opvangen en of het haalbaar gaat zijn. Je doet er uiteraard wel verstandig aan om eerst een andere baan te vinden, voordat je je huidige baan opzegt. Wat weegt zwaarder voor je? Die euro’s per maand die je misloopt door je oude baan op te zeggen of jouw ontwikkeling, gevoel van geluk en blij worden van wat je doet?

Je weet zelf niet eens wat je leuk vindt

Het kan zo zijn dat je er zelf nog niet over uit bent waar je nu echt blij van wordt. Hoe kun je nu doen wat je leuk vindt als je zelf niet eens weet wat dat inhoudt? Misschien dan toch maar blijven doen wat je altijd al deed, ook al maakt het je niet gelukkig…

Overweging

Om te ontdekken wat je leuk vindt of waar je passie ligt, is het belangrijk om verschillende dingen te proberen en te ervaren. Doe eens wat nieuwe dingen en dit hoeven niet direct grote dingen te zijn. Loop eens een dag mee op een kinderboerderij en ontdek wat je vindt van dieren. Voorzie eens vrijwillig mensen in een verzorgingstehuis van een kop koffie of thee en maak een praatje. Als je niets doet, ga je je passie niet ontdekken.

Maar je wil geen risico’s nemen

Door dingen anders te gaan doen, loop je het risico je oude leven in mindere of meerdere mate te verliezen. Onzekerheid maakt angstig en brengt stress met zich mee. (Financiële) zekerheid staat hoog bij je in het vaandel en dit wil je niet op het spel zetten. Stel je voor dat je een verandering aanbrengt in je huidige leven en het valt ontzettend tegen?

Overweging

Dat is inderdaad een risico. Maar als je niets verandert, ben je ook niet blij. Dus wat heb je liever, de zekerheid dat je niet gelukkig bent? Of een kans dat je niet gelukkig bent, met als tegenhanger de kans dat je wel gelukkiger wordt? Zonder risico is er geen beloning. Waar kies je voor? De keuze is aan jou!

Maar je durft niets rigoureus te doen

Je wilt echt veranderen, maar ondanks de (mogelijke) voordelen, durf je je leven niet drastisch om te gooien. Je kunt simpelweg geen afstand doen van wat je hebt. Je weet immers niet wat je ervoor terugkrijgt.

Overweging

Dat is begrijpelijk en niemand verwacht van je dat je van de een op de andere dag emigreert naar de andere kant van de wereld of dat je je baan opzegt. Begin klein. Probeer bijvoorbeeld eens een nieuwe hobby. Daarmee verandert er niets aan de huidige stand van zaken, maar je geeft jezelf wel de mogelijkheid om te ontdekken wat je leuk vindt en wat niet. Misschien ligt jouw passie wel in een vorm van vrijetijdsbesteding, misschien ben je wel ontzettend goed in wat je gaat doen. Wie weet!

Algemene adviezen

Wat zou je willen proberen?

Maak eens een lijstje met dingen die je leuk lijken en die je wil gaan proberen. Je kunt je lijst op elk moment aanvullen met nieuwe ideeën. Wanneer je een paar ideeën hebt verzameld, plan deze dan ook in. Op deze manier ben je proactief bezig met je ontwikkeling en als je iets hebt om naar uit te kijken op niet al te lange termijn, kom je de periodes met niet leuke dingen een stuk makkelijker door.

Kun je iets aanpassen in je huidige situatie?

Benader de situatie anders. Wat is het nu precies wat je niet leuk vindt aan wat je momenteel doet en zou je dit door enkele kleine aanpassingen al een stuk beter kunnen maken voor jezelf? Misschien kun je binnen je huidige baan andere taken krijgen. Misschien kun je in goed overleg in je gezinssituatie dagelijks een uurtje voor jezelf reserveren om op deze manier aan jezelf toe te komen? Bekijk de mogelijkheden. Wellicht kunnen kleine aanpassingen een grote verandering in je gevoel teweegbrengen.

Uit je gedachten

Praat over wat je dwarszit. Praten kan ontzettend opluchten en het kan je helpen wanneer iemand anders je de situatie vanuit een andere invalshoek laat zien. Je bent hoogstwaarschijnlijk niet de enige in je omgeving die een verandering wil of heeft ondergaan. Wissel van gedachten hierover.
© 2015 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld en geluk gaan niet altijd samenGeld en geluk gaan niet altijd samenGeld maakt niet gelukkig, maar zonder geld bent u wel ongelukkig. In onze samenleving kunt u niet zonder geld. Wij moete…
Een proces van verandering: wat kan je tegenhouden?Zoals Maria Robinson (boekenschrijfster) ooit zei: "Niemand kan teruggaan en opnieuw beginnen, maar iedereen kan vandaag…
Gelukkig worden doe je zoGelukkig worden doe je zoGelukkig worden is een streven van veel mensen, niet makkelijk. Het vergt veel zelfdiscipline om je denkpatroon te doorb…

Gratis kan duur zijnGratis kan duur zijnVeel mensen zijn zo sociaal, dat ze elke dienst die een medemens hen bewijst, menen te moeten beantwoorden met een tegen…
Passiekenmerken van beroemde mensen en een stappenplanPassiekenmerken van beroemde mensen en een stappenplanVeel mensen zijn beroemd geworden omdat ze een sterke passie voor iets hadden. De passie van Churchill was gericht op po…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • http://www.robin-stevens.nl/nieuwsbrief/doe-wat-je-echt-leuk-vindt/
  • http://www.opencircles.nl/blog/doen-wat-je-leuk-vindt/
  • http://www.livewise.nl/doen-wat-je-leuk-vindt/
  • http://www.newstart.nl/blog/waarom-doe-je-werk-dat-je-niet-leuk-vindt/
  • http://www.inspiratiepost.nl/pages/Inspiratiepost/Gerdy/Archief/artikel/2300
  • http://www.wageindicator.org/documents/publicationslist/publications-2014/1400-Masterscriptie-en-artikel-Beroep-en-geluk-in-Nederland-S.Kennis-363565-Januari2014.pdf
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 22-09-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.