Vergaat de wereld?
Armageddon betekent het einde der tijden. De dag dat de wereld zal vergaan door de hand van (een) god. In 2012 geloofde menigeen dat de wereld zou vergaan. De exacte datum zou zijn 21 december 2012. De Maya's hadden dit voorspeld, dacht men. Aangezien dat al zolang geleden voorspeld was, en omdat de datum dichtbij kwam, was dit voor veel mensen een angstig idee. Maar gelukkig was het niet waar. Zal de wereld alsnog vergaan? Ooit wel.
Er zijn al heel veel mensen geweest die beweerden dat de wereld zou vergaan. Te veel om op te noemen eigenlijk. In de bijbel wordt er ook veelvuldig over 'gesproken' en het woord 'binnenkort' is uitgelopen tot duizenden jaren. Vooral religieuze groeperingen geloven vaak in de komst van armageddon. Je ziet de angst van straf voor een onzichtbaar wezen, god genoemd, terugkomen in veel religies. Maar ook toekomstvoorspellers geloven er vaak in. Mensen doen, en deden in het verleden, al heel wat eindtijd voorspellingen die nooit uitkwamen.
Het jaar 2012
De laatste keer dat men op grote schaal geloofde dat de wereld zou kunnen vergaan was in 2012. Niet iedereen was het daar mee eens en zij hebben gelijk gekregen. Veel mensen dachten dat de aarde een verandering zou ondergaan, ook al was het dan niet rond 21 december 2012. De cyclische Tzolkin Kalender van de Maya’s had het allemaal al lang geleden aangekondigd. Daar kon je inderdaad vanaf lezen dat de kalender ophield in 2012, en daarna kwam er een nieuwe zon. Maar betekende dat ook voor de Maya's dat de wereld dan zou vergaan? Of was het gewoon het einde van een grote cyclus in het heelal? De Maya's hebben misschien nooit geloofd dat de aarde op die datum zou vergaan. In elk geval ging 21 december 2012 geruisloos voorbij, zonder apocalyptische incidenten.
Wanneer vergaat de wereld echt?
De wereld zal ooit vergaan, want aan alles komt een eind. Maar zelfs al zou de mens alle leven op aarde verwoesten, dan nog heeft de planeet zonder ons nog een lange tijd voor de boeg. Ongeveer nog 50 miljard jaar. Er zijn altijd eindtijdsprofeten geweest. Eindtijdsproefeten van deze tijd zijn onder andere Jehova's getuigen die geloven dat de wereld snel zal vergaan. Het wachttorengenootschap van de Jehova's getuigen heeft verschillende jaartallen gegeven waarin de wereld volgens hen zou vergaan. Onder andere in 1914 en 1975. Elke keer bleken ze ongelijk te hebben, waardoor het genootschap nu geen data meer noemt. Het woord 'binnenkort' is net als in de bijbel zelf, voldoende om volgelingen te laten geloven dat het einde dichtbij is.
Op 21 december 2012 om 21.12 uur zou het gaan beginnen. Popcorn erbij dus, en televisie aan, want dat zou me een spektakel worden. Of niet? Nog niet zolang geleden kwamen onderzoekers namelijk tot een heel wat luchtiger conclusie. De kalender van de Maya kan namelijk ook pas afgelopen zijn in het jaar 2208 of 2220. Er zijn verkeerde berekeningen gemaakt, beweren deze onderzoekers. Bovendien betekent het ophouden van de kalenders niet dat de tijd ophoudt, maar dat er een nieuwe cyclus begint.
Eschatologie
De scheppingsdatum van de Maya Mythologie zou 11 augustus 3114 (voor Christus) zijn geweest. De telling van de tijd zou volgens de grote kalender eindigen op 21-12-2012. Met eschatologie kwamen men tot de conclusie dat de wereld dus op 21-12-2012 zal vergaan.
Rekenfout 2012
Adreas Fuls is een aardwetenschapper. Hij promoveerde in 2006 aan de Technische Universiteit te Berlijn. Hij ziet het anders. Met een oude Mayatabel, inscripties en de standen van planeet Venus, trekt hij de conclusie dat de datum fout is. De kalender loopt volgens hem pas een paar honderd jaar later af in 2208, wel in de maand december. Hij gelooft trouwens helemaal niet dat er door de Maya’s dan een einde van de tijd of van de wereld werd verwacht werd. De Maya’s zouden gewoon opnieuw beginnen met hun kalender.
21 december 2012
De meeste mensen die wel geloven in de eindtijd en de Maya-voorspelling, vreesden toch nog dat het na 2012 alsnog snel afgelopen zou zijn. 'Binnenkort' zouden er zich volgens hen een of meerdere rampen voltrekken, waardoor de aarde alsnog vergaat. Alle leven zou bijvoorbeeld kunnen uitsterven. Het zou om allerlei rampen tegelijkertijd gaan. Aardbevingen en tsunami's en uitbarstende vulkanen … Of zouden er kometen op de aarde regenen? Weer andere groeperingen geloven wel dat er iets te gebeuren staat. Dat er wel een grote gebeurtenis zal plaatsvinden, maar dan alleen in het bewustzijn van de mensheid. De wereld zal dan juist beter en eerlijker worden. Mensen zullen dan wijzer, eerlijker en verdraagzamer zijn. Zo wordt er een draai gegeven aan een voorspelling die niet uitkwam, en het woord 'binnenkort' kan weer een hele lange tijd mee.
2012 en het Galactische Ecliptica
Maya-onderzoeker John Major Jenkins heeft een bijzondere galactische gebeurtenis gekoppeld aan het aflopen van de betreffende kalender van de Maya. Op 21 december 2012 vond de uitlijning van de zon plaats (op de dag van de zonnewende) met de galactische equator op het vlak van ons melkwegstelsel. Dit gebeurt maar eenmaal in de 26.000 jaar. Dus toch iets? Een troost: dit gebeurt elke 26000 jaar en dus heeft de aarde het altijd goed doorstaan. Volgens de kalender van de Maya’s gingen we dan van de vierde naar de vijfde zon. Er is dus wel iets gebeurd, maar dat heeft geen slechte of goede invloed op onze planeet gehad. Mensen houden nou eenmaal van het voorspellen van de eindtijd.
Eindtijd profeten
Zolang als er mensen zijn en kunnen denken, zijn ze al bang dat er goden bestaan die zich willen wreken op de slechtheid van de mens. Mensen zijn misschien best slim, maar ook bange wezens die het onbekende vrezen. Vroeger geloofde men dat alles wat men niet begrijpen kon, van goden afkwam. Er waren daarom zonnegoden, vruchtbaarheidsgoden, liefdesgoden, watergoden, windgoden, zeegoden, en ga zo maar door. En goden woonden op bergen en veroorzaakten bliksem als ze boos waren, goden waren verantwoordelijk voor alle ellende of voorspoed. De wetenschap heeft veel goden weggewerkt, doordat natuurverschijnselen nu wetenschappelijk te verklaren zijn.
Er zijn nu waarschijnlijk niet zo veel mensen meer op de wereld die geloven in een god die bliksem veroorzaakt, of brand, of een slechte oogst … Maar de mens is in de kern niets veranderd, we zijn nog steeds bang voor het onbekende, dus hebben veel mensen een god nodig om die angst weg te nemen en te geloven dat het onbekend een reden heeft. Het interessante is misschien wel dat mensen vaak het diepste lijken te geloven in zaken die het minste te bewijzen zijn. Zo is het met de Maya kalenders misschien ook wel. Angst voor het einde van zo'n kalender, is misschien wel hetzelfde als angst voor het aflopen van je schoolkalender. Weer een jaar voorbij. Wat nu? Gewoon een nieuwe agenda kopen natuurlijk.