Vrolijk doen, vrolijk zijn
Is vrolijk doen ook vrolijk zijn? De meningen zijn hierover verdeeld, maar feit is wel dat je meer bereikt met een vrolijk gezicht. Zoveel is inmiddels wel vastgesteld. Toch is alleen een vrolijk gezicht niet zaligmakend, niet voor jezelf en niet voor de ander. Immers, jezelf gedwongen in de plooi houden is uitputtend en mogelijk zelfs doorzichtig. Of met andere woorden … men gaat niet meer voor de (nep) glimlach. Hoewel niet iedereen een opgeruimd karakter heeft en als vanzelf en glimlach op het gezicht heeft, kan je er wel wat aan doen om het leven lichter te maken en naar die echte glimlach toe te werken.
Lachen is gezond!
Lachen is gezond, dat is absoluut waar. Maar dat zegt nog niet dat het iedereen gegeven is gemakkelijk of als vanzelf te lachen. Daarvoor hoef je overigens geen treurig leven te hebben, want het een hoeft niets met het ander te maken te hebben. Het kan gewoon je karakter zijn. Maar wil je die vrolijkheid uitstralen en niet alleen een (nep)glimlach ten toon spreiden, dan is het uiteindelijk beter om te werken aan dat vrolijke gevoel van binnen.
Bron: Jill111, Pixabay Toch zijn er ook wel wat zaken die de buitenkant vrolijker kunnen doen laten lijken. Te denken valt aan:
- De wenkbrauwen zijn altijd erg bepalend in het gezicht. Heb je dikke (borstelige) wenkbrauwen die ook nog donker zijn, dan kan je nors overkomen. Een iets dunnere, goed gevormde wenkbrauw maakt een groot verschil.
- De lippen zijn uiteraard ook belangrijk. Daarmee hoef je niet meteen met felle kleuren te gaan werken, maar een ietwat glanzende verzorger op de lippen geeft al een ander "frisser" aanzicht. Bovendien het is nog goed voor de lippen ook en mannen kunnen het dragen.
- Heb je een grauwe huidskleur dan oog je vaker somber. Egaliseer je huid naar een zachte basis en pas eventueel nog wat rouge toe. Het kan je wangen doen “liften” en dat ziet er weer vrolijk uit.
Oefen je lach
Het klinkt misschien vreemd, maar je kunt je lach oefenen en zelf zien hoe anders dat overkomt. Ga gewoon voor de spiegel staan en glimlach, trek je mondhoeken nog wat meer omhoog en ga zover tot de schaterlach (zo’n lach waar je pijn in je buikspieren van kunt krijgen). Zien lachen doet lachen … en dat werkt echt. Doe dit gedurende een bepaalde periode iedere dag, desnoods tot vervelends toe.
Bekijk voor de spiegel welke glimlach je op je gezicht kunt toveren zonder al te veel gekke dingen te hoeven doen (denk vooral aan iets vrolijks, want je gedachten kunnen je gezichtsuitdrukking bepalen en dus hoe vrolijk of niet je gezicht is).
Oefen deze glimlach regelmatig om het je eigen te maken, het moet een soort tweede natuur worden. Zie het desnoods als gezichtsgymnastiek en probeer het op straat uit. Gewoon glimlachend over straat, laat al veel mensen terug lachen. Daar hoef je niet veel voor te doen en je hebt meteen resultaat. Bovendien het straatbeeld wordt er een stuk vrolijker en sympathieker van.
De glimlach van binnen
Onvoorwaardelijke liefde
Een glimlach komt echt aan (als vanuit het hart) als deze ook van binnen zit. Bovendien, het gaat je dan ook gemakkelijk af. Immers, je hoeft er niets voor te doen. Een glimlach van binnen kan je niet afdwingen – als je het niet van nature hebt – maar je kunt het wel stimuleren. Het is een beproefde methode die gestoeld is op een NLP-theorie. Waar het om gaat is dat je een moment van intense liefde (onvoorwaardelijk) boven haalt. Dit kan van jaren geleden zijn, dat maakt niet uit. Onvoorwaardelijke liefde zit meestal nog bij kinderen en dus is de kans groot dat er een moment met een kind boven komt.
Visualiseer dit moment nu goed en herbeleef het als het ware. Ervaar in al je vezels weer hoe dat toen voelde. Zo echt, zo puur en zo mooi … dat moet een glimlach teweeg brengen. Deze glimlach komt pas echt van binnenuit. Behalve dat het je gezicht vrolijker maakt, straal je liefde uit. Hierdoor verzacht je zelf en wordt je toegankelijker voor de ander. Zo’n moment kan je ook oproepen als je je down voelt, je negatief of gesloten bent.
Bepaal je agenda
Bedenk de avond voor de volgende dag hoe de agenda er uit zal zien, voor zover dit te bepalen is. Zorg er voor dat er minimaal één heel leuk ding tussen zit. Iets waar je je op kunt verheugen en wat maakt dat je vrolijk wakker wordt. Dat is namelijk een belangrijk begin voor een vrolijke dag.
Dit moet wel gecombineerd worden met goed slapen*, want een goede nachtrust is hét begin van iedere vrolijke dag.
* Goed slapen is meer dan je hoofd op het kussen leggen en je ogen sluiten. Meer info
Tot slot
Dat vrolijk doen ook vrolijk zijn is, hebben we voor een deel dus zelf in de hand. Je hebt er een rol in en die rol kan je gebruiken voor jezelf én je omgeving. Iets voor elkaar krijgen, gewoon mensen laten lachen of gewoon dat aardige mens zijn wat je al bent.