Als jij niets verandert, verandert er niets

Als jij niets verandert, verandert er niets “Moet je wel willen veranderen?” … kan een tegenvraag op de titel zijn. Welnu, de wereld is in een rap tempo aan verandering onderhevig. Als je dus niet mee wilt of kunt doen, kan je achter geraken. Dat wil zeggen dat er onderwerpen mogelijk deels of geheel aan je voorbij gaan. Het kan je achterop brengen, maar als het je niets doet, dan is dat nog niet erg. Echter, als je midden in het leven staat én wilt blijven staan, dan praten we over een andere situatie. Veranderen om het veranderen is ridicuul, maar bij veranderen om bij te blijven, veranderen om je te ontwikkelen of veranderen om voorop te lopen, hebben we het over een heel andere situatie. Iedereen kan een reden hebben om te willen of moeten veranderen. Het veranderingsproces heeft echter alleen maar zin, als je het met overtuiging en vanuit de beste intenties onderneemt.

Met de kennis van zaken dat ruim tachtig procentvan de mensen het moeilijk en lastig vindt om te veranderen, enkele voorbeelden vanuit de persoonlijke en vanuit de zakelijke sfeer. Deze voorbeelden kunnen je aanspreken of niet. Waar het om gaat is dat de mogelijke verandering in het leven een positieve kentering, een antwoord op een langer openstaande vraag of een doorbraak teweeg kunnen brengen,

Persoonlijk

Als er aanleiding tot verandering is, wordt dit vaak ingegeven door een gebeurtenis. Niet zelden een heftige gebeurtenis en kan variëren van het overlijden van een dierbare, een heftige scheiding, een pijnlijke ziekte of tot het verlies van een baan. Maar soms wordt het ook ingegeven door het feit dat je toe bent aan een volgende stap in het leven. Dat laatste is vaak een gevoel, een beetje onrust, een beetje zoekend etc.

Een leven lang leren

Een leven lang leren is voor sommige mensen gemeengoed en dat kan betekenen dat als je toe bent aan je volgende leercurve, dit zich op een of andere manier tentoonspreid. Je voelt of weet dat je en volgende stap moet maken, maar daar stopt de “informatie” en dus moet je zelf op zoek.

Voor sommige mensen is het dan echt zoeken naar de volgende trap op de trede, en soms weer één terug als blijkt dat het niet de volgende stap in je leven is. Maar anderen vinden de juiste trede als vanuit een natuurlijk flow. Vaak is het een kwestie van zaken op je af laten komen, de beste manier. Afdwingen werkt niet en bewust op zoek gaan, kan ook leiden tot chaos. Je levenslijn vasthouden en op dat pad een volgende stap zetten, werkt meestal het beste.

Heftige gebeurtenis

Een heftige gebeurtenis kan, als je in de normale modus van het leven zit, net datgene betekenen dat maakt dat je over zaken gaat nadenken. Je jezelf gaat bedenken of dit het nu helemaal is en wat je mogelijk anders wil. Een ziekte of het overlijden van een dierbare kan je dicht bij de dood brengen en je aan het denken zetten over het leven en wat je eruit wilt halen.

Het verlies van een baan kan je laten bedenken dat je helemaal niet meer naar dat duffe passieloze kantoor wil en je eigen zakelijke draai aan het leven wil geven of het laat je inzien dat je je eigenwaarde uit een – tot dat moment – succesvolle carrière haalde in plaats van uit jezelf. Redenen te over om je aan het denken te zetten over wat je anders wil in je leven vanaf het moment dat je er mee aan de slag wil. Ook in deze situaties geldt, dat je de lijn prima uit kunt zetten, maar kader jezelf vooral niet direct te veel in. Dat beperkt namelijk je mogelijkheden.

Bron: Johnhain, PixabayBron: Johnhain, Pixabay
“Veranderen is als een volgende trede op een trap, waarvan je niet exact weet waar die trap je brengt.”

Zakelijk

Zakelijk kan het ook op diverse vlakken zo zijn dat je moet of wilt veranderen. Je doet werk waarvan je er achter komt dat het niet je passie is. Als je in de normale werkmodus zit, dan is het niet altijd even gemakkelijk om dit op te pakken. Het is immers ook veilig. Echter, op het moment dat je werkgever bijvoorbeeld gaat reorganiseren en er staan banen op de tocht, dan wordt het net even anders. Of je hebt een goede leidinggevende die ziet dat je zit te verpieteren of is samen met je over je persoonlijke ontwikkeling bezig en je komt er tijdens een goed gesprek achter, dat dit het toch niet is.
Het zijn vaak heftige situaties, want je veiligheid laat je met een verschuiving zomaar de voeten onder je vandaan glijden. Toch kan het je ook veel brengen, alleen merk je dat vaak pas als je het pad ingeslagen bent.

Als ondernemer zit je soms op een dood spoor en als wil je veranderen, maar je weet niet hoe en je hebt geen gesprekspartner die je er bij kan helpen, dan blijft menig ondernemer in een cirkeltje draaien tot er iets heftigs plaatsvindt. Je cruciale kracht gaat weg, je omzet keldert en je moet gaan reorganiseren of je concurrent heeft iets waarmee hij al je klanten wegkaapt. Je voelt je nu gedwongen iets te doen.
Vaak is die heftige gebeurtenis net datgene wat je over de streep haalt om die verandering nu ook daadwerkelijk eens door te voeren.

Daarnaast kan je met je onderneming in ontwikkeling willen blijven en voorop lopen. Vernieuwde technologische toepassingen of een geheel nieuw product kan je voorop laten lopen en je concurrenten het nakijken geven. Maar het kan ook voortkomen uit het willen verbeteren van het milieu, de maatschappij/samenleving etc. De veranderaar aan het werk zoekt naar nieuwe mogelijkheden en kansen, past daar datgene op aan wat binnen het beïnvloedingsgebied ligt en geeft het verder vorm.

Tot slot

Soms zie je mensen veranderingen doorvoeren om een stempel ergens op te willen drukken en met de verkeerde motivatoren kom je er uiteindelijk nooit, althans niet voor de lange termijn. Dat geldt ook voor jezelf. Verander, omdat het iets brengt, een volgende stap.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bang zijn voor veranderingen door scheidingBang zijn voor veranderingen door scheidingVeranderingen doorvoeren in het leven maakt ons bang. Mensen met een relationele twijfel – scheiden of blijven - voelen…
Je moet veranderen, maar je kan het nietJe moet veranderen, maar je kan het nietVerlang jij naar een verandering in je leven? Waarom onderneemt iemand geen actie om iets te veranderen in zijn leven, t…
Mag een baas de werktijden zomaar veranderen?Soms wil een bedrijf haar bedrijfsvoering veranderen en wordt van medewerkers geëist dat ze op andere tijden gaan werken…
Veranderingen en problemen bij invoering in bedrijfVeranderingen en problemen bij invoering in bedrijfVeranderen is een proces dat niet door iedereen makkelijk wordt uitgevoerd. Het oude vertrouwde geeft zekerheid welke di…

Optimisme is te lerenOptimisme is te lerenDe optimist pur sang krijg je niet negatief, hij of zij zal altijd de positieve kan van de zaak proberen voor het voetli…
De soefidichter Rumi en het innerlijke pad van het hartDe soefidichter Rumi en het innerlijke pad van het hartEen van de meest bekende soefi mystici is de van oorsprong Perzische dichter Rumi, ook bekend onder de naam Mevlana (dit…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.