Een proces van verandering: wat kan je tegenhouden?

Zoals Maria Robinson (boekenschrijfster) ooit zei: "Niemand kan teruggaan en opnieuw beginnen, maar iedereen kan vandaag beginnen om een nieuw einde te maken". Niks is dichterbij dan de waarheid dan deze zin, maar voordat je kan gaan beginnen met het proces van verandering moet je een paar dingen stoppen die jou tegenhouden. Om verandering teweeg te brengen in je leven, moeten er eerst dingen gestopt worden. Dingen die je kunnen tegenhouden om jezelf te ontwikkelen. Hieronder staan tien 'geboden' die handig zouden zijn om eens onder de loep te nemen bij jezelf.

Tijd met verkeerde mensen

Stop met het spenderen van je tijd met verkeerde mensen, het leven is te kort om met mensen om te gaan die het geluk uit je zuigen. Als iemand jou in je leven wil, maken ze wel tijd voor je! Je hoeft niet te vechten voor een plekje en bedenk: het zijn niet de mensen die bij je staan als je op je best bent, maar de mensen die er zijn als jij op je slechtst bent.

Wegrennen van je problemen

Stop met het wegrennen van je problemen, face them! Het is niet makkelijk, er is geen enkel persoon die makkelijk alle problemen oplost. In feite we zijn gemaakt om pijn gedaan te worden. Het hele proces van leven - om problemen onder ogen te zien, te leren, aan te passen en op te lossen. Dit is wat ons maakt tot de persoon die we zijn.

Stop met liegen tegen jezelf

Stop met liegen tegen jezelf, je kan tegen iedereen in de hele wereld liegen, maar je kan niet liegen tegen jezelf. Ons leven verbetert alleen als we kansen pakken, en de eerste en moeilijkste kans die we pakken is om eerlijk tegen onszelf te zijn.

Stop iemand te zijn die je niet bent

Een van de grootste uitdagingen in ons leven is jezelf zijn in een wereld die wil dat je bent zoals iedereen is. Iemand anders zal altijd mooier zijn, slimmer zijn, jonger zijn, maar ze zullen nooit zijn zoals jij. Verander niet, mensen vinden je daardoor veel leuker. Ben jezelf en de goede mensen gaan jou echte 'jou' leuk vinden!

Houd niet vast aan het verleden

Hou je niet vast aan het verleden, je kan niet het volgende hoofdstuk van je leven beginnen als je telkens het vorige hoofdstuk blijft lezen.

Fouten maken

Wees niet bang om fouten te maken, iets verkeerd doen is productiever dan niks doen. Elk succes heeft een reeks van fouten en elke fout leidt weer tot succes. Anders voel jij je schuldiger over de dingen die je niet gedaan hebt dan de dingen die je wel gedaan hebt.

Oude fouten vergeten

Stop alsjeblieft met het jezelf schuldig voelen over fouten die je ooit gemaakt hebt. We kunnen verliefd worden op de verkeerde persoon of huilen om de verkeerde dingen, maar ondanks dat een ding is zeker: fouten helpen ons om onszelf te vinden en de dingen die goed voor ons zijn!

Koop geen geluk

Veel dingen die we zouden willen hebben zijn duur. De waarheid is, de dingen die ons echt gelukkig maken zijn helemaal gratis! Deze dingen zijn namelijk liefde, lachen, werken en onze passies. Kijk niet naar anderen om geluk te vinden, als je niet blij bent met jezelf van binnen zul je niet blij zijn in een relatie met iemand anders. Je moet stabiliteit creëren in je leven om een leven te kunnen delen met iemand anders.

Stop met het afwijzen van relaties alleen omdat de andere niet werkte

In het leven kom je er achter dat er een reden is voor iedereen die je ontmoet. Iemand zal je testen, iemand zal je gebruiken en iemand zal je dingen leren. Maar het belangrijkste is, iemand zal het beste uit jou halen.

Stop met jaloers zijn

Vraag jezelf af: wat is iets wat ik heb, wat iedereen ook zou willen?
© 2014 - 2024 Ince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veranderen, hoe moeilijk is dat?Veranderen, hoe moeilijk is dat?Hoe houd je gedragsverandering vol? Hoe moeilijk is het om te veranderen? Hoe moeilijk is een verandering in je leven vo…
Nieuw gedrag aanlerenNieuw gedrag aanlerenWat is beter? Oud gedrag afleren of nieuw gedrag aanleren? Welke redenen zijn er om nieuw gedrag aan te leren? Kan je he…
Slechte gewoontes veranderen in drie fasenSlechte gewoontes veranderen in drie fasenHet grootste deel van ons leven bestaat uit gewoontes. Neem nu die kop koffie die je dagelijks drinkt op hetzelfde tijds…
Hoe kun je je gedrag veranderen?Hoe kun je je gedrag veranderen?De meeste mensen komen een aantal malen in hun leven op het punt dat ze iets aan zichzelf willen veranderen. Vaak gaat h…

Bestaan van reïncarnatieBestaan van reïncarnatieReïncarnatie is het opnieuw geboren worden in een menselijk of dierlijk lichaam. Niet iedereen gelooft in reïncarnatie.…
Duurzame uitvaart of groene begrafenis binnen handbereikDuurzame uitvaart of groene begrafenis binnen handbereikDe duurzame uitvaart of groene begrafenis is nu voor iedereen binnen handbereik. Vanuit de uitvaartbranche is het initia…
Ince (31 artikelen)
Gepubliceerd: 30-04-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.