Hoe blijf je positief in zware tijden?

Hoe blijf je positief in zware tijden? We kennen het allemaal wel: van die periodes waarin het allemaal niet gaat zoals je graag zou willen. Tegenslag na tegenslag zorgen ervoor dat je dieper in de put raakt. Het zijn tijden waarin het ontzettend moeilijk is om positief te blijven. Voor je er erg in hebt krijg je te maken met depressies en misschien zelfs een burn-out. Hoe blijf je positief in zware tijden? Welke tips zijn hiervoor te geven?

Zware tijden

Soms komt al het slechte nieuws tegelijkertijd. Je raakt je baan kwijt, familieleden zijn ernstig ziek, je relatie gaat uit. Het zijn talloze zaken die voor emotioneel zware tijden zorgen. Het is heel erg moeilijk om in dit soort zware tijden positief te blijven, maar dit is wel beter voor je gemoedstoestand. Wanneer je geest meer rust heeft en ervaart zal je ook beter met de vervelende situaties om kunnen gaan en is het ook gemakkelijker te relativeren.

Sporten en bewegen

Het is bewezen dat sporten een positief effect heeft op je geest. Mensen die bijvoorbeeld te maken hebben met depressies, wordt veelal aangeraden om veel te sporten. Probeer daarom elke dag tenminste een halfuur beweging te hebben. Ga bijvoorbeeld naar de sportschool of doe mee met een teamsport. Om je geest echt goed te legen kun je ook aan yoga doen of lekker een stuk wandelen in de frisse lucht.

Zoek een persoon die je kan vertrouwen

Als je in zware tijden zit, dan is het heel onverstandig om alles op te kroppen. Je maakt het daardoor alleen maar moeilijker voor jezelf. Het kan helpen om over je zorgen en problemen te praten met iemand die je kunt vertrouwen. Denk aan een vriend of familielid. Eventueel zou je ook professionele hulp kunnen krijgen om je verhaal aan kwijt te kunnen. Denk aan een maatschappelijk werker of misschien iemand die alternatieve therapie aanbiedt. Je zou zelfs terecht kunnen op een discussieforum met lotgenoten om je verhaal kwijt te kunnen.

Zorg voor voldoende ontspanning

Hoe heftig het leven ook is, je zult moeten zorgen voor de nodige ontspanning. Doe iets dat je leuk vindt om te doen of iets waarbij je toch even afleiding hebt. Lees bijvoorbeeld een boek, kleur een kleurplaat, ga een avondje uit eten met vrienden, werk in de tuin, bezoek de bioscoop of die iets heel anders dat je leuk vindt.

Leef georganiseerd in zware tijden

Veel mensen hebben de neiging om alles te laten vallen wanneer het niet goed gaat. Ze doen minder aan het huishouden, volgen geen goede planning en lijken met de minuut te leven. Dit werkt totaal niet mee met je gemoedstoestand. Wanneer het een zooi in je huis is en je geen goede planning hebt lijkt het in je hoofd nog veel donkerder en zwaarder te zijn. Zorg er dus voor dat je georganiseerd leeft, zodat je niet in een dieper dal terecht komt.

Richt je op het positieve

Gaat het niet goed en krijg je heel veel slecht nieuws? Probeer je dan te richten op het positieve. Dit is niet gemakkelijk, maar wel haalbaar. Lijkt het alsof er helemaal niks positiefs is? Let dan goed op en hecht extra waarde aan de kleine dingen. Een lief mailtje van een collega, een wildvreemde die je voor laat in de supermarkt. Eventueel kun je jezelf ook aanmelden voor nieuwsbrieven op motivatiewebsites, zodat je de dag kunt beginnen met het lezen van dit soort positieve berichten. Ook het lezen van quotes, bijvoorbeeld op Pinterest, kan heel erg helpen.
© 2014 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een sterke en goede relatieKenmerken van een sterke en goede relatieWat zijn de kenmerken van een goede relatie? Hoe herken je een goede relatie? Wanneer is een relatie sterk en niet kapot…
Positiviteit geeft energiePositiviteit geeft energieNiet iedereen is van nature even positief, dat krijg je mee in de genen en waar en hoe je opgroeit. Je basis is voor vee…
Hoe leer je om positief te zijn in voorspoed en tegenspoedHoe leer je om positief te zijn in voorspoed en tegenspoedHet is te leren, omgaan met de kleine en grote tegenslagen in het leven. Crisis, een gemiste trein, rampen, ruzie met je…

Preppen: een noodsituatie overlevenPreppen: een noodsituatie overlevenAls je bekend bent met het programma Doomsday Preppers op National Geographic Channel dan zou je wellicht kunnen denken…
Milieubewust levenMilieubewust levenJe hoort het nogal eens 'als ik iets voor het milieu doe, is dat slechts en druppel op een gloeiende plaat dus wat hee…
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 14-12-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.