Passiekenmerken van beroemde mensen en een stappenplan

Passiekenmerken van beroemde mensen en een stappenplan Veel mensen zijn beroemd geworden omdat ze een sterke passie voor iets hadden. De passie van Churchill was gericht op politiek, van Moeder Theresa op zorg, van J.K. Rowling - bekend van Harry Potter boeken - op schrijven. Kenmerkend voor deze mensen is dat ze belangrijke persoonseigenschappen hebben die overeenkomen. Door een positieve instelling wisten ze tegenslagen te overwinnen. Het zijn voorbeelden voor anderen om ook passiekenmerken bij zichzelf te herkennen en zo nodig te ontwikkelen. Een stappenplan kan daarbij helpen.

Passies van beroemde mensen

Passie wil zeggen: een groot verlangen naar iets waaraan veel tijd en energie wordt besteed en waarbij frustratie en tegenslag voorkomt. Deze worden overwonnen om het doel te bereiken. (1) Kenmerkende eigenschappen hierbij zijn: doorzettingsvermogen, zelfdiscipline en zelfvertrouwen. Hieraan ligt ten grondslag een positieve instelling. (2, 3) Belangrijke voorbeelden van beroemde mensen met een sterke passie om hun doel te bereiken, kunnen een steun voor je zijn om zelf een passie te ontwikkelen en deze door te zetten, ook bij tegenslag. Het zijn de doorzetters in de samenleving. De passie van een vijftal beroemde mensen zal kort worden beschreven.

De passie van Winston Churchill (1874-1965)
De sterke politieke passie en optimistische instelling van Winston Churchill bleek vooral tijdens beide wereldoorlogen. Hij kreeg te maken met grote tegenslagen zowel op politiek als op militair gebied. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij Minister van Marine waarbij hij medeverantwoordelijk was voor de desastreus verlopen landingen bij de Dardanellen. Hierbij verloren meer dan 220.000 soldaten het leven. Hij werd als minister ontslagen maar liet zich hierdoor - ondanks neerslachtige buien - niet uit het veld slaan. Hij vocht zich politiek terug en wist na enkele politieke nederlagen premier te worden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De nazi’s voerden tijdens zijn premierschap zware luchtaanvallen op Londen uit waarbij vele doden vielen en vernielingen plaatsvonden. Churchill bleef zijn volk voorgehouden dat ze moesten doorzetten. Zelf zette hij, mede met hulp van de Amerikaanse president Roosevelt, een sterke verdediging en tegenaanval op. Hij bleef, ondanks vele tegenslagen geloven in succes. Bekend is zijn uitspraak: “succes is het vermogen om van mislukking naar mislukking te gaan zonder je enthousiasme te verliezen.” Mede dankzij Churchill's positieve instelling wisten de Engelsen de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog te weerstaan en te overwinnen. (4)

De passie van Nelson Mandela (1918-2013)

Een sterke passie zien we ook bij Nelson Mandela, de Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder tegen apartheid. Hij zat 27 jaar in de gevangenis maar zijn passie bleef: streven naar een vreedzame samenleving van zwarten en blanken. In de gevangenis werkte hij hier al aan. Zo hielp hij als jurist zijn blanke bewakers en medegevangenen bij problemen. Dit was voor hem een te behalen realistisch doel dat bij kon dragen tot het grote doel dat hij voor ogen had. Hij was een voorbeeld voor velen. (5)

De passie van Moeder Theresa (1910-1997)
Moeder Theresa had als passie de allerarmsten helpen. Dat was haar meegegeven door haar ouders, katholieke Albanezen in Macedonië. Ze gaat op jonge leeftijd naar India en helpt armen in de sloppenwijken van Calcutta. Arme mensen helpen was haar missie. De wijze waarop ze het deed, tussen de armen leven en hun daadwerkelijk helpen, week af van de geëigende katholieke kloosterorde waartoe ze behoorde. Ze stichtte daarom een eigen orde.

Ze maakte kennis met de stinkende armoede en de afzichtelijke ellende waarin duizenden mensen verkeerden. Ze verzorgde zieken, waste hen, voorzag ze van voedsel en drinken. Dat waren voor haar haalbare doelen en uitdagingen. Haar veerkracht om door te zetten was enorm. De kritiek was dat ze in haar visie wel erg absoluut was, zo had ze onder andere een weinig flexibele kijk op abortus, anticonceptie en echtscheiding. Desondanks kreeg ze steeds meer mensen om zich heen die haar hielpen bij haar werk. Hoe moeilijk het ook was, ze zette door en werd wereldwijd bekend en gewaardeerd. Ze heeft veel hulpverleners geïnspireerd om armen te helpen. Ze kreeg in 1979 de Nobelprijs voor de Vrede. (6)

Madam C. J. Walker / Bron: Scurlock Studio (Washington, D.C.), Wikimedia Commons (Publiek domein)Madam C. J. Walker / Bron: Scurlock Studio (Washington, D.C.), Wikimedia Commons (Publiek domein)
De passie van Madam C. Walker (1867-1919)
Ook een mooi voorbeeld van een sterke passie zien we bij Sarah Breedlove, beter bekend als Madam C. J. Walker, de naam van haar latere man. Ze werd geboren in 1867 als dochter van vroegere slaven op een plantage in Louisiana. Toen ze 7 jaar was werd ze wees, werd mishandeld door haar zwager, trouwde op haar 14e en werd weduwe op haar 20e. Steeds overwon Sarah tegenslagen door een enorme veerkracht. Ze leefde in armoede, werkte voor weinig geld maar zorgde ervoor dat ze scholing volgde. Door te experimenteren ontdekte ze een haarmiddel, waarmee ze de markt op ging. Dit was het begin van haar zaken in schoonheidsmiddelen. Het leverde haar miljoenen op. Door te geloven dat je veel kan bereiken als je een uitdaging aangaat, doorzet en positief denkt, werd ze de eerste vrouwelijke selfmade miljonair van Amerika.(7)

De passie van J.K. Rowling (1965- )

Joanne Rowling is de schrijfster van de Harry Potterboeken. Voordat ze aan de succesvolle boeken begon maakte ze een moeilijke periode mee. Joanne was een alleenstaande moeder die met haar dochtertje in een sober flatje in Edinburgh leefde en moest rondkomen van een kleine uitkering. Ze overwoog zelfs een einde aan haar leven te maken. Ze kreeg een idee om een boek over een tovenaarsleerling, Harry Potter, te gaan schrijven. Het schrijven gaf haar plezier. Ze stuurde het eerste deel op naar twaalf uitgevers. Deze zagen er echter niets in. Joanne gaf echter niet op het lukte haar om toch nog een uitgever te vinden die de boeken wilde publiceren. De boeken bleken een schot in de roos te zijn. Wereldwijd werden meer dan 500 miljoen boeken verkocht waardoor Joanne een van de rijkste vrouwen van Groot-Brittannië werd. (8)

Wat zijn de passiekenmerken van beroemde mensen?

Kenmerkend voor al deze mensen is:
 • Een ideaal, doel voor ogen hebben
 • Doorzetten
 • Tegenslagen accepteren
 • Positief denken
 • Leren van het verleden, maar daar niet in blijven hangen, vooruit kijken
 • Zelfdiscipline
 • Zelfvertrouwen

Bovenstaande voorbeelden betreffen gepassioneerde beroemdheden die succes hadden. Maar je kunt ook kijken naar gepassioneerde mensen om je heen die je op een of andere wijze boeien. Ook idolen als sporters, acteurs, zangers kunnen goede voorbeelden zijn.
Om gepassioneerde mensen nader te analyseren kun je gebruik maken van de kenmerken zoals hierboven weergegeven. Mogelijk bieden ze aangrijpingspunten. Hieronder wordt een stappenplan beschreven die je verder kan helpen om zelf een passie te vinden.

Stappenplan om een passie te vinden

1. Zoek gepassioneerde mensen in je omgeving of idolen

Heb je in jouw directe omgeving ook mensen die vanuit hun passie leven? Of idolen? Zijn het mensen die je als voorbeeld zou willen nemen? Welke mensen zijn dat? Tot wie voel jij je aangetrokken?

2. Benoem de kenmerken van de door jou gekozen gepassioneerde mensen

Wat maakt deze mensen zo bijzonder? Wat doen deze mensen waardoor ze op jou gepassioneerd overkomen? Wat inspireert ze? Wat stralen ze uit?

3. Onderzoek de kenmerken

Ga eens na hoe deze mensen over zichzelf denken, waar ze in geloven, wat hun ideaal, doel is. Onderzoek hoe zij hun talenten inzetten. Wat doen deze mensen zoal waardoor zij succes hebben? In welke omgeving verkeren deze mensen, wie hebben zij om zich heen?

4. Welke kenmerken heb je zelf al?

Loop het rijtje nog eens langs en geef aan welke kenmerken je al hebt.

5. Welke kenmerken heb je nog niet en zou je goed kunnen gebruiken?

Probeer wel realistische kenmerken te nemen. Maar zeg niet te vlug: dat kan ik toch niet. Als je ergens voor gaat dan is veel mogelijk!

6. Ga eens na wat je kan tegenhouden om de gewenste kenmerken te ontwikkelen om een passie te vinden

Benoem deze en schrijf ze op.

7. Ga na welke stap je moet nemen om er aan te werken

Kun je er zelf aan gaan werken? Heb je hulp nodig? In het tweede geval kan het zinnig zijn om met iemand je kenmerken te bespreken en een plan uit te zetten. Als je wel weet welke kenmerken je moet ontwikkelen, maar je komt tot niets dan kan dat komen doordat je te weinig dopamine, een hersenstofje, aanmaakt. Dan is medisch advies aan te raden. (9)

Samenvattend

We zien hoe beroemde mensen door passie voor iets zin hebben gegeven aan hun leven. Zij hebben overeenkomende kenmerken die aan hun passie ten grondslag liggen. Belangrijk is dat ze met tegenslagen om weten te gaan. Een ieder kan nagaan in hoeverre hijzelf passiekenmerken bezit of nog kan ontwikkelen. Een stappenplan kan daarbij helpen.
© 2015 - 2024 J-dewilde, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Motivatie en passie leiden tot sterke persoonseigenschappenMotivatie en passie leiden tot sterke persoonseigenschappenMotivatie ontstaat niet zomaar, er is altijd iets waardoor je wordt gemotiveerd. Is de motivatie erg groot dan kan er pa…
Pubers kunnen echt wel plannenPubers kunnen echt wel plannenVerondersteld werd dat pubers moeite hadden met plannen en vooral voor de lange termijn. Het zou pas kunnen als het hers…
Wat is zelfvertrouwen?Wat is zelfvertrouwen?Wat is zelfvertrouwen? Wat doet zelfvertrouwen met u? Heeft zelfvertrouwen een nut? Waar is zelfvertrouwen goed voor? Le…
Passie en motivatiemomenten van jongerenPassie en motivatiemomenten van jongerenNiet alle jongeren hebben passie voor iets maar kennen wel motivatiemomenten. Er zijn bepalende factoren waardoor motiva…

Doen wat je leuk vindt: een carrièreswitch?Doen wat je leuk vindt: een carrièreswitch?Je kunt het leven een stuk aangenamer maken als je doet wat je leuk vindt. Iedereen weet dit, maar lang niet iedereen ha…
Goede voornemens laten slagenGoede voornemens laten slagenAan het begin van elk jaar nemen veel mensen zich voor om dingen in hun leven anders aan te pakken. Hun doelen zijn uite…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
 • 1. Vallerand, R.J., Salvy, SJ., Mageau, G.A., Elliot, A.J., Denis, P.L., Grouzet, F.M.E., & Blanchard, C. (2007). On the Role of Passion in Performance. Journal of Personality 75 (3):505-533.
 • 2. Wilde, de J. (2015) Motivatie en passie leiden tot sterke persoonseigenschappen, Info.nu
 • 3. Wilde, de J. (2014) Optimistischer in mijn hoofd, Free Musketeers, Zoetermeer
 • 4. Johnson, B. (2015) The Churchill factor, uitg. Hodder
 • 5. Sampson, Anthony; (2011) Mandela, The Authorised Biography, HarperCollins, Londen
 • 6. Hichens, C. (1997)De missionarispositie De mythe van Moeder Teresa, Uitgeverij EPO, 1997.
 • 7. Coleman, P (1994) Madam. C.J. Walker. Building a Business Empire, uitg. The Millbook Press.
 • 8. J.K. Rowling - Author - Biography.com,(2015) www.biography.com/people/jk-rowling-40998
 • 9. Wilde ,J.de (2015) Passie, wat het is, hoe ontstaat het, hoe werkt het. Info.nu
 • Afbeelding bron 1: Scurlock Studio (Washington, D.C.), Wikimedia Commons (Publiek domein)
J-dewilde (79 artikelen)
Laatste update: 28-08-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.