2012: het jaar waarin de wereld zou vergaan

2012: het jaar waarin de wereld zou vergaan Reeds lang gingen er geruchten dat de wereld in december 2012 zou vergaan. Sommige mensen deden dit af als flauwe zever, maar anderen waren er echt mee begaan. Sommige mensen bouwden schuilkelders om in te vluchten, anderen schreven hun testament. Een ontdekking door wetenschapper Saturno in het Guatemalteekse Xultun was het bewijs dat 2012 niet het jaar zou zijn dat de wereld zou vergaan. Althans niet volgens de Maya-kalender.

In 2012 zou de wereld vergaan

Jarenlang werd gedacht dat in 2012 de wereld zou vergaan. De Maya-kalender stopte immers abrupt in december 2012. Velen raakten in paniek en wachtten met een bang hart de gevreesde datum af. Sommigen gingen zelfs zo ver dat ze schuilkelders bouwden of hun testament opstelden. Vol spanning keek de wereld toe hoe de datum dichterbij kwam en toen het eens zo ver was, gebeurde er ... niets!

Een belangrijke ontdekking

Een Amerikaanse archeologengroep onder leiding van wetenschapper Saturno had in mei 2012 reeds een belangrijke archeologische ontdekking gedaan. Op de site van Xultun in Guatemala hadden wetenschappers de oudst bekende astronomische mayakalender ontdekt in een recentelijk opgegraven woning. De inscripties werden door een Maya-schriftgeleerde in de 9de eeuw in de muur van de woning gekerfd. Een groot deel van de inkervingen zijn gegraveerde cijfers die berekeningen voorstellen met betrekking tot de verschillende Maya-kalenders. Het betreft de ceremoniële kalender van 260 dagen, de zonnekalender van 365 dagen, de jaarcyclus van Venus en die van 780 dagen van de planeet Mars. Verder zijn er ook een aantal personages te zien.

Xultun, Guatemala

Xultun is een Maya-nederzetting in het noorden van Guatemala, verstopt in het regenwoud van de Petén. Ooit woonden hier meer dan 10.000 mensen. De site werd reeds 100 jaar geleden ontdekt door een Guatemalteeks werker. In de jaren '20 werden er een paar grove aantekeningen van gemaakt door een zekere Sylvanus Morley. Het was ook hij die de naam "Xultun" toekende aan de site. Xultun bevindt zich op slechts acht kilometer van San Bartolo, waar Saturno reeds in 2001 belangrijke en zeldzame muurschilderingen had ontdekt.

De woning in Xultun

De woning in de nederzetting van Xultun was bedekt met begroeiing en werd voor het eerst ontdekt in 2010. Met de medewerking van de National Geographic Society startten de wetenschapper Saturno en zijn team een expeditie naar en opgravingen op de site van Xultun en meer bepaald in de desbetreffende woning. Zij ontdekten er drie muren met belangrijke inscripties en met een aantal figuren: een noordelijke, een westelijke en een oostelijke muur. Het mag een wonder heten dat deze inscripties en tekeningen in hoofdzakelijk rood, zwarte en witte kleuren de eeuwen hebben getrotseerd. Naast een aantal figuren staan ook de inscripties "Younger Borther Obsidian" en "Older Brother Obsidian".

2012, het einde van de wereld?

Door deze belangrijke vondst werd het duidelijk dat de Maya's helemaal het einde van de wereld niet aan het berekenen waren. Zij zochten integendeel naar de zekerheid dat niets zou veranderen en dat de wereld zou blijven doordraaien. Hun berekeningen lopen immers zo'n 7000 jaar door.

Meer weten?

Wie meer wil lezen over deze vondst, kan terecht in het juni-nummer van National Geographic van 2012. Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen op de site van National Geographic, of op de site van Science Daily.

Zeker is, dat iedereen nu terug op zijn beide oren mag slapen. Het einde van de wereld was niet voor 2012, althans niet volgens de Maya's! Doemdenkers zullen nu iets anders moeten gaan verzinnen om de mensheid ongerust te maken!
© 2012 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van de kalenderDe kalender heeft alles te maken met astronomie. Een jaar is precies de tijd die de aarde nodig heeft om rond de zon te…
Vergaat de wereld?Vergaat de wereld?Armageddon betekent het einde der tijden. De dag dat de wereld zal vergaan door de hand van (een) god. In 2012 geloofde…
Het indienen en de gevolgen van een echtscheidingsverzoekEen huwelijk kan op verschillende manieren eindigen. Echtscheiding is één van de manieren om het huwelijk te beëindigen.…
Bronnen en referenties
  • HLN.be - 11/05/2012
  • MSN - 11/05/2012
  • www.sciencedaily.com
  • http://bit.ly/K4wDHz
  • http://on.natgeo.com/KQHQWq
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 14-03-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.