Milieubewust leven
Je hoort het nogal eens 'als ik iets voor het milieu doe, is dat slechts en druppel op een gloeiende plaat … dus wat heeft het voor zin?!' Natuurlijk is het individu in die grote mensenmassa een druppel op een gloeiende plaat, maar veel druppels kan zomaar een emmer vullen en zelfs doen overlopen. Waar het dus ook gaat dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen. Een onderzoek van Boegschroef uit Canada levert soms opmerkelijke uitkomsten en uitspraken op.
Neem je verantwoordelijkheid
Natuurlijk zal niemand zeggen geen verantwoordelijkheid te nemen, maar de praktijk wijst anders uit. Het gaat zelfs zover dat het stiekem plaatsvindt, want anonieme onderzoeken maakt mensen eerlijker. Men kan dan ongegeneerd zeggen waar het op staat en wat men doet wat alleen al sociaal misschien 'not done' is, maar stiekem kan immers alles.
Enkele alledaagse voorbeelden
- Hondenpoep opruimen: De zakjes die je overal ziet worden door maar liefst 55% van de mensen niet gebruikt als niemand het ziet c.q. in de omgeving is. In het donker, ook als de poep in het zicht licht is dat percentage zelfs 73%.
- Scheiden huisvuil: Een programma wat aangeeft dat het huisvuil op het stort toch weer bij elkaar komt, maakt dat bijna 25% van de mensen die eerder wel een begin gemaakt hadden met scheiden, nagenoeg stopt. Andersom loopt het percentage veel minder snel op.
- Anders reizen vanwege het milieu: Dit percentage is in de stedelijke gebieden hoger (55% versus 23%) maar men geeft ook aan dat het met de mogelijkheden te maken heeft. In de stedelijke gebieden is het openbaar vervoer vaak veel beter geregeld en de eigen auto minder toegankelijk. Of het dus om de juiste beweegreden is, is zeer discutabel. De hybride auto zou ter compensatie populairder kunnen zijn in deze gebieden, maar is dat niet.
- Was opsparen: Was opsparen levert veel minder actieve wasmachines op. Behalve de elektriciteit, gaat het ook om minder wasmiddel gebruik. Toch geeft meer dan de helft van de respondenten aan regelmatig halve trommels te draaien. Waarbij mannen dit meer doen dan vrouwen (3:1).
- Oude apparatuur: Los van het kostenaspect vindt menigeen dat apparatuur langer mee moet kunnen dan is voorgeschreven en als het dan nog werkt ... waarom niet laten staan? Zeker zo’n 50% denkt dat het per saldo dus toch goedkoper is, omdat je nieuwe aanschaf uitstelt.
Voor jezelf of voor de ander?
Ook als je geen nageslacht hebt, kan je nog steeds willen dat de aarde na jou een stukje beter achter blijft. De bekende 'druppel' levert niets op en dus doen veel mensen het niet. Verder moet de overheid maar eerst over de brug komen, zo geven ook veel mensen aan. Natuurlijk zit daar ook een kern van waarheid in, maar dat geeft niemand het recht dan maar niets te doen. Niet om je geweten te sussen, maar omdat je een van de mensen bent die toch iets onderneemt, omdat je bijvoorbeeld begaan bent met het milieu, met de natuur, met de aarde in totaliteit.
Tegengas
Ook al heb je geen idee of het daadwerkelijk iets oplevert en hoeveel andere mensen diezelfde actie ondernemen. Dan nog kan je iets ondernemen binnen je eigen 'circle of influence'. Of met andere woorden, je onderneemt zelf actie waar je kunt (wat enig moment ook een soort tweede natuur kan worden) en je spreekt er over in je omgeving. Wat je doet, waarom je het doet en wat je denkt dat het oplevert. Een ruime 30% krijgt in meer of mindere mate maken met tegengas van de omgeving. De bekende argumenten vliegen dan om de oren en slechts ruim 10% gaat in gesprek. De rest voelt zich niet geroepen, heeft geen zin in 'welles nietes' (wat uiteindelijk ook niet veel op zal leveren) of laat het zondermeer voor wat het is.
Ga het gesprek aan
Natuurlijk is alles beter dan niets, maar het gesprek aangaan wil nog wel eens iets opleveren. Daar hoef je absoluut geen activist voor te zijn. Het zet mensen uiteindelijk aan het denken en dat wil niet zegen dat iemand daarna direct handelt, maar als je iemand aan het denken zet dan heb je al veel gewonnen. Maar liefst 43% van de mensen die in meer of mindere mate toch iets goeds voor het milieu willen doen, zijn dit gaan doen op aangeven van iemand in de omgeving. Ze hebben iets gezien wat ze aan het denken heeft gezet en een deel is inderdaad na gaan denken over een gesprek wat ze met een bekende hebben gehad.
Tot slot
Het is voor veel mensen niet echt handig, zeker niet in het begin, maar als je de moeite neemt wordt het enig moment bijna altijd een tweede natuur. En dan gaat het bijna als vanzelf … maar staat nog los van het gevoel dat je iets doet wat een positieve bijdrage levert aan het milieu.