Een doel in het leven?

Een doel in het leven? Het klinkt zo eenvoudig “een doel hebben in het leven” en toch is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wat mogelijk voor een hele groep weer als “vreemd” ervaren wordt, want hoe ziet je leven er zonder doel eigenlijk uit? Hoe dan ook, de een wil een doel in het leven en de ander niet. Er is niets goed of fout … tenzij het je onrust oplevert. In dat geval is het goed het proces aan te gaan.

Doelen stellen

Bij veel mensen gaat het als vanzelf. Sommige weten het al op heel jonge leeftijd en andere vormen zich tijdens en na de pubertijd in een richting. Een richting qua studie en beroep, maar ook als het gaat om een relatie en / of kinderen, in Nederland blijven of juist de wereld over en het type leven. Lekker veel thuis met of zonder vrienden of altijd onderweg. Voor iedereen is het anders en niet is goed of fout.

De omgeving

Toch is er ook nog een aanzienlijke groep waar het allemaal niet zo als vanzelfsprekend gaat. Mensen die bijvoorbeeld niet in het stereotype vallen en er niet vooruit durven komen, het zelf niet concreet weten of het in de familiekring lastig vinden. Denk hierbij aan mensen die een andere geaardheid hebben dan hetero. Het wordt niet overal met open armen ontvangen en dat kan mensen van een doel afhouden. Omdat voor veel mensen enig moment een vaste relatie als vanzelfsprekend is, is het soms ook moeilijk uit te leggen dat jij dat niet wilt of je denkt aan een typisch mannenberoep als vrouw of andersom. Dat vergt soms nogal wat uitleg en als je dan niet sterk in je schoenen staat en je weet dat een dergelijk proces “moeizaam” zal zijn, dan kan je dat van je doel afhouden of levert minimaal een soort vertroebeling van je doel op. De omgeving kan in deze een behoorlijke impact hebben .

Geen idee

Natuurlijk zijn er ook mensen die lekker opgroeien, er lijkt niets aan de hand, en enig moment komt men er achter toch niet echt een doel te hebben. Waarom dat op komt borrelen is niet bekend, maar het gaat vaak gepaard met een stuk onrust. In de omgeving zie je van alles gebeuren, vrienden trouwen, kopen samen een huis, krijgen kinderen of de carrière van vrienden gaat in de goede richting of dat huis in het buitenland wat men zo graag wil, komt heel dichtbij.
Mensen kunnen allerlei doelen hebben en als je dat in je omgeving ziet gebeuren, dan kan er bij degene die dit niet heeft, een gevoel naar binnen kruipen wat onrust geef. Natuurlijk hoeft het niet voort te komen uit de omgeving, het kan ook zijn dat je plots zelf tot de conclusie komt dat je doelloos aan het ronddobberen bent.

Bron: OpenClipart Vectors, PixabayBron: OpenClipart Vectors, Pixabay
Vaak is het zo, dat het (in het begin) niet eens direct herkenning oplevert, maar je slechts die onrust geeft. Als je goed naar jezelf (van binnen) kunt kijken, kom je er enig moment achter dat het te maken heeft met geen echt doel hebben.
Daarmee niet gezegd dat iemand die niet een concreet doel heeft, geen leuk leven heeft. Verre van dat, want er zijn genoeg mensen die van dag tot dag leven en zich daar prima bij voelen. Als het je echter onrust geeft, dan is er wat anders aan de hand.

Handelen ja of nee?

Als het een bewust proces is geworden kan je altijd kiezen. Want die onrust komt wel ergens vandaan, maar dat wil nog niet zeggen dat je plots doelen moet gaan stellen. Gewoon je leven leven, zonder concrete doelen kan ook gewoon een stuk acceptatie zijn dat je niet de mens bent die per se doelen wil stellen. Immers, wie heeft ooit bepaald dat dat zou moeten?
Als je gelukkig bent met wie je bent, kan die onrust – zodra je het een plaats geeft – ook afnemen.

Als dat niet het geval is, dan is het goed het proces te doorgronden. Ben je niet echt gelukkig, mist er iets in je leven en zo ja wat? Ga voor het antwoord allerlei zaken af, van de meest eenvoudige aspecten van het leven tot de grote “issues”. Mogelijk kom je uiteindelijk nog steeds tot de conclusie dat je geen echte doelensteller bent, maar zolang het onrust geeft, speelt er iets in de geest waar het lichaam op reageert. Soms kan professionele hulp nog wel eens een oplossing zijn of goede en oprechte vrienden die je goed kennen. Waarbij het altijd goed is om te bespreken dat je niet op oplossingen* zit te wachten, maar vragen stellen tot antwoorden kan leiden.

* van die dooddoeners als ga bij wat verenigingen en kijk wat je leuk vindt of ga lekker daten misschien loop je toch nog die vaste levenspartner tegen of ga een studie volgen. Het gaat hier niet om eenzaamheid maar om levensdoelen.

Voordelen van geen doelen stellen

Geen concrete levensdoelen hebben kan je ook verrijken, je loopt immers niet met oogkleppen op maar je ziet wel wat er op je pad komt. De kans dat je er voor open staat, is vele malen groter dan wanneer je een concreet levensdoel hebt en je daar naartoe werkt. Maar ook hier geldt dat niets goed of fout is, het is maar net waar je je senang bij voelt.

Tot slot

Ieder leeft zijn leven op geheel eigen wijze, doelen stellen is niet heilig en voor sommige mensen zelfs taboe. Ook goed! Waar het om gaat is dat je die invulling aan je leven geeft, waar je zelf blij van wordt … en dat kan met of zonder doelen zijn.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inspiratie: Doelen stellenWat is het nut van doelen hebben? Met doelen in je leven ben je op weg naar meer succes. Een doel geeft je extra motivat…
Onzeker: Doelen stellenIedereen heeft wel eens iets willen bereiken. Grote en kleine dingen, die je leven wellicht kunnen veranderen of verbete…
SMART doelen stellenConditie opbouwen, leren koken, internet gebruiken… Zomaar een paar ideeën van wat je wilt leren. Doelen stellen is hier…
Goal Setting om prestatie te verhogenGoal Setting om prestatie te verhogenOm prestaties en motivatie te verhogen kan gebruik gemaakt worden van het stellen van doelen in de toekomst; dit moet da…

Wie is bang voor de dood?Wie is bang voor de dood?De dood. Er zijn maar weinig mensen die er niet bang voor zijn. De dood kan zo snel als de wind komen; zo pijnloos als d…
Eenzaamheid en het ontwikkelen van kracht en moedEenzaamheid en het ontwikkelen van kracht en moedEenzaamheid is niet alleen een zwaar te dragen pijnlijk lot. Het kan ook een kans zijn. De slagen van het bestaan kunnen…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.